woensdag 26 juni 2019

Derde Helft (382)


Zijn tijd bij Bayern München zit er op, maar Arjen Robben is nog niet weg uit de Beierse hoofdstad. Afgelopen zondag werd de Groninger wereldvoetballer in gezelschap van zijn kinderen gespot in de Audi Dome, de thuishaven van de basketballers van Bayern. Die werden ook kampioen, van hun Bundesliga. In de play-offs werd de aloude rivaal Alba Berlin met 3-0 aan de kant gezet.

Manager Ulie Hoeness is van plan ook met de basketbaltak van de club in de toekomst uit te groeien tot een Europese grootmacht. Volgend jaar wordt er weer een stap gezet. Dan verhuist Bayern basketbal naar een nieuwe sportpaleis op het Olympia Park, goed voor zo'n 10.000 toeschouwers.

Een andere Groninger wereldtopper, Ranomi Kromowidjojo, heeft via Twitter de wens te kennen gegeven weer eens een wedstrijd in de De Papiermolen te willen zwemmen. In dit bad werd ze, althans in de zomermaanden, opgeleid tot Olympisch kampioenen. 's Winters gebeurde dat in het Helperbad. Inmiddels is er druk gereageerd op haar suggestie. Unaniem was er de wil om Ranomi's wens in te willigen.

Ooit was De Papiermolen één van de snelste baden ter wereld. Tal van nationale en internationale records werden er gebroken, met als hoogtepunt het wereldrecord dat Ada Kok er op 12 september 1965 vestigde op de 200 meter vlinderslag. Met een tijd van 2.25.3 stal zij de show tijdens de interland tegen Rusland.

In Zandberg, in het uiterste zuidoostelijke puntje van de provincie Groningen gelegen, komt een blijvende herinnering aan de geruchtmakende passage van de Giro d'Italia in 2002. Geruchtmakend omdat in dit buurtschap achter Musselkanaal, op voorspraak van toenmalig directeur van de Groninger Sportraad Wim Mensen, de eerste 'bergsprint' werd gehouden. Dit historische feit wordt door de gemeente Stadskanaal  in een speciaal te graveren tegel vastgelegd die een plaats in het wegdek te Zandberg krijgt.

Nu we toch international bezig zijn, de in de noordelijke volleybalscene bekende volleybalcoach Han Abbing, is door door wereldvolleybalbond FIVB aangesteld als coach consultant. Dat is een job die Abbing vooral voert naar landen waar het volleybal op een laag pitje staat. Hij doet daar aan ontwikkelingswerk. Hij begon op de Salomonseilanden (Oceanië), maar momenteel is hij werkzaam in Nepal, in de hoofdstad Kathmandu om precies te zijn. Abbing bereidt er het nationaal mannenteam voor op een international toernooi. “Een hele mooie en zeker ook dankbare job,” aldus Abbing.

En helaas ook nog triest nieuws. Steverien Rademaker is overleden. Jarenlang was de inwoner van Tynaarlo een fervent volger van het noordelijk wielerpeloton. Geen rondje om de kerk of Steverien liep er ook rond. De laatste tijd misten we hem eigenlijk al een beetje, maar dat had te maken met het feit dat er nauwelijks nog criteriums worden verreden in de regio. Steverien leed echter ook onder een gestaag afnemende gezondheid. sterk afnemende gezondheid. Hij mocht slechts 67 jaar worden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.