maandag 23 juli 2012

Derde Helft (5)

Assen is niet alleen een motorstad, ook het volleybal heeft er stevig wortel geschoten. Met als onbetwiste vaandeldrager de fusieclub Sudosa, dat jarenlang de Drentse hoofdstad op 's lands volleybalkaart zette als eredivisieclub. Het bracht ook internationals voort zoals Jacqueline Huiszoon, Els Kruims (Moeder Sudosa) Carina Hiemink, Erik Schuil en Joost Kooistra. Maar een van de bloedgroepen van Sudosa, SFC (Sues Flamingo Combinatie) heeft een nog roemrijkere geschiedenis op het hoogste vaderlandse niveau. Spelers als Sjouk en Jaap Tel, Jan Koster, Otto Riggelink, Henri Scholten en Onno Kalf trokken volle zalen.

Zij droegen bij aan het imago van de volleybalstad Assen. Maar Assen is al enige tijd van topvolleybal verstoken en daarom was het een prima idee van de gemeente om het EK beachvolleybal voor spelers en speelsters tot 23 jaar binnen te halen. Assens sportwethouder Jaap Kuin haalde, gesteund door projectleider Jenny Waning en de beleidsambtenaren sport André Kasel en Gerrit Stolte, alles uit de kast om er afgelopen week goede sier mee te maken. Dat is prima gelukt, op twee regendagen na. Maar toen de zon zich eenmaal meldde, was het goed toeven in hartje Assen. Op het Koopmansplein was een heus en bijzonder sfeervol centrecourt neergelegd.

Vrijdag was het prominentendag in de onvermijdelijke VIP-tent. Niet alleen Jaap Kuin liep er van oor tot oor te glunderen, dat deed ook ook Sicco Heldoorn, Assens eerste burger. Hij zag dat het (vele)geld goed was besteed. Sicco en Jaap hebben trouwens nog een gedeelde sportliefde. Beiden zijn hartstochtelijke zeilers. Jaap vierde op alle noordelijke meren triomfen in de 16m2, waar Sicco - geboren en getogen in Sneek - met een Vaurien een aardige prijzenkast vulde.

En geloof het of niet, de Asser raad mag ook sportmindend worden genoemd. Wielernestor Max Bruins is het meubelstuk in het gemeentenhuis. Hij liet deze party aan zich voorbijgaan, maar Egbert Prent en Kees Boonzaaijer (oud-volleyballer trouwens) niet. Zij vertegenwoordigden het politieke fenomeen  PLOP, de Politiek Logisch Oprechte Partij die ooit in oud-wereldkampioen schaatsen Hilbert van der Duim een vermaarde lijstduwer had. Uiteraard liet ook Luuk Rengers zich zien. Hij maakt zich wat zorgen omdat zijn partij - de PvdA -  hem geen nieuwe termijn wil gunnen "Dat gaat dan zeker twee zetels schelen,"voorspelt Luuk.

Harry Tupan genoot vooral van de hapjes. De conservator van het prachtige Drents museum hoeft zich wat dat betreft niet meer in te houden nu hij als lange afstandsatleet is gestopt. Desondanks is, zoals het een goed conservator betaamt, goed en strak in zijn vel. Hij dient de atletiek nu als voorzitter van AAC '61.

Dat kan niet worden gezegd van Abe Meininger, de noordelijke volleybalprofessor. Maar hij is inmiddels op dieet gegaan. De noordelijke volleybalscene liet zich niet onbetuigd in Assen. Ik zag Gerard Smit (de assistent-coach van Lycurgus), Joost Kooistra en Jack Wieringa, de organisatoren van het Roma Beachvolley in Assen, Good Old-coach Henk Evelaar , de overal opduikende scheidsrechter Teun Aalbrecht uit Vries en uiteraard Teun-Jan Scheer, het opperhoofd van de NeVoBo Noord. Hij werd gesecondeerd door Edith Frijling. Oud-international Kooistra verdient tegenwoordig overigens een aardig zakcentje als spelersmakelaar. Hij heeft er zo´n 60 onder contract. En verder slaat hij voor de lol nog een balletje bij Animo in Assen, waar hij voor zijn meedogeloze smashes wordt bediend door oud-Lycurgiaan Jurjen Veerman, momenteel furore makend als ´natuurfotograaf´.

Albert - het Drentse statenlid -  en Lineke Kerstholt moesten vele handen schudden. Ze waren vorige week maandag voor het eerst opa en oma geworden. Zoon John, bekend als ploegleider van de wielrenners van Bike4Air, en schoondochter Renske brachten Rosalee ter wereld. Uiteraard was ook de olympische beweging Drenthe 2028 van de partij in de personen van Hans Derks en Reint-Jan Auwema.

Een ietwat vreemde eend in deze bijt was Hans Robben, jawel de vader van stervoetballer Arjen. Hij proefde de sfeer als intendant van het Johan Cruijffcollege in Groningen en komt vanuit dien hoofde bij veel meer niet-voetbalgerelateerde sport. Hans had het in Assen trouwens prima naar de zin, meer dan bij het EK voetbal.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.