zondag 3 oktober 2021

Derde Helft (348)

Triest nieuws uit Canada.  Daar, in Vancouver, is Norman Hill op 82-jarige leeftijd  overleden. Hill, een geboren Engelsman, leefde zich in zijn jonge jaren uit in de wielersport. Hij was op zijn best in de internationale wielerpistes, waar hij jarenlang deel uit maakte van het zesdaagsecircus. Zo kwam hij in 1970 ook in Groningen terecht, waar hij in de Martinihal áls 'kleine renner' uitgroeide tot publiekslieveling. Samen met zijn Haagse koppelgenoot Piet van der Lans maakte hij zich populair door met veel strijdlust de zogenaamde kruimelprijzen buit te maken, in de afvalraces, sprintnummers en dernyreeksen van de tweede garnituur. Het publiek ging er voor de banken staan en zong de goedlachse Brit toe met het toepasselijke lied Norman, oehoeoehoeoehoe...Norman. De bijval voor Hill deed met name machinist Peter Post van de Blauwe Trein, de renners die in een zesdaagse de dienst uit maken, wrevel opwekken. Want ja, vond Post, de show behoorde niet te worden gemaakt door 'bijwagens' maar door de vedetten, zoals daar waren Tourwinnaar (1968) Jan Janssen, de Belgische dernyspecialist Theo Verschueren en de Duitse allrounder Klaus Bugdahl.

Normann Hill won in de aloude Borgmanhal van MartiniPlaza trouwens nog wel een hoofdprijs en wel een partner voor het leven, Harma Volders. Zij was in die eerste Zesdaagse Miss Spar en zo kreeg Hill zijn eerste kussen van de toenmalige medewerker van de stad-Groninger VVV. Daar bleef het niet bij. Het leidde tot een echtelijke verbintenis. Ze hebben na de wielercarrière van Norman hun leven voortgezet in Vancouver, waar beiden zich in het zakenleven stortten. Harma heeft er ook nog een radioprogramma gehad, The Dutch Touch.  

Voormalig commercieel manager Geert Kuiper van FC Groningen, doet het als royale vijftiger tegenwoordig wat rustiger aan. Na het hectische leven in de professionele voetbalwereld heeft hij nu de rust gevonden op zijn geliefde Reitdiep, de aloude vaarverbinding tussen de stad Groningen en Zoutkamp. Hij heeft daarvoor een prachtig jacht gekocht, ms De Hunze geheten, waarmee hij samen met zijn vrouw Titia vanuit het rustieke Garnwerd exclusieve cruises voor kleine gezelschappen organiseert. Zo ontving kapitein Kuiper onlangs een delegatie van de John Schokker Foundation voor een brainstormsessie, omlijst door fraaie vergezichten over het Hogeland. Wilt u ook eens met Geert en Titia varen en verwend worden met hapjes en drankjes, dan verwijs ik u naar de Instagrampagina De Hunze. Bellen mag ook: 06-20440639.

Mocht u de Twitterberichten van Jan A. van der Veen, de nestor van de Groninger sportjournalistiek, van voetbalwedstrijden met oud-Groninger spelers all over the world missen, die zijn verleden tijd. Jan vindt het welletjes geworden om bij nacht en ontij uitslagen van al of niet pittige, dan wel wildwestpotjes via de populaire site van Sport in Stad de digitale wereld in te slingeren. Jan A.: "Ik heb dat nu lang genoeg gedaan. Ik denk dat ik al met al tussen veertig- en vijfenveertigduizend tweets heb verzonden. Ik vind het wel goed zo." Waarvan acte derhalve.

De bestuurlijke noordelijke sportwereld, waar het gaat om door de overheden ondersteunde beleidsterreinen, is in handen gekomen van vrouwen. Nam onlangs Karin Zwart de leiding in het Huis van de Sport over van de gepensioneerde Rob de Waard, bij Sport Drenthe Mieke Zijl heeft het commando overgenomen van Hans de Lang, die in aanloop naar zijn pensioen (volgend jaar) een stapje terug heeft gedaan. Hij gaat Mieke helpen met inwerken op directieniveau. Beide dames kennen overigens als jarenlange medewerkers van deze organisaties het klappen van deze zweep, dus dat moet goed komen. Waarbij richting Karin nog wel even aangetekend dat Groningen achterloopt bij Drenthe als het gaat om het organiseren van aansprekende evenementen. Een aanbeveling.

Nu de corona steeds beter wordt overwonnen, komt ook de sportwereld langzaam maar zeker weer goed op gang. Behalve het amateurvoetbal is bijvoorbeeld ook het door Kees Bijmolt geïnitieerde Seniorenconvent weer op stoom gekomen. In dit selecte gezelschap, dat periodiek om de tafel zit met toppers uit de sportwereld, hebben zitting senioren als Glenn Pinas (oud-basketbalcoach), Roelof Hoekman (oud-keeper van ACV en oud-sportjournalist), Hans Meijer (oud-keeper van Be Quick en trainer van Appingedam), Romke Hoogstra (oud-staflid FC Groningen en directeur Eurovoetbal) en schrijver dezes. Aan hun lijstje gasten, waarop onder meer staan Dick Lukkien, Henk Kraayenhof, Mischa Visser, Jochem Kamphuis en Adriaan Helmantel, is afgelopen week Evert ten Napel toegevoegd. Vooral dank zij deze oud-voetbalcommentator werd het andermaal een bijzonder  genoeglijke sessie, doordrenkt met veel gelach. Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.