woensdag 31 juli 2013

Deze column schreef ik voor wielerkrant/programma Surhuisterveen


Wielrennen als alibi voor
conceptie van een kabinet
 
Sport en politiek. Het is eindeloze discussie. Sport en politiek moeten strikt gescheiden blijven, zeggen de meest puriteinse sportliefhebbers. De rekkelijken onder hen weten wel beter: sport en politiek kun je niet scheiden.

Zelf behoor ik, gevormd door ervaringen met het binnenhalen van grote wielerrondes als de Giro en de Vuelta, tot de rekkelijken. Waar zou de sport zonder de politiek zijn? Nergens! Nou ja, zo goed als nergens.

Want als de dames en heren politici geen positief oordeel hadden geveld over mijn initiatieven, zouden de Italiaanse en Spaanse Rondes nooit deze kant op zijn gekomen. Immers, dat zijn evenementen die (veel) geld en dan moeten organisatoren al gauw een beroep doen op potten met geld die door diverse overheidsinstanties (en dus politici) worden beheerd. Maar ook kleinere sportfestijnen, zoals deze inmiddels zeer vermaarde Ronde van Surhuisterveen, kunnen niet zonder politieke support.

In ’t Fean heeft men daar de juiste antenne voor uitstaan, ongetwijfeld gevoed door de bekendste politicus van Surhuisterveen en omstreken, Joop Atsma. Hij zorgt ervoor dat de politiek een warm hart heeft gekregen voor deze koers en dat levert bepaald geen windeieren op voor de organisatoren. Surhuisterveen is dank zij de klandizie van politieke kopstukken een A-merk geworden in wielerland.

Joop weet precies hoe je met zijn collega’s moet omgaan. Nodig ze uit voor een pre-party in een idyllische tuin achter een fraai herenhuis, breng ze samen met nationale en regionale hotshots uit het bedrijfsleven, amusementsector en sportwereld; geef ze koffie en Friese koek, vertel ze dat Stan Huygens van De Telgraaf zijn journaal van die dag daar op zal tekenen en laat ze vervolgens in een processie naar het parcours lopen, op zich al een attractie voor Het Volk. Mensen als Plassterk, Samsom, Jacobi (Lutz), Opstelten, Wiegel, De Jager, Bleker, Koopmans, Nijpels, Apotheker, Van der Velde (Riemer & Annie), Janssen (Jan), Van den Berg (Jeen), Angenent, d’Ancona, Kooijenga, Jorritsma (zowel John als Annemarie), Van der Ploeg (Syb), Mulder (Rimmer), Paulusma (Piet), Barend (Frits) en Wester (Frits) zie je niet elke dag en groupe langs lopen. Socialisten, liberalen en christen-democraten voor één keertje allemaal met de neuzen dezelfde kant op. Dat zie je dus alleen in Surhuisterveen, het wielerdorp van Fryslân.

Hun bestemming is altijd het Torenplein, waar een enorme VIP-tent staat en een nog groter openluchtterras. Dit is het heiligdom van de koers. Wie hier toegang heeft, komt niets tekort. Eten en drinken in overvloed. Af en toe even kijken of de gele of groene trui voorop rijdt, maar bovenal praten. Of lobbyen, zoals dat in het jargon het.

De meest gedenkwaardige Ronde van Surhuisterveen is voor mij die van 2010. Nadat Ivo Opstelten en Jan Kees de Jager in gezamenlijkheid het peloton hadden weggeschoten, gebeurde er iets bijzonders. Opstelten en De Jager gingen er in de slag met Joop Atsma, diens Tweede Kamercompaan Ger Koopmans en ook Henk Bleker, toen naar grote hoogte gestegen binnen het CDA dank zij een sublieme, emotionele (hoofd)rol op het CDA-congres. Ze toetsten  hun geheime plannen (de vorming van VVD/CDA-kabinet met gedoogsteun van de PVV) terloops bij de aanwezige toppers uit het bedrijfs- en zaken- en bankwezen.

Twee maanden later was het kabinet Rutte-Verhagen geboren. De conceptie van deze historische combine had in Surhuisterveen plaatsgevonden. Ik was er bij en zag het gebeuren. Sterker nog: praatte onbewust gewoon mee. Zo staat de 29ste Ronde van Surhuisterveen in mijn geheugen gegrift.

Daarom een tip voor de 32ste Ronde van Surhuisterveen: Kijk niet alleen naar de heren coureurs, maar werp ook eens een blik op het Torenplein en probeer eens uit te vogelen hoe alle geïnviteerde hazen lopen.

Dan ziet u met eigen ogen dat sport en politiek hand in hand gaan.

 

Dick Heuvelman

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.