zondag 30 januari 2022

Derde Helft (366)

Nog niet zo heel lang geleden afficheerde de Groninger Rijksuniversiteit, kortweg de RUG, zich als de sportvriendelijke universiteit. Daar merk je tegenwoordig niet veel meer van. Alleen als er Olympische Spelen in aantocht zijn, laat de RUG van zich horen. Dat gebeurt via de economen Fabian ten Kate (de vader van ex-topatleet Marti ten Kate) en Elmer Sterken, die zich dan wagen aan een voorspellingen van het aantal medailles dat Nederland gaat winnen. Nou, om met de deur in huis te vallen. Meer dan ooit bij de Winterpelen in Peking, 25 in getal maar liefst. Tien ervan zijn van goud. Met dit aantal wordt de oogst van vier jaar geleden in Pjongjang overtroffen. Toen waren het er 20, waarvan acht gouden stuks. Ten Kate en Sterken komen tot hun prognose via een zee aan data, zoals uitslagen van WK's in relatie met Olympische resultaten over een periode van 20 jaar. Ze hebben een reputatie hoog te houden met dit werk. Zo zaten ze er met hun voorspelling van Tokio afgelopen jaar weer eens dichtbij.

Het gaat goed met Courage Events, de firma van Aduarder Thijs Rondhuis die de laatste jaren meer en meer furore maakt met de organisatie van wielerkoersen op topniveau. Zo werden de laatste twee edities van de nationale titelstrijd voor vrouwen en mannen op de VAM-berg van het predikaart zeer geslaagd voorzien. Kersvers is de lof die Rondhuis en zijn vakkundige medewerkers kregen van de vrouwen van de The Cyclist Alliance, de internationale vakbond van rensters. Die beoordeelde de Healthy Adeing Tour, een driedaagse etappewedstrijd in het Noord-Nederland, als de best georganiseerde voorjaarskoers in 2021. De beoordeling was gebaseerd op onderdelen als tv-coverage, huisvesting, omgang met de weersomstandigheden en afgesloten parcoursen. De etappes werden achtereenvolgens afgewerkt op het TT-circuit, op het terrein van de Marnewaardkazerne bij Lauwersoog en op de VAM-berg. Courage Events was de beste van 22 beoordeelde koersen. Het bleef een monument als Gent-Wevelgem nipt voor. 

Na twee weken uitval, komt de FC Emmen-podcast van RTV Drenthe morgen weer op toeren. Niet met regisseur en spelverdeler René Posthuma op de bok, maar met een aanstormend talent van eigen kweek, Tom Meijers. Deze jongeling, de Mathijs de Ligt van Valthermond 1, neem voor onbepaalde tijd de plaats in van René, die onlangs is overvallen door een hersenbloeding. Gelukkig kan ik u melden dat onze René (ja, ik zit zelf ook in deze even befaamde als gevreesde podcast) voorspoedig herstelt. Hij loopt weer met zijn geliefde Binky aan de lijn door Emmen en hoopt zo spoedig mogelijk weer zijn werk op de sportredactie van RTV Drenthe te kunnen hervatten. Maar met Tom Meijers, die bij deze omroep al mooi werk heeft verricht met zijn programma Met Het Bord Op Schoot), kunnen we voorlopig weer aan de (verbale) bak. Houdt hij spraakwaterval Niels Dijkhuizen een beetje in toom?    

Ranomi Kromowidjojo stopt met zwemmen en dat leidde tot een ware publiciteitsgolf door Nederland. Geen medium dat daar, al of niet uitgebreid, geen melding van maakte. Want ja, de zwemdiva uit Sauwerd was een sportvrouw van wereldfaam. Drie Olympische titels en ook nog tal van wereld- en Europese titels staan er achter haar naam. En hoewel ze al weer vele jaren in Eindhoven resideert vanwege het zwembastion aldaar, heeft ze nog altijd een warme hart voor haar Groninger roots. Zo liet ze zich in 2019 via Twitter ontvallen dat ze nog wel eens een wedstrijdje in de Papiermolen wilde zwemmen. Daar werd gelijk op ingehaakt door de oud-directeur van de Provinciaal Groninger Sportraad, Wim Mensen. Hij zocht contact met de zwemclub TriVia, waar Ranomi zich ontwikkelde tot topper. Maar tot op de dag van vandaag is het er niet van gekomen, Ranomi eventjes terug in Papiermolen. De gemeente werkte, ondanks een door de raad aangenomen motie,  niet mee nadat men de kosten van die wens op 80.000 euro had begroot. Te gek voor woorden, reageerde Mensen toen hij deze gemeentelijke notitie onder ogen kreeg. Kan veel goedkoper, weet hij. Nu Kromo haar definitieve afscheid van de zwemsport heeft kenbaar gemaakt ziet Wim Mensen alsnog mogelijkheden voor een laatste duik in De Papiermolen. Internationale exposure verzekerd. Hij heeft zich inmiddels gewend tot de gerenoveerde Stadspartij 100%, waarin opgenomen de Sportpartij.  

Een mooie stap voor Wim Bakering, voetbaltrainer te Norg. De kroonprins van het noordelijke trainersgilde, die na een sabbatical per 1 januari heeft de draad weer heeft opgepakt als interim-trainer bij SV Marum, zal komend seizoen zijn debuut maken in de hoogste regionen van het amateurvoetbal, bij derde divisionist Harkemase Boys. De ambitieuze Friese club is er maar wat blij mee. "Wim is een complete trainer, eerlijk en rechtlijnig en kan spelers goed aanvoelen," zo staat in het persbericht. De 54-jarige Bakering (rechts op de foto) , die zijn laatste klus bij GOMOS afsloot met promotie naar de eerste klasse, is in 2019 voor zijn werk genomineerd voor de Rinus Michels Award, zegt klaar te zijn voor het grotere werk in de trainerswereld. "En waar kun je dan in het Noorden beter beginnen dan bij Harkemase Boys."

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.