maandag 16 juli 2012

Derde Helft (4)

Het is een van de meest traditionele sportfestijnen van het Noorden, de Lus van Roden. Afgelopen vrijdag werd de 42ste editie van dit wielerspektakel verreden en het was weer een drukte van belang in het Noorddrentse dorp. Dus ook de place to be voor iedereen die een beetje naam heeft. Zoals de burgemeester van de gemeente Noordenveld, voetbaldier Hans van der Laan, nog altijd een drijvende kracht van het Nederlands burgemeesterselftal. Een ander politiek kopstuk was het Drentse VVD-statenlid Albert Kerstholt. Maar hij is ook wielerfanaat, de vader van Bike4Air-ploegleider John.

Wie zich ook liet zien? Jawel Lieuwe Westra, alias Het Beest van Munein en een dag eerder nog abandon in de Tour de France. De Friese flyer wist niet hoe snel hij in Roden, waar hij ooit zegevierde, moest wezen. Binnenkort wil Lieuwe zich revancheren tijdens de Olympische wielertijdrit in Londen.

Ook langs het parcours stond Gerard Kemkers, die er een familieuitje van had gemaakt. De gedreven coach van de beste schaatsploeg ter wereld (TVM) liet zich in een onbewaakt ogenblik ontvallen dat hij wel eens een wielerploeg naar topniveau zou willen brengen, toen we met hem het desastreuze optreden van de Raboploeg in de Tour de France aan de orde stelden.

Met Peter Homan hadden we het over Roden als het ideale wielerdorp. Dat komt, aldus de gepensioneerde Dagblad-journalist en groot kenner van de rondjes rond kerk en kroeg, door de infrastructuur. De finish is getrokken op een plaats in het dorp waar het bruist van horeca-activiteiten. Tot diep in de nacht was het dringen geblazen op de terrassen, waar het bier rijkelijk vloeide. Henk Kok was toen al weg. De gelouterde radioman bekeek de koers met vakmansogen vanaf de VIP-ruimte op de jurywagen.

Uiteraard lieten ook tal van oud-wielrenners zich in Roden spotten. Ik zag Nico Been, in een grijs verleden stayerskampioen van Nederland; veelwinnaar Dries Timmer, die Lycurgus-watcher Sebo Gankema geheel vrijblijvend een gastcollege cyclisme gaf; Bert Wekema, in de jaren tachtig van de vorige eeuw een internationale topper bij de amateurs; zijn oudere broer Chiel en van de jonge generatie Wekema's Alex, inmiddels politiek actief en opgeklommen tot fractievoorzitter van de PvdA in de raad van Noordenveld. Ik spotte verder nog oud-bondscoach Andre Boskamp, Koos Feiken, oud-veldrijder Martin Hendriks, Gerke van Dekken (de zoon van Melle) en Piet Hoekstra, bijgenaamd de Leeuw van Dokkum, die de Lus 2x op zijn naam heeft geschreven.

Ook zagen we de ex-marathonschaatsers Harrie Kiers (bekend van de roodgele Viconploeg) en Jannes Kadijk, de diesel van Westernieland, die tegenwoordig stevige fietstochten afwerkt met voormalig sportwethouder van Groningen, Lammert Westerhof. Het buffet na afloop van de koers werd traditiegetrouw geopend door de winnaar, dit keer Sierk-Jan de Haan. Het was op deze vrijdag de 13de een memorabele geluksdag voor deze stijlvolle coureur uit Dokkum, want eerder kreeg hij zijn diploma op de Hanzehogeschool voor Sportstudies (de vroegere ALO) uitgereikt door directeur drs. Joan Janssens.

De 126-jaar oude Harddraverij- en Renvereniging Groningen, die het predikaat Koninklijk mag voeren, ondergaat een verjongingskuur. En dat is goed nieuws, want de drafsport gaat gebukt onder vergrijzing en dat heeft de 'sector' in zwaar weer gebracht. Raymond Adema, 35 jaar en gezegend met titels van Doctor en Meester, wil deze vicieuze cirkel doorbreken. De topjurist van Deloitte & Touch, paardenliefhebber ook, heeft de voorzittershamer van de Groninger drafclub ter hand genomen en heeft nog een jonkie het bestuur ingetrokken, Monique Streng die het secreatriaat 'bevrouwt'.  Samen met de oud-gediende Dirk-Jan Boekholt, Herman Julsing en Jan Veenstra gaan ze proberen de Groninger drafbaan weer in beter vaarwater te loodsen.

Tot slot nog even een nieuwtje uit de mediawereld. Elwin Baas wordt de opvolger van Arnoud Bodde op de sportredactie van RTV Noord. Bodde, momenteel in de Tour de France actief met het programma Tour du Nord, stapt medio augustus over naar de nieuwsdienst van de regionale omroep. De uit Winschoten afkomstige Baas komt over van RTV Drenthe, waar zijn contract niet is verlengd.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.