dinsdag 5 november 2013

Derde Helft (72)


SC Veendam mag dan - helaas - overleden zijn, oud-Veendam is nog springlevend. Dat werd nog eens duidelijk in Parkzicht, waar oud-spelers van de profclub onder het genot van hun jaarlijkse hapje en een drankje belevenissen op de Langeleegte ophalen. Voorzitter Willem Molema begroette weer tal van illustere namen die Veendam hebben gediend, zoals doelman Johann Krol, spits Freddy Oldenburger, het scheermes Jan Blijham, de robuuste verdediger Hemmo Kerkhof, Wout Bosman, Piet de Vries en Harry Drenth (ook goalies), Jan(tje) Lubben, Bert Wierenga, Lucas Oldenburger, Rudy Metz, Simon Zoetebier, Adrie Jager en Harm en Andrè Brouwer.

Steeds meer zichzelf respecterende clubs en organisaties binnen de noordelijke sportwereld eren trouwens hun meer of minder roemrijke verleden met een Wall of Fame. In het Alfa College, de thuisbasis van de volleyballers van Lycurgus, hebben directeur/oud-topjudoka Karin Kienhuis en opleidingsmanager Fred Beijleveldt dit eerbetoon opgedragen aan Alex Posthuma, de helaas veel te vroeg overleden preses van Lycurgus als ook de voorganger van Karin Kienhuis. De precieze invulling is nog onderwerp van gesprek, maar zal zeker bestaan uit veel fotowerk.

Ook Velocitas 1897 heeft inmiddels haar Wall of Fame. In de kantine hangen drie klassieke aanplakbiljetten, met daarop de tegenstanders in de glansperiode van Velo in de jaren dertig van de vorige eeuw: Ajax, Feyenoord en Go Ahead. Daarbij de verslaggeving van toen. Met dank aan de archivarissen Chris Heuvelman en Henk Iwema.  

Na Bert Wekema heeft Peize weer een groot wielertalent in haar midden. En dat willen ze daar weten ook, want bijkans gans het dorp zet zich om deze belofte, Stefan Poutsma geheten, naar de top te stuwen. Zo hadden de dorpelingen zaterdag bij café Boonstra een supportersavond belegd en die leverde het gewenste effect op: Poutsma, lid van De Kannibaal, kan zich deze winter op het nieuwe seizoen voorbereiden in het Spaanse Alicante. Hier wil hij de basis leggen voor een profcontract.     

Er zijn nogal wat reacties gekomen op mijn oproep om voor de pas opgerichte wielerclub in Bedum een mooie naam te bedenken. Geert Rona kwam met Op Koers en Peter Verkaaik met de Beemracers. Ook Jack Suiveer, het in Bedum woonachtige ex-bestuurslid commerciële zaken van Gasterra Flames, deed een duit in het zakje. Jack: ”Ik zou Veno wel een mooie naam vinden. Dat is de oude, inmiddels ter ziele gegane fietsenfabriek hier in Bedum.” Erik Zefat lanceerde De Bandenplakkers, maar dat is toch niet de bedoeling van hard fietsen.

Nog meer fietsen; de voormalige marathonloper Henk Kalf is ook bekeerd tot de fiets. En net als bij het lopen hangt hij ook in dit werk de ultra lange afstand aan. Zo treft de oud-Nederlands kampioen voorbereidingen voor een tocht naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela. Behalve fietsen is Kalf ook nog actief bij zijn club GVAV Rapiditas. Niet als loper, maar elftalleider van het vlaggenschip van de blauwwitten.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.