zondag 26 december 2021

Derde Helft (361)


Om te beginnen even een Kerstprimeur, met dank aan mijn goede collega Jan A. van de Veen. Hij zette heet van de naald dit mailtje door, verzonden door topdammer Roel Boomstra: "Goed nieuws, Na alle gebeurtenissen dit bijna afgelopen jaar lijkt de WK match tegen de Russische wereldkampioen Alexandr Schwarzman er nu toch echt te komen, Hij staat gepland in Eindhoven van 5-20 januari."

We wensen Roel succes en hopen dat hij de wereldtitel gaat heroveren.

Sinds eind november heeft Drenthe een heus voetbalmuseum en wel in Emmen. Met dank aan Richard de Vries en zijn zoon Jarno. Ze vonden onderdak in het pand waar de Bruna zetelde, in de Kleepassage. Onlangs werd er een shirtjesexpositie geopend, maar die pret werd snel verpest door diefstal. Van de 68 shirts van Drentse voetbalclubreek', maar er zijn er een aantal ontvreemd en daar zijn vader (46) en zoon (17) De Vries goed ziek van. "We hebben een vrij unieke verzameling en dat kostte behoorlijk wat moeite. En dan dit." De gestolen shirts zijn van FC Assen, DOS'63, DVC'59, Dwingeloo, EEC, HODO, NKVV, Protos en Roden. Ruikt u onraad als u een zo'n shirt krijgt aangeboden, meld dat bij de bevoegde instanties. 

Toen ik dit bericht onder ogen kreeg, dacht ik niet alleen 'Wat een rotstreek', maar in het verlengde daarvan ook "Waarom heeft Groningen eigenlijk nog geen voetbalmuseum. Deze provincie heeft, met alle respect, wel 'even' wat meer te bieden dan het land van Bartje. Tijd voor acte, lijkt me. Ik heb al wat kandidaten die zo'n museum op poten zouden kunnen zetten en wel Wessel Aslander, Bas Kamminga, Leo Wassing, Thijs de Jong, Merijn Slagter en Emiel Venema. Met stadshistorucus en sportliefhebber Beno Hofman als mentor.  

De Stadspartij-nieuwe-stijl, waarin opgenomen 100% Groningen en de Sportpartij, krijgt steeds meer handen en voeten. Niet alleen aan de voorkant, met trekkers als voormalig nachtburgemeester Chris Garrit, voormalig wethouder van Haren Mariska Sloot en lijsttrekker Amrut Sijbolts, maar ook aan de achterkant met onder meer Jack Suiveer en als nieuwste aanwinst Rob de Waard. De pas afgezwaaide directeur van het het Groninger Huis voor de Sport gaat de Stadspartij beleidsmatig dienen met adviserende visies en voorstellen. Hij is niet beschikbaar voor een raadswerk, maar met zijn knowhow op een breed terrein van de sport is hij welkome aanvulling voor de denktank van de Stadspartij, die - in tegenstelling tot Mark Rutte c.s. - de sport wel een prominente plek in haar beleidsplannen heeft opgenomen. Groningen moet de vitaalste gemeente van Nederland worden. Dat scheelt dan weer in zorgkosten voor de toekomst, want die dreigen gierend uit de klauw te lopen. Van jongs af aan sporten heeft een preventieve werking op de zowel de geestelijke als lichamelijke gezondheid. De Stadspartij gaat boordevol vertrouwen richting de gemeenteraadsverkiezingen op 14 maart. De doelstelling is 8 tot 10 zetels, als ook minimaal een wethouderspost in het nieuwe college.

