donderdag 26 oktober 2017

Derde Helft (356)

Beer van Bakkeveen criteriumkoning van 2017

Post vanuit Buitenpost, afzender Foppe de Vries. Dat betekent dat deze illustere wieler- en (marathon)schaatsstatisticus de nieuwe criteriumkoning annonceert. Dit jaar is de kroon voor………… tatarataaaa….. Johan Knol, alias de Beer van Bakkeveen. Hij scoorde in de 21 rondjes om kerk en kroeg in Groningen, Friesland en Drenthe de meeste punten. Een veelwinnaar was hij echter niet, het bleef bij zegge en schrijve één bloementuil, hem overhandigd in Westereen, ofwel Zwaagwesteinde.

Voormalig criteriumkoning Peter Stokje, tegenwoordig langeafstandsloper, zal om dit klassement minzaam lachen. Hij is van mening dat je voor zo'n eretitel minstens tien criteriums moet winnen.

Maar dat was vroeger, toen het nog criteriums regende. Die tijden zijn voorbij. Jeff Vermeulen uit Borger mag zich een jaartje onderkoning noemen. Hij pakte meer zeges (3), maar minder punten. Ook Muntendammer Paul de Haan kwam (weer) op het podium, dit keer met plek 3.

Overigens heeft De Vries' collega-statisticus Taeke Plas na enkele jaren van twijfel zijn cijferhobby voor het Groninger allroundschaatsen stopgezet. De aardigheid was er af gegaan door enerzijds een technische probleem met zijn computer en anderzijds de fusie van de gewesten Groningen en Drenthe. Dat betekent dat we zijn even befaamde als gevreesde Grunneger Scheuveljoarbouk na meer dan veertig jaar moeten missen. En daarmee ook zijn messcherpe aanvallen op bobo's en ander volk dat in de Plas'ogen onnodig zit te morrelen aan het klassieke allroundschaatsen.

Oude ijshockeyglorie woonde de seizoenouverture van GIJS bij. Niemand minder dan Rob van Aarem, samen met Martin Leeflang en Frans van Erp in 1969 de grondlegger van deze flitsende sport in Groningen, behoorde in Kardinge tot de toeschouwers. Het deed voorzitter Jacob van Gelder, die nog met Van Aarem heeft gespeeld, zichtbaar deugd. De oud-straaljagerpiloot, die tegenwoordig in de Amerikaanse staat Florida woont, zag zijn cluppie dik winnen van de Smoke Eaters uit Geleen.

De commissie die de eerste sporttalenten moet wegen die zich hebben gemeld voor steun van de kersverse John Schokker Foundation is direct al flink met wat werk opgezadeld. Onder leiding van voorzitter Rob de Waard moeten er vooralsnog zeventien kandidaten worden gewikt en gewogen. De Waard krijgt daarbij steun van alom erkende experts als Karin Kienhuis, Hans Robben, Johan Toren, Jack Suiveer en bovengetekende. Wie de gelukkige(n) zijn, wordt over enkele weken bekendgemaakt. Overigens kunnen kandidaten zich nog tot 1 november aanmelden op dit adres: www.johnschokkerfoundation.nl
We hebben ook weer eens een nieuwe wereldkampioen in onze contreien mogen begroeten. De laureaat heet Sjors Beukeboom, student te Paterswolde. Hij werd in het Duitse Dürrheim wereldkampioen wielrennen voor journalisten. Sjors slaapt daarom al een paar dagen op twee oren, zoals de Belgen dat plegen te noemen als iemand in de spreekwoordelijke wolken verkeert. Het is de student van het Zwolse Windesheim van harte gegund. En alsof de koek niet op kan, kreeg hij vorige week ook even een stageplek bij NOS Sport aangeboden.

De meest opmerkelijke naam in het Groninger amateurvoetbal is toch wel Quirin de Flines. Hij is de nieuwe fiscus (pennigmeester) van de GSAVV Forward. Overigens wel een naam die bij deze studentenclub past. En ja, in Groningen komen steeds meer buitenlanders studeren. Maarrrrrr….. Quirin is dus gewoon een Grunneger, geboren en getogen in Appingedam

Een frase uit zijn intreerede in het clubblad De Oude Schoen: “Als echte Damster had ik alle kenmerken van een échte pauper. De ketting met naamplaatje voor als ik mezelf zou kwijtraken, hing vol trots dagelijks om mijn nek. Ook uit mijn kledingkeuze was snel op te maken dat ik uit een stad kom waar de kermis populairder is dan de kerk en waar alleen échte coole jongens shag roken op hun opgevoerde brommers.”

Johan Poppinga is een instituut op het universitaire sportcentrum op het Zernike-complex. Maar niet voor lang, want hij gaat met pensioen na bijna 40 dienstjaren. Zijn laatste grote klus was het coördineren van alle lustrumactiviteiten ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het Sportcentrum, onder meer de broedplaats van het huidige Donar. In een afscheidsinterview voor het periodiek Broerstraat 5 kondigt hij een grootscheepse verbouwing van dit sportieve studentenbolwerk aan. En als het het aan hem ligt wordt er ook nog een openluchtzwembad in het nabijgelegen Reitdiep aangelegd. Out of the box-denken heet dat.

Overigens is het in Poppinga's sportpaleis groot geworden Donar onderscheiden met de Sport in Stad Award 2017. Uit handen van mr. Martijn van der Veen, de directeur van deze snel aan populariteit winnende website, ontving Donars voorzitter Jannes Stokroos de trofee, die vorig jaar een prooi was voor Lycurgus-coach Arjan Taaij.
Het kon natuurlijk niet uitblijven, een ode van stadsdichter Filippus, alter ego van Oosterparker Evert Meijer, voor de inmiddels ex-international Arjen Robben. Hier komt -ie:

Is geboren in Beem
misstaat niet in de Hall of Fame
vliegt van noord naar zuid
gooit af en toe een hengeltje uit
heeft geen kapsones
krijgt ieder jaar een bonus
vertoeft graag in het groene
speelt altijd op speciale schoene
houdt niet van poeha
bespreekt de zaken met z'n pa
maakt geregeld een ommetje
eet soms uit een kommetje
is ontzettend kien
en deelt de lakens met Bernadien

E. FILIPPUS


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.