dinsdag 6 november 2012

Derde Helft (20)


Zou hij ook komen op de supriseparty, die Henk de Haan afgelopen vrijdag had georganiseerd ter opluistering van zijn 50ste verjaardag. Helaas, Alessandro Altobelli, liet zich niet zien in de Engelstede in Engelbert, het prachtig klassieke dorpscafĂ© waar ooit de legendarische kortebaanrijdster Riekje Tuinema-Ruben de scepter zwaaide. Wellicht is de beroemde oud-spits van Inter Milaan vergeten dat hij ooit hartstochtelijke duels uit heeft gevochten met deze Henk de Haan, destijds - beginjaren ’80 - de Schrik van het Oosterpark en later, toen Henk was getransfereerd naar Veendam, cultheld op de Langeleegte.

Wie er wel waren? Nou, uiteraard Barend Beltman, zijn maatje bij FC Groningen en met wie hij tot dit seizoen de wedstrijdanalyses in de Euroborg verzorgde. En ook twee spelers uit de Gouden Veendamperiode, Herman Dieterman en Ronald Steenge. Laatstgenoemde is na zijn voetballoopbaan uitgegroeid tot een succesvol zakenman. Een van zijn laatste opgestarte activiteiten is een meubelzaak in de Groninger Oosterstraat, waar Steenge in het voormalige pand van Kamphuis meubelen verkoopt uit het bovenste segment van deze branche. Steenge: “Je moet denken aan wat er bij Maupertuus zoal wordt verkocht.”

Erkend partyganger Taco Poelstra liet zich uiteraard ook graag uitnodigen. De man die voorheen als de Cruijff van het korfbal door het leven ging, is tegenwoordig actief in de grootgrutterei van de familie Bellinga te Niekerk, met dank aan Marloes Bellinga, met wie hij heeft gekorfbald bij Nic.. Taco en Marloes zijn inmiddels een paar en hebben vorig jaar hun eerste nakomeling begroet.

Zowel Taco Poelstra als Henk de Haan moesten daags na het bruisende verjaarsfeest van @henky007 (twittercode van Henk de Haan) aan de bak op het veld van Niekerk. De heren  waren, net als directeur Hans Nijland, oud-topschutter Peter Houtman en oud-international RenĂ© Eijkelkamp, uitverkoren voor een sterrenteam van FC Groningen, dat tegen de plaatselijke vv speelde om geld in te zamelen voor Remko Togtema. Deze 11-jarige jongen uit Niekerk lijdt aan een ernstige en zeldzame vorm van kanker, die alleen in de Verenigde Staten met succes kan worden bestreden. Dat kost zo’n 80.000 euro en inmiddels is het grootste deel van dit bedrag opgehaald via allerlei acties.

Nu we toch in de charitatieve sfeer zitten; Henk de Haan kwam in Engelbert ook nog met een nieuwtje. Hij is druk doende om een jaarlijkse Testamonial – in goed Nederland een erewedstrijd – te organiseren voor een van de onuitwisbare culthelden van Veendam, Wim Swart, groot geworden in Engelbert. Swart, die met zijn imposante lijf, veel ontzag inboezemde op de velden, overleed in 2007 op tragische wijze toen hij, op 50-jarige leeftijd, het leven niet meer aan kon.

En Henk is ook bereid de processie van de kolonicio’s op 23 november, voorafgaand aan SC Veendam-Excelsior, met zijn bugel op te luisteren. 50 jaar, maar nog boordevol energie deze man. Hulde!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.