zondag 31 oktober 2021

Derde Helft (352)

De zoektocht naar van RTV Noord-verslaggever Leo Wassing naar de ontwerper van het FC Groningen-logo in het oprichtingsjaar 1971, Reint Rozema, heeft - mede dank zij deze rubriek - snel tot resultaat geleid. Rozema melde zich vanuit het Noord-Hollandse Obdam bij Wassing. Daar woont Rozema tegenwoordig en ziet hij zijn hoekige G met veel voldoening nog wekelijks voorbij komen via de tv. Hij ontwierp het als 21-jarige nadat het toenmalige Nieuwsblad van het Noorden een prijsvraag had uitgeschreven voor een logo voor de toen kersverse FC. En passant ontwierp hij ook nog even het eerste, paarse shirt. Rijk is hij er niet van geworden. Hij won er 250 gulden mee. Rozema nu: "Ik heb wel eens gedacht: al had ik maar een dubbeltje voor elke toepassing geëist, dan was ik nu binnen geweest. Ik deed het echter uit pure clubliefde. Maar ik heb er als grafisch ontwerper wel naamsbekendheid door gekregen en dat heeft mij geen windeieren gelegd." Binnenkort mogen de supporters en sponsors stemmen of zijn aloude logo (in een schild) terugkeert of dat de G in een cirkel blijft staan. Rozema daarover: "De G in een cirkel vind ik goed in elkaar zitten. Heeft een modernere uitstraling dan mijn schildje, dat is toch een beetje een ouderwetse grondvorm." Een stemadvies dus. 

Het bestuur van Donar is versterkt met een commerciële kracht en wel Renate van der Zijl. Zij gaat het team aansturen dat zoveel mogelijk sponsorcentjes binnen moet zien te hengelen. Beroepsmatig is Renate werkzaam als regiodirecteur Groningen/Drenthe bij de firma BeljonWesterterp, één van de vijf grootste hr adviesbureaus van Nederland. Het bedrijf houdt zich onder meer bezig met werving & selectie voor strategische posities, loopbaanbegeleiding en coaching. Van der Zijl zal haar netwerk in Noord-Nederland verbinden met het netwerk van Donar om het sponsorbestand van de Groninger basketbaltrots duurzaam omhoog te krikken.

Al vele jaren bestiert Winsumer Richard Beereboom het bedrijf SportsCom, dat organisaties van sport- en andere evenementen bijstaat op het gebied van communicatie en techniek. Geen wielerronde dan wel loopfestijn in het Noorden of de zwarte truck met oplegger van Beereboom staat pal op de finishlijn en biedt vanaf die plek jury's allerhande, computergestuurde faciliteiten om hun werk optimaal ten uitvoer te kunnen brengen. Inmiddels staat SportsCom als gerenommeerd aangeschreven en is de goede reputatie hier overgewaaid naar Duitsland. Zo werd SpotsCom al te hulp geroepen bij diverse wedstrijden in Thüringen. Afgelopen weekend stond de Groninger truck zelfs al helemaal in München, waar de Rival Supercross (veldrijden) op het programma stond in het historische Olympia Park, het epicentrum van de Olympische Spelen van 1972. 

Drenthe maakt meer en meer furore met haar Col du Vam, de voormalige vuilnisbelt bij Wijster. Klassiekers, kampioenskoersen of gewoon een criterium, alles trekt er overheen. Komend weekend komt er weer een nieuwe loot aan deze bijzondere wielerstam bij, het EK veldrijden. Waar Drenthe voorheen wat als een suffige fietsprovincie werd aangemerkt via de Rijwielvierdaagse, die vooral fietsers op leeftijd trok, is het imago dank zij de VAM-berg veranderd in dynamisch en uitdagend. Dat is ook tot de Groninger politici doorgedrongen. Een deel ervan wil nu ook wel zo'n berg als in hartje Drenthe. Het substantieel verhogen van de vuilnisbelt bij Usquert leek hen een prima optie - klimmen en er omheen een ideaal waaierparcours - maar gedeputeerde Nienke Homan zorgde voor een dikke domper. Er is vooralsnog een geen geld voor. Een potje van 350.000 euro, zijnde het overschot van de vuilstortsanering in Usquert, mag niet gebruikt worden voor de ombouw tot wielerberg. Het bedrag moet beschikbaar blijven voor 'eeuwige nazorg' van te sluiten stortplaatsen, zoals ook de Stainkoeln bij de stad Groningen er eentje is. Zo is er tegenwoordig in Stad en Ommeland altijd wel iets dat een een aantrekkelijke sportontwikkeling in de (politieke) weg staat. Wellicht kunnen de dames en heren politici aan het Martinikerkhof hun licht eens opsteken bij Henk Brink, de Drentse gedeputeerde die als aanjager van de Col du Vam de geschiedenis is ingegaan.

Bij het doornemen van de uitslagen in het amateurvoetbal, kwam ik afgelopen zaterdag ook de naam van Willem Lanjouw tegen. Willem Lanjouw, zullen de kenners zeggen, die was toch al gestopt met voetballen? Dat klopt, maar hij heeft inmiddels ook al weer zijn come back gemaakt. Bij Be Quick 1887. Niet in de zondagse hoofdmacht, maar op het zaterdagse vlaggenschip. Hij heeft daarvoor zijn trainerschap op een laag pitje gezet. Het viel niet meer te combineren met zijn baan als CIOS-docent in Heerenveen. Willem was als trainer van ambitieclub d'Olde Veste in Steenwijk amper nog te zien Huize Lanjouw met drie opgroeiende kinderen. Maar een balletje trappen op zaterdagmiddag is geen probleem. Bij zijn geliefde oude club, uitkomend in de derde klasse C, blijkt dat Willem als 39-jarige 'recreatiespits' het scoren nog niet is verleerd. Met liefst vier treffers legde de gevreesde spits van weleer, die ook nog bij HHC Hardenberg en SC Genemuiden furore maakte als goalgetter, de basis voor de 7-0 zege waarmee de Good Old Aduard 2000 op eigen veld afdroogde. De concurrentie voor de titel, zoals daar zijn Velocitas 1897 en HFC Hoogkerk, is bij deze derhalve gewaarschuwd.  
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.