vrijdag 28 juli 2017

Derde Helft (351)

Het kon natuurlijk niet uitblijven, dichterlijk eerbetoon voor Bauke Mollema, die in zijn zevende Tour de France dan eindelijk een felbegeerde etappezege pakte. En ook nog eens op majestueuze wijze, na een solo van 30 kilometer. Die heldendaad verrichtte de Grunneger op zondag 16 juli 12017 op weg naar Le Puy-en-Velay, een plaats in hartje Frankrijk. De Groninger stadsdichter E. Filippus, alter ego van Evert Meijer, ging stante pede achter zijn computer zitten en kwam met het volgende Mollema-gedicht op de proppen:

Is een echte Molleboon
vindt afzien heel gewoon
zweert bij volkoren
woont niet in een ivoren toren
spreekt een aardig woordje Frans
leidt in de bergen vaak de dans
kookt vaak z'n eigen potje
vindt Fatima een dotje
laat zich graag zoenen
staat stevig in z'n schoenen
krijgt vaak een bloemetje
stapt niet gauw in een boemeltje
is geen avonturier
en won als jonkie de Tour de l' Avenir

Waarvoor onze dank. Overigens is Bauke niet de eerste Groninger die een ritzege in de Tour boekte. Die eer komt wijlen Henk Nijdam toe. Tot voor kort werd aangenomen dat de in Eelderwolde geboren en getogen Nijdam een Drent was, maar RTV Noord-verslaggever Niiwinho Geertsema, ingefluisterd door advocaat Hans Klopstra, meldde onlangs dat deze in 2009 overleden tempobeul toch echt Groninger roots had. Toen hij in Eelderwolde geboren werd, behoorde dat tot de gemeente Haren, waar hij ook is ingeschreven bij de burgerlijke stand.

Mollema moet er ook nog even aan trekken om Nijdam te overtroeven. De Locomotief van Eelderwolde won twee Touretappes en liefst vier in de Ronde van Spanje. En ook werd hij nog eens twee keer wereldkampioen achtervolging. Maar Bauke heeft met zijn 30 jaar nog even.

Twee andere illustere Groningers verkeren al een tijdje in de pottenbak. Het zijn broers Jan en Max Uitham, beiden ook nog eens Elfstedencracks. De mannen van Noorderhoogebrug, inmiddels respectievelijk 92 en 85 jaar, behoorden tot de helden van de meest apocalyptische Elfstedentocht aller tijden, die van 1963. Jan werd hierin tweede achter Reiner Paping (Ik was de beste verliezer, zoals hij het zelf altijd placht te zeggen) en Max zevende. Momenteel verblijven ze in het Maartenshof, waar ze verzorgd worden na verontrustend onheil. Max probeert te herstellen van een herseninfarct en Jan van twee gekneusde ribben en ander ongemak na een val in huis. Jan blijft met zijn karakteristieke humor de zonzijde zien.
Zijn oud-ploegleider Johan Franke (de Meubelgigant) tekende uit zijn mond op: “Gekneusde bananen smaken ook nog lekker.” Kaartjes en andersoortige ondersteuning zijn van harte welkom.

De Hanzehogeschool voor Sportstudies, vroeger kortweg ALO (Academie Lichamelijke Opvoeding) geheten, heeft een nieuwe chef, in deze kringen Dean genoemd. Het Kris Tuinier, die de naar Nijmegen verkaste Joan Janssens is opgevolgd. Tuinier is geen onbekende in de Groninger sportwereld. Zo is hij lid van de Raad van Advies van Donar, is hij een dagdeel per week betrokken bij de jeugdopleiding van FC Groningen en zit hij in enkele landelijke en regionale commissies op gebied van sport en onderwijs.

Bij FC Groningen is het momenteel niet alleen een komen en gaan van voetballers, maar ook van kaderleden. Zo heeft de club twee nieuwe leden voor de Raad van Commissarissen bekend gemaakt, zijnde de heren Chris Visscher en Erik Kuik. Eerstgenoemde geniet bekendheid als hoogleraar sportwetenschappen aan de RUG, Kuik is in het dagelijks leven voorzitter van de Raad van Bestuur van Zorggroep Alliade. Zij nemen de plaatsen in van Bert Middel en Wim Entzinger, wier bestuurstermijn is verlopen. Dijkgraaf (Noorderzijlvest) Middel was de RvC-voorzitter en zijn plaats wordt ingenomen door Arie Wink, jarenlang invloedrijk ambtenaar ten Stadhuize. De twee andere RvC-leden zijn Edward Wielens en Jouke Haringsma. Mr. Entzinger blijft overigens adviseur juridische zaken bij de FC.

FC Groningen heeft ook haar managementteam verder uitgebreid. Dat bestaat nu uit zes heren (wanneer volgt de eerste vrouw?), van wie Gerard Kemkers (manager topsport en talentontwikkeling) en Ron Jans (technisch manager) de nieuwkomers zijn. De andere vier zijn de directeuren Hans Nijland (algemeen) en Robbert Klaver (commercieel), Romke Hoogstra (manager operationele zaken) en Marc-Jan Oldenbrandingh (financiële zaken). Voor de goede orde: Jans vervangt Peter Jeltema, die per 1 september ontslag heeft genomen.


En ook in de kantlijn van de Trots van het Noorden is er een wisseling van de wacht te melden. Want de (officiële) supportersvereniging krijgt eveneens een nieuwe voorzitter, de 49-jarige John de Jonge. Hij volgt John Schurer op, die het na acht jaar welletjes vond. Als de leden hun akkoord geven tenminste, want de invulling van deze job gaat – in tegenstelling tot die van de RvC – volgens een democratisch proces. Als het goed is, wordt De Jonge komende dinsdag tijdens de ledenvergadering geïnstalleerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.