maandag 6 december 2021

Hij was er nagenoeg uit beeld geraakt, voetbaltrainer Ruud Dokter, die acht jaar geleden naar Ierland vertrok waar hij door de Football Association of Ireland(FAI) als High Performance Director werd binnengehaald. Eem topjob. Maar na 31 december is de oud-speler van onder meer GRC en Helpman, die van 1995 tot 2001 bondscoach was van het Nederlands vrouwenelftal, weer benaderbaar voor een nieuwe uitdaging. Het kostte hem wel enige moeite, het nemen van die stap, want Dokter heeft veel waardering gekregen voor zijn werk op het groene eiland. Met gepaste trots neemt hij dan ook afscheid van zijn Ierse voetbalvrienden. Uit binnen- en vooral ook buitenland is hij na de bekendmaking van het nieuws overladen met complimenten voor zijn werk in Dublin. Ook noordelijke topamateurs die met Dokter hebben gewerkt, zoals daar zijn Hans Leber, Henk Schoonbeek, Henk Boeree en RenĂ© Wollerich, lieten zich niet onbetuigd in deze zee van loftuitingen. Het moge duidelijk zijn, Ruud Dokter is vanaf nu een veelgevraagd man. Met zijn 66 jaar is hij geen man op lauweren te rusten.

Op de nationale sportmarkt heeft Theo Sikkema zich ontwikkeld tot een veelzijdig man. De sympathieke Stadjer, die voor het eerst naam maakte als freelance-verslaggever bij RTV Noord, pakt als een communicatieve omnivoor graantjes van diverse soorten mee. Zo is hij een veelgevraagde perschef bij wielerkoersen, is hij de publicitaire spreekbuis van volleybaltopclub Lycurgus, is hij videomaker bij het Alfa College en is hij eigenaar van De Koers Noord (videoproducties). Sport is zijn passie. "Daar word ik het meest blij van en geeft me energie," aldus de man die net weer ja heeft gezegd tegen een nieuwe klus. Zijn grootste tot nu toe. Wat hij gaat doen? In opdracht van Sport050, de gemeentelijke sportdienst, gaat hij tot eind 2022 veertien video's maken om sportclubs onder de aandacht te brengen. Voor zijn eerste productie heeft hij de handbalclub V & S uitverkoren. Een warme en hartelijke club, aldus Sikkema. Binnenkort is het resultaat online te zien.

Wat in 2018 niet lukte, de stem van de sport in de Groninger raadzaal laten horen, gaat komend jaar waarschijnlijk wel gebeuren. Met dank aan de Stadspartij, die op fusiepad is gegaan en eerst een verbond sloot met een andere stadspartij, 100% Groningen, en vervolgens ook de in retraite verkerende Sportpartij aan de haak sloeg. Verder werden er politieke krachtbronnen gevonden in Haren en Ten Boer, dorpen doe door de stad zijn geannexeerd. De nieuwe fusiepartij is inmiddels een geregistreerd feit. Een blok met perspectief, vooral ook met stemmentrekkers als voormalig nachtburgemeester Chris Garrit en Mariska Sloot, ex-wethouder van Haren. Lijsttrekker is de door wil geverfde stadspoliticus Amrut Sijbolts. Gemikt wordt op 6 tot 8 zetels. Dat zijn er nu 4, gelijk verdeeld over de Stadspartij en 100% Groningen. 

Het DNA van de Sportpartij is terug te vinden bij de nummers 6 en 9 op de kieslijst, respectievelijk Niels Hilboesen en Anjo Mekel. Hilboesen is een bekende verschijning op de Noordtribune van de Euroborg, waar hij zich uitleeft als een fanatiek FC-supporter. Ook maakt hij deel uit van diverse (ook landelijke) groeperingen die de (zijns inziens wegkwijnende) geest van ons betaalde voetbal scherp in de gaten houden. Maar Hilboesen, gekscherend wel eens marshall van Meerstad genoemd, heeft ook oog voor de totale sportbeleving in de stad. En die is eveneens voor verbetering vatbaar. Anjo Mekel staat op 9. Hij is jarenlang assistent-coach bij Donar geweest (in de glorietijd onder coach Braal) en zetelt nu in het technisch orgaan van het roemrijke Velocitas, waar zijn zoon Quinn al enkele jaren topscorer op het vlaggenschip is. Er is dus weer hoop voor de in politiek Groningen zo ondergewaardeerde sport.

Het gaat ook niet goed met de site Sport in Stad, die zeven jaar geleden in de lucht werd gebracht Martijn van der Veen, Marc van den Herik, Paul Top, Hans Schrijer en Bas Kammenga en waarop wekelijks mooie verhalen en rubrieken werden gepubliceerd van en over stadse sportliefhebbers in de stad Groningen. De drijvende kracht luisterde echter naar de naam van Jan A. van der Veen, voormalig freelance journalist van onder meer het Nieuwsblad van het Noorden, het AD, RTL en Veronica. De nestor van het noordelijke sportjournaille was, zegt hij, zo'n 65 uur in de week mee bezig om de boel te dirigeren, redigeren en activeren. Dag en nacht zelfs. Maar na zijn 75ste verjaardag vond hij na het zeven vrijwilligersjaren wel welletjes. Hij liet dat tijdig weten aan de heren initiatiefnemers, maar van die kant bleef het stil. Evenmin werd er opvolging geregeld. En nu staat deze site, die toch veel leesbare verhalen bracht, droog. En dat is dan weer jammer voor de stad- en ommelandse sportliefhebbers. Wie denkt deze site redactioneel, maar ook organisatorisch in leven te kunnen houden, melde zichVooralsnog is de hele boudel op sterven na dood. 

Nog meer slechts nieuws voor de sportliefhebbers. maar dan die van heel Noord-Nederland. Podium TV houdt het per 1 januari voor gezien. De zender, die zich vooral toelegde op cultuur en sport in onze regio, ziet geen gezonde toekomst meer nadat het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant samenwerking niet meer zag zitten als gevolg van de overname van moederbedrijf NDC door het Belgische Mediahuis. Dat sloeg gelijk aan het snijden in de kosten. Podium TV was jarenlang de sportzender die bij noordelijke topsportclubs over de vloer kwam voor rechtstreekse uitzendingen van wedstrijden. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.