dinsdag 21 juli 2015

Derde Helft (261)


De Godfather van het Groninger basketbal is niet meer. Vorige week vrijdag, na een slopende ziekte, overleden op 78-jarige leeftijd. Bill Pijl dus, want als er één is die het stadse basketbal naar grote hoogte heeft gestuwd, is hij het wel. Bill Pijl was basketbal. Hij ademde het, at het en ging er ook mee naar bed. Zijn verdiensten waren er naar. Als gymleraar aan de voormalige Cort van den Linden-ULO doceerde hij vooral basketbal. Daar bracht hij menig talent voort, zoals Albert van der Ark, Frank Ardon, Eddie Landman, Cees Snitjer, Jeroen Talens en Michiel Houttuin. Allemaal nationale toppers geworden. Samen met Dick Jager, de uitbater van café Time Out, richtte hij in 1969 de Basketbal Verening Groningen, beter bekend als BVG. Als headcoach leidde hij zijn toenmalige pupillen in tien jaar tijd (in 1979) naar de eredivisie. Slechts één jaar duurde dit sprookje. Zijn kennis van het spel was ongekend groot. Evenals zijn bezieling en doceerkunst. Desondanks werd hij nooit door ‘grote broer’ Donar gevraagd voor een technische functie, bijvoorbeeld die van jeugdopleider. Dat was zijn grootste frustratie, hoewel hij dat nimmer en publiek liet merken. Hij voelde zich de profeet die in eigen (Groninger) land niet werd geëerd. Desondanks staat hij qua verdiensten voor het Groninger basketbal glansrijk bovenaan. Daarom verdient Bill Pijl een prominente plek in de eeuwigheid van de Groninger sporthistorie.

Zo´n eerbetoon zal ooit - hopelijk nog héél ver weg - ook weggelegd zijn voor sportcoryfeeën als Ranomi Kromowidjojo, Gerard Kemkers en Herbert Dijkstra. Hoewel geen sportprestatie , hebben zij gedrieën een wereldjob gedaan voor de stichting Visio, die zich het lot aantrekt van lichamelijk, geestelijk en visueel gehandicapten. Zij moesten de laatste jaren zwemmen (hun enige ontspanning) in een afgekeurd zwembad in Vries, Plons geheten. Renovatie was geboden. Ranomi, Gerard en Herbert aanvaardden het ambassadeurschap en dank zij hun steun is binnen een jaar liefst 700.000 euro binnen gekomen, het bedrag dat nodig is voor de redding van Plons. Projectleider Frits Colenbrander is de koning te rijk.

Surhuisterveen is weer druk doende met het oppoetsen van haar blazoen als hét wielerdorp van Noord-Nederland. Al sinds 1951 wordt er rond de kerk gekoerst en deze ronde is in de loop der jaren uitgegroeid tot het meest prestigieuze profcriterium van Nederland. Met traditiegetrouw de meest recente Tourwinnaar als uithangbord en een heuse processie door het dorp van VIPS uit alle lagen van de maatschappij. Met dank aan mannen en vrouwen als Joop en Tea Atsma, de gebroeders Nieuwenhuis (Andries en Emie), Rijpke Copinga, Wander Hoen, Thea Neijenhuis, Ronnie van der Veen en voorzitter Albert Helfrich. Komende dinsdag is het weer zo ver. De eer van startschotlosser is dit keer ten deel gevallen aan Henk de Jong, de populaire trainer van SC Cambuur. Aanvang profkoers 19.00 uur, start processie 18.30 uur.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.