dinsdag 2 juli 2013

Derde Helft (54)


Hij behoorde tot de toeschouwers van een van de meest historische wedstrijden in het Nederlandse voetbal, die tussen Alkmaar ‘54 en VVV. Deze clubs tekenden voor de allereerste professionele voetbalwedstrijd in dit land, gespeeld op 14 augustus 1954. Cor Rodenburg, kan het zich nog goed herinneren als toenmalig journalist van Het Vrije Volk. Een uitverkocht huis (13.000 man) zagen de thuisclub met 3-0 winnen. Cor Rodenburg is inmiddels 90 jaar, woont in Vries, maar is als geboren Enkhuizenaar altijd van de Alkmaarse club (nu AZ geheten) blijven houden. Ter ere van zijn 90ste verjaardag kreeg hij vorige week een twee uur durende rondleiding (inclusief lunch vooraf) door het AZ-stadion, afgesloten met een fotoshoot met trainer Gert-Jan Verbeek. De zeer vergulde Rodenburg: “Dat ik dit nog mag meemaken.”

We blijven bij de pensionado’s die het sportleven nog zo aanbidden. In dit geval bij Wim Mensen (70), de oud-directeur van de Provinciale Sportrad Groningen. Hij is druk doende met het samenstellen van een top-10 van karakteristieke wielercriteriummuziek. Genomineerd zijn onder meer Jan en Zwaan (Ik zoek een meisje), De boerinnekesdans (Limburgse Zusjes),  Johnny Hoes met Ach was ik maar bij moeder thuis gebleven en de Koekoekswals van Schriebl & Hupperts. Om tot een gedegen top-10 aller tijden te komen vraagt de heer Mensen, als jurylid geassisteerd door de journalisten Bert ‘Ventoux’ Wagendorp en William ‘Bomba’ Pomp, of u lezer nog goede nominaties voor deze ranglijst heeft. U kunt bij mij terecht: dickheuvelman@live.nl

De Tour de France legt ook de niet-wielrenner Jur Smeenk geen windeieren, althans gemeten in commerciële waarden. Smeenk, voetballer van The Knickerbockers, bestiert met zijn ouders een slijterij/wijn-en delicatessenhandel De Roemer in Vries. Niet de eerste de beste, want deze winkel is door BNN uitverkoren voor een dagelijks Touritem van Filemon Wesselink, een op Frankrijk gerichte wijn- en spijsproeverij. Filemon proeft de ‘Roemerwijnen’ van de streek waar de Tourkaravaan die dag doorheen fietst, terwijl Jur vervolgens de daarbij geschikte spijzen aanprijst. Elke avond te horen van 20.30-21.00 op Radio1.

De 17de Stadsloop van Appingedam was de laatste van Kees Bijmolt, althans als wedstrijdleider. De man die deze loop op de wereldkaart heeft gezet vindt het welletjes en maakt plaats voor Klaas Oudman uit Winschoten, die afgelopen zaterdag werd ingewerkt. Bijmolt kreeg van de lopers een passend afscheid, want Geoffrey Mutai zette na tien kilometer een recordtijd (27 minuten en 37 seconden) neer. Tonnis Musschenga, de voorzitter van de organiserende stichting Stadsloop Appingedam, zette er eveneens een punt achter. Ook hij neemt ‘leeftijdsontslag’.

Sluiten we af met treurnis: voor Jur(rie) Smeltekop zit het leven er na ruim 79 jaar op. Smeltekop was in zijn jonge jaren een begenadigd voetballer, een technisch bekwame middenvelder met veel spelinzicht. De man van de Grunobuurt behoorde in dienst van Velocitas 1897 tot de Groninger pioniers in het betaalde voetbal, samen met andere illustere groenwitten als Piet Fransen, Bé Kuiper, Evert Drommel en Carel(tje) Heideveld.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.