dinsdag 19 januari 2016

Derde Helft (287)


Radio Noord bestaat 70 jaar en daarom was het afgelopen vrijdag – op uitnodiging – dikkedakken geblazen in de Groninger Mediacentrale. En waar gedikkedakt wordt, laat de sportwereld zich nimmer onbetuigd.

Wie laafden zich zoal aan de rijk geschakeerde buffetten? Uiteraard de huidige sportredactie van de jubilaris, bestaande uit de jongeheren Henk Elderman, Karel-Jan Buurke en Frank Veenhof. Nee, Frederick Stokker niet, hij is per 1 januari verhuisd naar de bureauredactie. Oudgedienden waren er ook, in overvloed zelfs. Zoals voormalig anchorman Henk Kok, die het regionale omroepbastion een tijdje had gemeden na een conflict met ex-directeur Henk Bleker. Kok deelde een tafel met onder meer zijn aloude maat Evert ten Napel, wiens stem eerst door de noordelijke ether schalde alvorens hij bij de NOS een nationale coryfee werd. Evert was per trein vanuit zijn woonplaats Ermelo gekomen, kon mooi met station Europark voor de deur.

Kok en Ten Napel hebben nog gewerkt in de geest van de sportpioniers van de RON (Regionale Omroep Noord), zoals Radio Noord in 1946 heette. Dat waren Henk Oostinga (Goedenavond luisteraars, in een zonovergoten Oosterpark versloeg GVAV het Utrechtse DOS verdiend met 2-1) en meester-uitslagenverzamelaar Willy Bouwman. Zij, inmiddels in de eeuwigheid verdwenen, werden altijd ingeleid door de Floridamars.

Jaap Timmer, beter bekend als Mister TT, was er gelukkig nog wel. Als altijd stralend. Deze mastodont beloofde voor de RON-microfoon elk jaar een spannender TT dan ooit. Ook Jaap Nienhuis kwam weer eens uit de oude doos tevoorschijn. Jopke heeft een heroïsch Elfstedenverleden en is nog altijd één van de drijvende krachten van de wielerronde van Usquert. Wielerorganisator is eveneens Theo Jurriens, hij van de jaarlijkse Meerdaagse Noordenveld-Westerkwartier. Bij Radio Noord is Theo oproepbaar als er iets bijzonders in het heelal gaande is.

Oud-sportpresentator Romke Hoogstra werkte zijn dis staande naar binnen. Hij heeft de journalistiek al een tijdje vaarwel gezegd en is sinds 1 januari werkzaam in de staf (operationele zaken) van FC Groningen. Klaas-Jan Bos, inmiddels op de loonlijst bij RTV Noord-Holland, houdt zich veel met AZ bezig. Hij meldde zijn gespreksgenoten, onder wie FC-watcher Wim Masker, dat trainer John van den Brom bij AZ richting schopstoel gaat. Iwan Tol, nu Volkskrant-sportredacteur met originele verhalen, liep er vrolijk bij, evenals Fred Lubbers (motorman), Hink Jan Apotheker (pr-man Donar), Barend Beltman (FC-analist), Rob de Waard (directeur Huis voor de Sport), Oedse Eilander (algemeen presentator bij Noord), Piet van Dijken (the one and only) en verslaggever Theo Sikkema, die zich ontpopt als de Loek Hermans van de sportjournalistiek. Dit vanwege zijn groeiend aantal bijbaantjes, zoals perschef bij Lycurgus, de Energiewacht Tour en Olympia’s Tour.

Verder signaleerde ik liefst drie ex-topmannen van Eurovoetbal (zaliger); de reeds genoemde Romke Hoogstra, Jacques J. d’Ancona en Roel Dijkhuis. De laatste leidde als Diekhoes ook jarenlang de toko van RTV Noord.

En last but not least Helpenees/zanger Frank den Hollander, die Heracliden oet altijd zo lastig vindt. Dikkedakk’n bij Noord niet.   

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.