Wie eens wil lezen hoe Hans Nijland al die geslaagde en ook minder geslaagde transfers regelde namens FC Groningen, moet het boek Boerenbluf op de transfermarkt gaan kopen. Daarin geeft de voormalig algemeen directeur van de FC alleraardigste inkijkle in de handel en wandel met voetballers. Het is allemaal opgeschreven door Tom Knipping, bekend als onderzoeksjournalist bij Voetbal International. Knipping tekende op dat Nijland met veel branie en zelfvertrouwen in de slag ging met allerhande al of niet dubieuze zaakwaarnemers en clubfunctionarissen om in binnen- en buitenland veelal spannende transferzaken te doen. De Kropswolder leefde zich helemaal uit in het onderhandelen, een pad dat veelal bezaaid lag met voetangels en klemmen. In de loop der jaren had hij alles wel in het snotje en bracht hij jongens als Luis Suarez, Marcus Berg, Dusan Tadic en Filip Kostic naar de Euroborg, maar eerder ook Magno Mocelin, Raymond Atteveld en Pedro Kamata (een Ferrari op links) in het Oosterpark. Ook het verkopen leverde mooie verhalen op. Het boek is - onder meer bij de Bruna - te koop voor 22.99 euro.
Ook is de noordelijke sportboekenmarkt verrijkt met weer een product van Klaas Fleurke, die man die Veendam zo lief heeft. Hoewel deze cultclub in ons nationale profvoetbal alweer acht jaar geleden ter ziele ging, leeft SC (eerder BV) Veendam nog altijd voort bij de diehards. Zo werd er twee jaar geleden een heuse opera over Veendam opgevoerd op de Langeleegte en lanceerde Fleurke een jaar eerder zijn eerste Veendamboek, getiteld De Langeleegte huilt. Ook oud-journalist Willem Molema liet zich niet onbetuigd met twee lijvige boekwerken over de geelzwarte voetbaltrots van de Veenkoloniën. Op al die publicaties boordevol nostalgie werd dusdanig positief op gereageerd dat Fleurke aan de slag ging met een passend vervolg, waarin het accent ligt op de definitieve ondergang van de club. Achter de titel De Langeleegte huilt, zette hij een komma met de toevoeging waar het eens weer zal lachen. Wanneer en hoe, staat niet in het boek van Fleurke, maar misschien al wel in de sterren geschreven.
Theo Sikkema, op tal van terreinen in de media- en communicatiesector werkzaam, ziet een droom uitkomen. Hij zal binnenkort, ijs en corona dienende, als wielercommentator bij Eurosport zijn te horen. Sikkema, momenteel vooral bekendheid genietend als pr-man van de volleybalclub Amysoft/Lycurgus, gaat dat doen onder de vlag Courage Events, het steeds meer furore makende wielerorganisatiebedrijf van Aduarder Thijs Rondhuis. Sikkema zal vanaf 1 juli, als de weer gekoerst mag worden volgen de verwachtingen, onder meer verslag doen van de aloude topklassiekers de Omloop der Kempen, de Ronde van Limburg en de Omloop van de Braakman. Mijn felicitaties.
Geen Derde Helft tegenwoordig of er moet helaas ook triest nieuws worden gemeld. Zoals dit keer het overlijden van Joop Oldejans, ooit een spraakmakende voetbaltrainer. Zo was hij van 1975 tot 1980 trainer van de BV Veendam, nadat hij als jonge, ambitieuze coach indruk had gemaakt bij vooraanstaande amateurclubs als Achilles '94, Appingedam, Be Quick 1887 en Drachten. Dat leverde hem op de Langeleegte een job op als hoofd van de jeugdopleiding. Maar al snel werd hij als 36-jarige comingman van het trainersgilde gepromoveerd tot hoofdtrainer nadat Arie Stehouwer plotseling was opgestapt. In het boek Aan de Langeleegte van Veendam-historicus Jan Mulder wordt hij beschreven als een bikkelharde coach die spelers ongenadig hard kon aanpakken. Volgens de spelers waren zijn trainingen goed, maar was hij als coach tactisch zwak. Niettemin was hij vijf seizoenen werkzaam bij de geelzwarte cultclub. Zijn eerste jaar was het beste, een achtste plaats in de eerste divisie. De daarop volgende jaren waren beduidend minder en was Veendam vooral onderin het rechterrijtje te vinden. Oldejans' finest hour was de sensationele bekertriomf op Tweede Kerstdag 1977, toen Veendam op de Langeleegte Feyenoord uit het KNVB-bekertoernooi wipte. Joop Oldejans, die 19 juni 1938 in Gieten werd geboren, stond in zijn jeugdjaren te boek als een talentvolle voetballer. Hij bracht het als beginnend profje bij GVAV zelfs tot eenmalig jeugdinternational, waarbij Coen Moulijn één van zijn medespelers was.Tot ontbolstering kwam het niet als gevolg van veel blessureleed. Na drie meniscusoperaties moest hij al op 23-jarige leeftijd een punt zetten achter zijn actieve voetbalcarrière.
GRC Groningen heeft afscheid moeten nemen van een niet-voetballend clubicoon, Truus Visser. Zij was het jarenlange gezicht van de GRC in het clubhuis, waar zij zich ontpopte als een bijzonder aimabele gastvrouw. Samen met haar ook al overleden echtgenoot Kor, die een imposante carrière in het eerste elftal op zijn naam heeft staan, vormden ze een fraai boegbeeld voor de club op Corpus den Hoorn. De dood Truus Visser, die 75 jaar is geworden, inspireerde stadsdichter E. Filippus tot dit eerbetoon:
Ter afsluiting enige persoonlijke eer in mijn richting, geïnitieerd door voormalig topschaatster Daniëlle Bekkering en gezondheidsgoeroe Daan Bultje, promotors van Healthy Aeging, een organisatie die de mensheid stimuleert gezond oud te worden door veel te bewegen. Op wat voor manier dan ook. Zo is er voor de maand april Dick Heuvelman Challenge op poten gezet. Daniëlle in een persbericht: "Met zijn 75 jaar loopt Dick minimaal 10.000 stappen per dag. En dat doet hij al sinds zijn zeventigste. Voor ons een reden dat met een met een challenge te belonen. We nodigen iedereen uit deze uitdaging aan te gaan." Hoe mee te doen? Nou, download de WeFitter-app, koppel de stappenteller, activeer challenge en vul vervolgens de companycode HANNN in - meergezondejaren.nl/dick-heuvelman
O ja, er zijn mooie prijzen te winnen. Dus, wat let U?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.