donderdag 26 mei 2022

Derde Helft (371)

 Na een een tijd van malheur qua gezondheid gaat het weer goed met Ronald en Erwin Koeman. Zo worden beide broers binnenkort weer herenigd op trainingsveld in Zeist, waar ze het Nederlands elftal onder beheer krijgen. Ronald als coach, Erwin als als assistent. Net als een paar jaar geleden bij Southampton en Everton. Inmiddels is Erwin, de oudste van de twee, ook in de horeca gegaan. En wel op hun geliefde Griekse eiland Rhodos, waar Erwin en zijn vrouw Emmy een appartement bezitten. Daar heeft Erwin samen met zijn beste vriend ter plekke, Panda Jacoumidakis, een Hollands-elgisch sportcafé geopend. In deze KoePan, zoals deze tent is genoemd, worden Hollandse snacks opgediend in combinatie met Belgische biertjes en Griekse wijnen. En er wordt veel naar sport op tv gekeken. Dat meldt zijn aloude voetbalvriend in Groningen, Ger van Gelder, op Facebook. Van Gelder was de trainer die bij GRC de Koemannetjes op de eerste schreden op hun zo succesvolle voetbalpad intensief heeft begeleid. Daaruit is, tot op de dag van vandaag, een stevige vriendschap voortgevloeid. Van Gelder onthult dat ze samen ooit ook zo'n sportcafé in Groningen wilden openen.  Het bleef echter bij het bedenken van de naam, GERWIN. Dat het er nooit van is gekomen, had alles te maken met hun drukke bestaan destijds. Van Gelder als journalist en 'baas' van SPRON (organisatiebureau) en Erwin als voetballer die altijd onderweg was. Erwin in wat rustiger voetbalwater is terechtgekomen, heeft hij zijn horecaliefde alsnog opgepakt. Erwin: "Het is bedoeld als  als investering, maar ik zal de komende maanden zeker veel aanwezig zijn in de KoePan. Dat is niet zo moeilijk, want ik woon er op 250 meter afstand." 

Beleefd aanbevelend derhalve, namens Erwin.

Veel minder gaat het met het eerbetoon aan Groninger sportcoryfeeën uit heden en verleden. Het zal mede te maken hebben met de recente samenstelling van het gemeentebestuur in de stad, dat totaal niets met topsport op heeft. Dan kan het gebeuren dat Ranomi Kromowidjojo voor haar wereldprestaties in zwembaden all over the world slechts met een nietig bassin in het Helperbad is bedeeld. Nogal mager gezien haar status. Wereldsterren elders worden geëerd met stadions en prestigieuze sportaccommodaties. Zoals je hebt de Rod Laver Arena in Melbourne, De Johan Cruijff Arena en Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam, het Arthur Ashe Stadium in New York, Fanny Blankers Koen Stadion in Hengelo en Max Schmeling Halle in Berlijn. In Groningen blinken de bewindvoerders uit in lulligheid. Neem het sinds vorig jaar een eeuw oude Be Quick-stadion, nota bene ontworpen door oud-international en landskampioen (van 1920) Evert van Linge. Hij moet het met een stoffige tribune doen. 

En wat te zeggen met het gehannes waarmee het door wethouder Roeland van der Schaaf toegezegde monument van Dick Nanninga in verzeild is geraakt. Na zijn overlijden in 2015  kwamen de Groninger politici Sandra Beckerman (SP) en Tjeerd van Dekken (PvdA) met het idee de oud-voetballer (nog altijd de enige Nederlander die in een WK-finale een velddoelpunt heeft gemaakt) blijvend te eren met een muurschildering in zijn geboortewijk, het Oosterpark. Zij lanceerden hun plan in 2016 en dat leverde alom veel bijval op. Maar blijkbaar komt er steeds wat tussen, want de muurschildering in de klassieke volkswijk is nog steeds niet te zien. Terwijl vorige zomer Tjeerd van Dekken mij meldde dat het kunstwerk er 'nu toch écht aan zit te komen'. Daarom maar even deze herinnering. Opdat uitstel geen afstel wordt.

Het Noorden heeft ook in het volleybal tal van toppers voortgebracht. Niet alleen binnen de lijnen, maar ook er buiten. We hebben hier zelfs een heuse volleybalprofessor rondlopen, honoris causa zelfs. Zijn naam: Abe Meininger. Wie zijn cv bekijkt, komt  een keur aan functies tegen. Even een greep: trainer-coach bij tal van clubs, bestuurslid technische zaken van Amysoft/Lycurgus,  docent VT4 bij de Nevobo (de bond dus), Technical Evaluator bij Volleyball World en bondscoach Jong Oranje. Dat kost veel vrije tijd en mede om gezondheidsredenen heeft hij als trainer-coach een punt achter deze activiteit gezet. Onlangs werd de Zuidlaarder feestelijk uitgezwaaid in Dwingeloo, na de vrouwenwedstrijd DOK-Grijpskerk, twee clubs die hij laatstelijk coachte. Maar Abe is zeker nog niet verloren voor het volleybal. Hij blijft actief bij Lycurgus, blijft trainers begeleiden, blijft coachcursussen geven en -examens afnemen, blijft zitten in het eredivisieoverleg en idem dito in de werkgroep talentwonwikkeling. Je bent per slot van rekening volleybalprofessor of niet. 

Geen wielerkoers in het Noorden of ook Cor Rijpma is van de partij. Als speaker vooral, met als profiel de Stem van het Noorden; als jurylid; als begeleider van zijn zoon Coen; als motorordonnans en bovenal als liefhebber van het cyclisme. Maar Cor zet na liefst 27 jaar een punt achter zijn wieleractiviteiten. Op Facebook zegt hij dit van: "Ik blijf de wielersport een warm hart toedragen, maar soms moet je beslissingen nemen, hoe pijnlijk dat ook is." Maar ook bij Cor Rijpma kruipt het bloed waar het niet gaan kan, dus sluit ik een rentree op enig moment zeker niet uit. 

Sportaccommodaties behoren in beginsel bakens van een gezonde levensstijl te zijn. Bij de voetbalclub Actief in Eelde-Paterswolde is dat al een tijdje niet het geval. Sterker nog: de roodwitte club heeft in toenemende last van hangjongeren, die op het fraaie complex aan de J.P. Legroweg blowen en andersoortige drugs gebruiken. Niet alleen door leden, maar ook door niet-leden. Het bestuur heeft er schoon genoeg van en kondigt op de site van de club maatregelen aan. "Als voetbalvereniging streven wij ernaar om voor iedereen, die gebruik maakt van onze accommodatie, een veilige plek te bieden. Iedereen is welkom om een balletje te trappen of om te chillen, maar dit ongewenste gedrag en gebruik wordt niet getolereerd. We zullen dit zoveel mogelijk ontmoedigen. Daartoe nemen we ook maatregelen. Er is inmiddels contact opgenomen met de gemeente met de vraag ons hierin te ondersteunen."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.