Als keeper van onder meer FC Groningen kwam Johan Tukker vaak op tv. Maar ik denk dat hij spoedig zal worden worden overtroffen door zijn dochter Simone. Nee, niet als sportvrouw/keeper maar als aanstaand verslaggever van het NOS Journaal, nog altijd één van de best bekeken programma's. Simone Tukker treedt namelijk met ingang van 1 maart komend jaar bij dit aloude nieuwsprogramma aan. Het is, zoals ze meldt op Twitter, haar absolute droombaan als journalist. Simone, die in Groningen is afgestudeerd en in Amsterdam woont, heeft bij Eén Vandaag overigens al een prima reputatie opgebouwd. Zo werd ze dit jaar voorgedragen voor De Tegel, een prestigieuze prijs voor onderzoeksjournalistiek. Samen met Tom van 't Einde is voor een reportage over biomassa naar het Amerikaanse North Caroline geweest, waar complete bossen werden gekapt voor onze zogenaamde groene stroom.   

Ook deze week ontkom ik er niet aan, melding maken van sportdoden. Dit keer uit de schaatswereld. In Assen overleed Wim van de Kant, als jongeling een hele aardige langebaanschaatser en en vervolgens als trainer c.q. official toegewijd dienaar van de sport. Onder meer bij De Scheuvelloper, de Asser club waarvan hij vijf jaar lang (2008-2013) een bezield voorzitter is geweest. Ook stond hij op als promotor van het G-schaatsen en toertochten. Tevens was hij docent voor beginnende schaatstrainers. Voor zijn inzet is hij onderscheiden met het lidmaatschap van verdienste van het Gewest Drenthe van de KNSB. Niet alleen in het schaatswereldje was Wim van de Kant actief, maar ook in die van het fietsen. Hij zat in het bestuur van de wielerbaan in Assen en was oprichter van de DrômeTour, een charitatieve fietstocht in de streek rond de Mont Ventoux. Een slopende ziekte maakte op 14 december, al op 67-jarige leeftijd, een einde aan zijn vooral sportief ingevulde leven. 

Ook Roelof van Marle, van 1934, is - een dag later, 15 december - richting hiernamaals gegaan. Weliswaar geen noorderling, maar wel iemand die in de wintermaanden - althans als er natuurijs was - veel in onze contreien te vinden was. Want voor deze Kampenaar, die in de schaatswereld als Roelof van Campen bekend stond, was het Noorden the place to be. Hij gold als de ongekroonde journalist/statisticus van het inmiddels nagenoeg uitgestorven kortebaanschaatsen en beleefde met illustere grootheden als Boele de Vries, Jan Heitbrink, Evert Kramer, als ok de vliegende huisvrouwen Grietje Oosterhof-Lukkes, Riekje Tuinema-Ruben en Jantje Venekamp-Tienkamp ongekende hoogtedagen in de jaren zestig van de vorige eeuw.   

In de donkere dagen voor Kerstmis leek het oud-spelers van Oranje Nassau 1 een goede gelegenheid hun licht nog eens te laten schijnen op hun glorietijd op sportpark Coendersborg. Dat was in 1981 toen deze heren op de foto hieronder promoveerden naar het hoogste niveau van het toenmalige amateurvoetbal, de eerste klasse. Veertig jaar na dato kwamen ze bij elkaar aan de boorden van het Paterswoldsemeer, in de sjieke Rietschans van Frans Kappemburg, om onder het genot van een hap en een snap deze nostalgische tijden te laten herleven. Nagenoeg alle clubiconen van weleer, zoals beide Bert Mooibroeken (sr. en jr., maar geen familie), Sietse Oosterhaven, Gerard Molenaars, Hans Robben (jawel, de vader van), Bert Vos en Jaap Hindriks waren van de partij. Dat leidde tot onderstaand staatsieportret, geschoten door Bert Postma, jarenlang chauffeur van diverse Groninger CdK's, maar vooral ook de hoffotograaf van Oranje Nassau.  

Knielend van links naar rechts: Gerard Schoep, Erik Mulder, Tom Wonderman, Bert van Dijken. Koos Ritsema. John Wind, Sietze Oosterhaven, Gerard Molenaars. Staand van links naar rechts: Johan Lindemulder, Roelof Hoekman, Hans Groothuis, Bert Vos, Bert Mooibroek jr., Hans Robben, trainer Dick van Vlierden, Bert Mooibroek sr., Gerrit Raaben, Egge Knol, Jaap Hindriks, Roel Mateboer. 

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.