zondag 23 januari 2022

Derde Helft9 365)

 Ook Voetbal International is begaan met al die Groningers die lijden onder de door gaswinning veroorzaakte aardbevingen, in goed Groningens aardbeem'sMarco Timmer, namens dit weekblad clubwatcher van PSV, werd tijdens de wedstrijd FC Groningen - PSV bevangen door de manier waarop de FC aandacht vroeg voor deze eindeloze ellende. Het deed hem denken aan een interview met  zaakwaarnemer Mino Raiola in zijn blad, die toen onthulde dat hij wel graag zaakwaarnemer van al die Groningers wilde worden. Dan zou hij die schadeclaims binnen de kortste keren afhandelen. Raiola: "Niet snel, maar morgen al. Het is gewoon schofterig hoe de mensen in Groningen worden behandeld." Marco Timmer zou Groningen daarom wel zo'n pitbull als Mino Raiola gunnen. Hij legt het als volgt uit: "Nou is er genoeg te zeggen en te schrijven over deze superzaakwaarnemer, maar hij is iemand die hard doorbijt en pas loslaat als zijn cliënten hebben gekregen waar ze recht op hebben."

Afgelopen week kwam er een opmerkelijk persbericht langs. Een fusie tussen Elske Dijkstra en Johan Wekema, twee organisatoren van succesvolle sportevenementen in Noord-Nederland. Elske was, als opvolger van wijlen Grietje Pasma, enkele jaren racedirector van de Vier Mijl van Groningen; Johan geeft al sinds de oprichting (mede)leiding aan onder meer de Slag om Norg, de eerste wielerkoers in Nederland over onverharde paden. Wekema deed dat in de stichting Bolane Events samen met oud-wielercoureur Marco Bos en Peter Groothuis, maar die twee zijn afgehaakt. De heren konden het niet eens worden over de koers richting toekomst. Bos en Groothuis zagen meer in een behoudende vaart, waar de ambitieuze Wekema naar nieuwe wegen (evenementen) zoekt. Zoals een grindrace op fietsen met dikke banden, momenteel nogal booming. Inmiddels staat de Peizenaar er dus niet meer alleen voor, want in Elske Dijkstra vond hij een partner die op dezelfde lijn zit. Dat belooft dus nog wel wat voor de noordelijke sport.   

De FC Emmen-podcast van RTV Drenthe moet het voor onbepaalde tijd doen zonder haar eminente en rust brengende spelverdeler, René Posthuma. Hij is geveld door een hersenbloeding en dat is een aderlating van jewelste voor Niels Dijkhuizen en schrijver dezes, de  twee andere leden van deze even gevreesde als geprezen podcast. Geluk bij een ongeluk is de positieve boodschap die René al na een paar dagen vanaf zijn ziekenhuisbed in Emmen verspreidde. Naar omstandigheden maakt hij het goed. "Ik loop al weer door de gang van het ziekenhuis en ben ook al een trap opgelopen. En mag snel weer naar huis, ik hoef niet naar het Beatrixoord in Haren om daar te revalideren. Ik ben een knokker en laat men niet snel uit het veld slaan." 

Roel Boomstra is, zoals u ongetwijfeld hebt meegekregen, voor de derde keer wereldkampioen dammen geworden. Daarmee is de Groninger naar de derde plaats gestegen op de lijst van wereldkampioenen aller tijden, anno 1885. Na 91 titelgevechten staat de Fries Harm Wiersma onbedreigd bovenaan, met zes titels. Piet Roozenburg, Neerlands eerste damlegende, heeft als nummer twee vier titels achter zijn naam staan. Boomstra heeft Ton Sijbrands, tweevoudig wereldkampioen, van de derde plaats gestoten. Gezien zijn leeftijd (28) lijkt Boomstra kansrijk om koppositie over te nemen van Wiersma. Ook al omdat zijn baan als natuurkundige eraan heeft gegeven voor het bestaan als professioneel dammer.  

En ja, een goed voorbeeld doet goed volgen. Want inmiddels heeft ook Boomstra's trouwe, maar vooral kundige secondant Wouter Sipma ook de profstatus aangenomen. Evenals Boomstra was hij als natuurkundige werkzaam bij de Rijksuniversiteit in Groningen. Voor dit jaar heeft Sipma ook al ambitieuze doelen gesteld, hoge ogen gooien in zowel het Nederlands als Europees kampioenschap. 

In de voorgaande aflevering van deze kroniek had ik flink wat regels gewijd aan het toenemende aantal sportmensen op de verkiezingslijsten voor de nakende gemeenteraadsverkiezingen. Toch kwam er via de social media ook een kritische noot en wel van John Franke, de nummer 3 op de lijst van Leefbaar Tynaarlo en altijd scherp als een scheermes. De ontstemming werd groter toen bleek dat van concurrent Gemeentebelangen wel een aantal 'sportnamen' deze revue passeerden. Franke, ooit een erkend prijzenpakker in de noordelijke rondjes om de kerk en ook nog schaatsbelofte, vroeg zich af of ik zijn sportieve staat van dienst vergeten was. En dat ook voetbaltrainer annex zwembadmanager Roelof Rutgers op die lijst stond, als nummer zes. Zo goed John?

Welke Groninger sporthelden worden komende donderdag - 27 januari - op passende wijze beloond met prijzen voor hun prestaties in 2021?  Dat gebeurt via een galavoorstelling in MartiniPlaza. Of er publiek bij mag, weten we dinsdag. Hoe dan ook, het is in elk wel te zien in een speciale video-uitzending. Als u naar www.sportgalagroningen.nl surft, krijgt u alle benodigde info.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.