donderdag 22 juni 2017

Derde Helft (349)

Theo de Topper herontdekt als voetbalcabaretier

De organisatie die zich inzet voor het binnenhalen van het WK wielrennen in Noord-Nederland (in 2021), heeft een nieuwe voorzitter. Het is Bert van der Hoek uit Vries, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar De Friesland. Hij volgt Antje Diertens op, die de voorzittershamer inleverde nadat ze namens D66 in maart was gekozen tot lid van de Tweede Kamer. Bert van der Hoek is een intense vrije tijdfietser, die lid is van Grinta, een exclusieve club van cyclo-sportieven.

Ook gaat hij regelmatig per fiets vanuit zijn huis in Vries naar zijn werk in Leeuwarden. Een tocht van zo'n twee uur, die hij benut als training voor zijn deelname aan de Homeride, waarin zo'n 70 teams komend weekeinde (24 juni) 24 uur lang 500 kilometer door Nederland fietsen om geld te genereren voor Ronald McDonaldhuizen.

De Groninger dichter E. Filippus, alter ego van Evert Meijer, is dusdanig onder de
indruk geraakt van
Tom Dumoulin, dat hij, de oud-voetballer van Oosterparkers en GRC, mij een rijm-ode aan de eerste Nederlandse Girowinnaar heeft gestuurd. Leest u even mee:
Zag in Maastricht het levenslicht
heeft een aardig wicht
kan best zonder toilet
slaapt soms op een kermisbed
komt vaak op de kiek
heeft een geweldige techniek
trekt z'n eigen plan
woont in het Belgische Canne
is een fan van MVV
doet niet aan ieder spelletje mee
heeft zelf altijd de regie
is een wielrenner van de buitencategorie
voelt zich geen hero
en won als eerste Nederlander de Giro
E. FILIPPUS

Onlangs stal hij de show bij het afscheid van Jan Mennega, de voetbalverslaggever van het Dagblad van het Noorden, die per 1 juni met pensioen is gegaan. Een speciaal forum voorzag rustend trainer Theo Verlangen met zijn typische Haagse accent voor een spervuur aan komische noten. Theo de Topper, zoals hij in zijn gloriejaren bij FC Groningen werd genoemd, ging als pensionado in Kropswolde wonen. Aan de boorden van het Zuidlaardermeer kon hij naar hartenlust vissen, zijn andere hobby. 

Maar inmiddels is de nu 76-jarige Hagenaar teruggekeerd in zijn tweede geliefde stad, Groningen dus. Met zijn vrouw Rita hoog genesteld in de even imposante als luxe woontoren de Rokade, op de elfde verdieping, kijkt hij in Groningen-Zuid dagelijks met blij gemoed uit over de stad die hij zoveel voetbalplezier heeft bezorgd.

Johan Abma, de directeur van Promotex, het bedrijf dat in de noordelijke sponsorwereld een mooie staat van dienst heeft opgebouwd, is verliefd op de Mille Miglia, een hoog gekwalificeerde sterrit over duizend kilometer voor klassieke sportauto's van het Noord-Italiaanse Brescia naar Rome en weer terug. Hij is vast van plan er ook ooit eens aan te mee te doen. Maar dat is een prijzige aangelegenheid, want die Mille Miglia-auto's kosten nogal wat geld. Abma: “Als ik er eentje koop, zal ik toch de sponsorkraan iets terug moeten draaien.”

Niet alleen voetballers en trainers veranderen in de zomerperiode van club, ook functionarissen in de begeleiding verkassen wel eens. Zoals Erik Lubbers, vele jaren lang verzorger bij de VV Actief. Maar in Eelde-Paterswolde was er, zoals hij zelf zegt om 'bedrijfseconomische redenen' geen plaats meer voor hem in de eerste selectie. Gelukkig voor hem diende zich snel een alternatief aan, op de Schapendrift in Norg, bij het naar de tweede klasse van het zondagvoetbal gepromoveerde GOMOS. Lubbers is blij dat hij mag toetreden tot het keurkorps van trainer Wim Bakering. “Een nieuwe uitdaging is nooit verkeerd.”

Tres, noemen ze zich, de spelers van het derde elftal van Be Quick 1887. Jongens als Mark Mulder, Bram Bessem, Willem Lanjouw, Ivo van Veen, Alex Eimers, Joost Tanasale, Gijs Koopmans, Arjan Steenbergen, Richard Cornelis en Arnoud Redder. Nagenoeg allemaal spelers die op het vlaggenschip van de Good Old dienst hebben gedaan en als veteranen nog een leuk balletje willen trappen. Dat lukt prima, want de heren worden elk jaar kampioen. Dit jaar trakteerden ze zich op een weekendje Malaga om de zoveelste titel te vieren met het snuiven van de lokale cultuur. In de breedste zin des woords, dan weet u het wel.

Wim Fokkema is back in town. De oud-trainer van diverse noordelijke amateurclubs en laatstelijk technisch directeur van PKC '83, emigreerde enkele jaren geleden naar Thailand, waar hij – zegt hij – zijn draai helemaal heeft gevonden. Desondanks moet hij af en toe voor een paar weekjes terug naar Groningen, al was het alleen maar om dagelijks te kunnen lunchen bij het alom geroemde Amsterdams Broodjeshuis aan het Zuiderdiep, waar uitbaatster Anneke Berghuis inmiddels is verdwenen (pensioen), maar waar het broodje tartaar nog altijd van grote kwaliteit is. Fokkema vliegt na de TT van Assen weer naar het Verre Oosten.

Eén van de oudste clubs van Groningen, GSR Aegir (anno 1878), vierde een feestje bij één van de oudste clubs van Amsterdam, de roeivereniging De Hoop (anno 1848). Op een stijlvolle locatie aan de Amstel werd de 75ste verjaardag van Aegirs gepensioneerde botenbaas Chris Heuvelman gepaste luister bijgezet. Daar zat een gedachte achter, want Heuvelman kreeg bij De Hoop als stagiair zijn eerste vakkennis bijgebracht.

Na een tocht over Het IJ en door de grachten in de directieboot van het Amsterdamse Havenbedrijf, het vaartuig waarmee Koning Willem-Alexander en zijn Maxima traditiegetrouw het jaarlijkse Bevrijdingsconcert (onder de klanken van We meet again) verlaten, was er een etiquettediner. Tafelheer Rutger Mollee ontving onder meer zaten de ex-toproeiers Ingrid en Jannes Munneke, Joris Grond, Marc Wissink en de oud-topcoaches Herman Bessem en Jacob Jan Hoetjer. O ja, de boot was geregeld door Michel de Brauw, lid van het oud-Aegirbestuur en tegenwoordig directeur van het Havenbedrijf.

Ook een party bij de oude volière in het Stadspark, die tegenwoordig dienst doet als clubhuis voor de jeu de boules-club Pres le But. Daar waren zaterdag directie, medewerkers, donateur en sympathisanten van de populaire website www.sportinstad.nl bijeen voor een zomerse activiteit, jeu de boulen dus. We zagen onder meer topkorfballer Tim Flokstra (gaat naar LDODK), zijn vader Jan Jouke (de nieuwe trainer van Nic.), het FC Groningen-geweten Bas Kammenga, nestor Jan A. van der Veen, zijn zoon Martijn (de aanjager van deze site) en sportjournalist Paul Zweverink vol overgave met boules gooien. Tot de toeschouwers behoorden de oud-clubarts van FC Groningen, Hans Hoekstra en zijn vrouw Rosa.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.