dinsdag 8 januari 2013

Derde Helft (29)


Trainingskampen staan bol van voetbalhumor. Wie even niet oplet, is het haasje. Dat geldt ook voor meereizende journalisten. RTV Noord-verslaggever Frederick Stokker, zijn Dagblad van het Noorden-collega Jan Mennega en persfotograaf Jan Kanning leken het eerste slachtoffer, nadat FC Groningen in Valencia was geland voor haar Spaanse trainingsessie. Koud aangekomen in het vijfsterrenhotel Oliva Nova Golf of de heren, als ook linksback Lorenzo Burnet,  kwamen vast te zitten in de lift die hen naar hun luxueuze kamers zou transporteren. Edoch… het bleek geen grap van Burnet. Hij had niet stiekem op de noodstop gedrukt, het was een echt defect. Gelukkig werd het kwartet snel uit hun benarde posities bevrijd, want een reddende monteur was niet ver weg.

Joop Atsma is terug in de moederschoot van het befaamde wielercomité van Surhuisterveen, furore makend met een jaarlijks topcriterium en een winterse veldrit. Het uithangbord van ’t Fean moest twee jaar geleden ‘ontslag’ nemen na zijn beëdiging als staatssecretaris voor infrastructuur en milieu in het eerste kabinet Rutte. Maar nu zijn CDA uit het Catshuis is verdreven, is Atsma weer vooral wielerman, met een snelle rentree in het wielercomité als logisch gevolg. Joop blij: “Het voelde alsof ze me uit koers hadden genomen en m’n rugnummer was ingenomen.”

Hij was gewoon op de fiets van Noorderhoogebrug naar Kardinge gekomen om het NK sprint bij te wonen. Jan Uitham, vorige week 88 geworden, is nog altijd mobiel. Maar schaatsen doet hij niet meer, te bevreesd voor een val. De Groninger schaatslegende wacht een drukke maand, want het is op 18 januari 50 jaar geleden dat hij de meest heroïsche aller Elfstedentochten als tweede beëindigde. Afgelopen zaterdag had De Telegraaf al een hele pagina aan hem gewijd. Zijn heldenverhaal uit 1963 zal ook nog door tal van andere media worden opgetekend en er staat nog een grootse reünie in Hindeloopen op stapel.

Ook met Hans Meijer gaat het prima. De man uit Appingedam, die een mooi verleden heeft in de voetballerij, onderscheidt zich tegenwoordig als aanjager van spraakmakende evenementen in het sfeervolle stadje aan het Damsterdiep, zoals de Energiewacht Tour, de schaatsmarathon, de Coopluydenmarkt en het Spiritfestival. Het leverde hem afgelopen week de DamSTER op, een onderscheiding die hem is uitgereikt door wethouder Piet Manning. Meijer volgt hiermee Kees Bijmolt op, de organisator van de Damster Stadsloop.

Hans Top, de voormalige hardloper die geen blad voor de mond nam/neemt, heeft een succesvol dakdekkerbedrijf in Hoogkerk. Hij werkt van ’s morgens zes tot ’s avonds tien en bruist van de energie. Hij heeft er nu zelfs nog een klus bijgenomen. Op uitnodiging van Johan Staal, de beheerder van de internetsite Puurvoetbalonline.nl, gaat hij sporters aan de stamtafel interviewen. De eerste aflevering deed hij met zijn dochter Mischa (27), die tegenwoordig ijshockeyt bij de Racoons in Groningen en voetballers maar aanstellers vindt. Een echt aardje naar haar vaartje, want Hans baarde ooit opzien met de uitspraak dat korfballers figuren zijn die zittend pissen.

  

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.