vrijdag 30 augustus 2019

Derde Helft (384)



Een oude wielertraditie in de stad Groningen wordt komende zondag (1 september) in ere hersteld: een criterium rond de Grote Vijver in het Stadspark. Daar, waar medio de vorige eeuw alle belangrijke en minder belangrijke wielerkoersen hun beslag kregen. En nu dus weer. Ter hoogte van het veld van Velocitas 1897, wordt om 13.00 uur het startschot gelost voor een koers met als inzet het Open Groninger Kampioenschap. Met dank aan de studentenwielerclub Tandje Hoger, nooit te benauwd om bijzondere activiteiten te organiseren.

 Wie er zoal aan de start verschijnen is overigens nog ongewis, meldt pr-vrouw Marjolijn Dieleman. “De inschrijving gaat een uur voor de wedstrijd open.” Maar iedereen die hard wil fietsen en een leuke uitdaging niet uit de weg gaat, is welkom. Dus niet alleen licentiehouders, maar ook zij die niet geregistreerd staan bij de KNWU als wielrenner.”

In beginsel is het dus mogelijk dat een topprof als Bauke Mollema in één peloton komt te rijden met, pak hem beet, Jim Nobody. Omdat wielrennen een sport is waarin een truiencultuur hoogtij viert, krijgt de Groninger kampioen na 111 kilometer ook een bijbehorende trui om zijn schouders, eentje met het design van de Groninger provincievlag. Een primeur die ik de Kolibri van Warfhuizen, alias Peter Merx, toedicht. Hoe dan ook, Tandje Hoger heet u van harte welkom bij deze titelstrijd.

Oud-volleybalinternational Wytze Kooistra wordt de nieuwe voorzitter van de John Schokker Foundation, de stichting die ambitieuze noordelijke sporttalenten sinds twee jaar ondersteunt. Kooistra neemt het stokje over van Arjan Ebbinge. De oud-voetbalprof van onder meer FC Groningen, BV Veendam en NEC Nijmegen, heeft het te druk gekregen met zijn werk voor de VVCS, de vereniging van profvoetballers in Nederland. Ook zijn huidige woonplaats, Mook, is een belemmering geworden om zich nog optimaal voor de Foundation te kunnen inzetten. Wytze Kooistra gaat vol enthousiasme aan de slag. “We moeten het talent koesteren dat we hier hebben. Mijn kennis en ervaring als topsporter wil ik graag aan hen overdragen.” 

Overigens kunnen sporttalenten uit deze regio zich inmiddels weer melden voor steun in het komende jaar. Hoe en wat ze daarvoor moeten doen, staat op de site www.johnschokkerfoundation.nl
Een beoordelingscommissie onder aanvoering van Rob de Waard, directeur van het Groninger Huis voor de Sport, en oud-toppers als judoka Karin Kienhuis en ijshockeyer Johan Toren, zal beoordelen wie voor (financiële) ondersteuning in aanmerking komen.

Wytze Kooistra heeft er trouwens nog een vrijetijdsbaantje bijgekregen, want bij Lycurgus is heeft hij zitting genomen in het zogeheten organisatieteam, dat onder verantwoordelijkheid van het bestuur de operationele zaken en de verdere uitbouw van Lycurgus op zich zal nemen. Dit om het nieuwe bestuur onder leiding van Arie Wink de ruimte te geven meer beleidsmatig actief te zijn en de operationele zaken bij het organisatieteam neer te leggen. Voor dit team zijn ook coach Arjan Taaij, oud-bestuurslid Paulien Schoonhoven en perschef Theo Sikkema uitverkoren. Voornaamste doelstelling: Lycurgus naar een nog hoger plan brengen, met name Europees.

Over talenten gesproken. Ooit werd Jack Liewes in het noordelijke tenniswereldje een mooie internationale carrière toegedicht. Qua pure klasse had hij veel meegekregen van Moeder Natuur. Toch kwam het niet uit, want Jack miste de mentale kracht voor een topper. Hij bleef het tennis wel trouw, laatstelijk als tennisleraar bij het Asser Hertenkamp. Maar als prille vijftiger (52) heeft Jack Liewes een nieuwe uitdaging gevonden, die van rijschoolhouder. Oud-voetballer Ronald Hamming, ooit scherpschutter bij FC Groningen, Fortuna Sittard en Veendam en net als Liewes Assenaar, was zijn lichtend voorbeeld. Zijn eerste klant, aldus de Asser Courant, was zijn 19-jarige dochter. Jack: “Ze heeft net zo lang gewacht met rijles nemen totdat ik als instructeur was geslaagd.”

Wie geen genoeg van zijn sport kan krijgen is Gerard Dammer, ooit de zo betrouwbare sluitpost van de VV WEO te Woldendorp. Maar Gerard woont al geruime tijd in Boerakker, waar hij jarenlang bij de lokale voetbalclub tot ieders tevredenheid keeperstrainer was. Dammers capaciteiten in dit werk werden dusdanig op waarde geschat bij Boerakkerse kanaries, dat toen de club onlangs opging in een fusie met SVMH te Niebert, resulterend in de VV Westerkwartier, de 68-jarige pensionado een fraaie waarderingsprijs kreeg. Inmiddels is hij door de fusieclub verzocht zijn werk als keeperstrainer daar voort te zetten. Gerard Dammer zei met gepaste trots: Doe ik, met alle plezier!

Een voormalig hockey-international die het mes zet in een oud-korfbalinternational. Waar of niet waar? Waar! Dat gebeurde deze week in het Martiniziekenhuis, Carina Gerritsma-Bleeker, de oud-keepster van GHHC Groningen, een nieuwe heup plantte in het onderlijf van Nic.-icoon Kees Vlietstra. En met succes, laat de patiënt weten. Hij was vol lof over de chirurg. “Carina heeft hard moeten werken, maar dat ging prima. Ze is nog behoorlijk gespierd. Ben vervolgens met een koffer vol pillen en twee krukken huiswaarts gestuurd. Zal volgende week nog geen basisplek hebben in Nic. 1”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.