woensdag 18 september 2024

 

Guus Kleine, supporter die geld

in het laadje van GVAV bracht

August Constantijn Julianus Leonard Kleine is overleden. Roepnaam Guus. Wie kent hem niet? Velen, denk ik want hij is van 1937. Dan ben je anno nu normaliter veroordeeld tot de vergeethoek. Zo ook Guus Kleine. Maar hij was een bijzondere man en niet alleen vanwege die vier welluidende voornamen die getuigen van een katholieke input. 

Guus Kleine deed van zich spreken in de jaren zestig van de vorige eeuw, toen hij als voetballiefhebber fan werd van GVAV. Vanuit zijn woonplaats Hoogezand reed de nog jonge zakenman op zondagmiddagen graag even op een neer naar het Oosterpark in de stad om zijn favoriete club te zien spelen. Dat zijn keuze op GVAV was gevallen, had alles te maken met het podium waarop GVAV actief was; de eredivisie. Daar trokken één keer per veertien dagen s' lands beste voetballers en die wilde Guus Kleine met eigen ogen aanschouwen. GVAV bezorgde hem een gevoel van noordelijke trots, de enige club boven Zwolle waar Ajax en Feyenoord geregeld op bezoek kwamen. 

Maar als vaste klant in het stadion aan de Zaagmuldersweg zag Kleine ook dat bedrijven van betaald voetbal GVAV moeizaam afging. Dat had te maken met het relatief dun bevolkte Noorden, waar minder talentvolle voetballers opgroeiden dan in de randstad. Ook qua bedrijfsleven moest een stad als Groningen het afleggen tegen andere steden, zoals Eindhoven, waar Philips een flinke steun in de rug was voor PSV. 

Guus Kleine compenseerde dat zo goed en zo kwaad als het ging met een speciaal voor de Stichting Betaald Voetbal GVAV opgerichte donateursverenging. Hij benoemde zichzelf tot voorzitter en nam het voortouw met tal van spraakmakende acties om de mager gevulde kas van de club te spekken. De oudste lichting van het huidige Groninger voetbalvolk zal zich wellicht nog de legendarische pantyactie herinneren. Of anders die showavond in de voormalige groenteveiling De Eendracht aan de Peizerweg, waar hij populaire artiesten als Johnny Jordaan (Geef mij maar Amsterdam) en Sjakie Schram (Glaasje op, laat je rijden) voor wist te strikken. Kleine verwierf met zijn initiatieven alom sympathie en ook steun. Zoals van ene R. de Vries uit Roden, die Kleine voorstelde een grote loterij te organiseren met onder meer auto's als hoofdprijzen. Moest, zo rekende de latere voorzitter van FC Groningen hem voor, toch zeker zo'n 100.000 gulden opleveren.   

Niet dat daarmee de guldens de financiële zorgen van GVAV werden weggenomen, het gaf de penningmeester wel enige verlichting. Zo kon in 1970 de winterse transfer van van de Deense spits Bjarne Jensen dank zij de Kleine-gelden worden bekostigd. Dat was ook het voornaamste doel van zijn donateursclub. "We moeten er met elkaar voor zorgen dat de bodem van de kas bedekt blijft. Als je in het Noorden geen topvoetbal meer kunt zien, gaat er een hoop sjeu verloren," zei hij altijd als hij werd geïnterviewd.

Nadat GVAV haar licentie in 1971 had overgedragen aan FC Groningen, ging hij met zijn donateursclub mee. Werd het blauwwit verruild voor groenwit. Het ging bij Guus Kleine niet zozeer om clubliefde als wel om de noordelijke eer. Die moest ten allen tijde hoog worden gehouden. Toch kwam er een krasje op zijn supportersziel. Toenmalig manager Adriaan Jans wilde dat de FC qua organisatie meer stuur kreeg over haar supporters. Dat viel verkeerd bij Kleine, die vervolgens afstand nam. Hij bleef wel supporter, tot aan zijn dood zelfs, zoals het FC Groningen-logo in zijn overlijdensadvertentie duidelijk maakt. Het logo van GVAV had er best bij mogen staan.  

Dick Heuvelman



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.