woensdag 5 juni 2019

Derde Helft (381)Deze keer een speciale editie van de Derde Helft, namelijk geheel gewijd aan de herrijznis van een historische voetbalklassieker: Noord-Nederland vs Noord-Duitsland. Met dank aan Harry Walstra, journalist/schrijver te Sneek. De man ook die vorig jaar de biografie van Arjen Robben op de boekenmarkt bracht. Harry Walstra verdient een vorstelijk eresaluut, want hij is de aanjager/motivator geweest van de revival van deze semi-interland.

De laatste keer dat beide regio's tegen elkaar speelden was in 1960, toen in het Oosterpark. Uwe Seeler, later een boegbeeld van de grote 'Mannschaft', is de geschiedenis ingegaan als de laatste doelpuntenmaker in een wedstrijd waarin ook de illustere GVAV'ers van weleer, Otto Roffel en Piet Fransen, van de partij waren. De klassieker verdween van de kalender door de invoering van het profvoetbal. De clubs wilden hun spelers niet meer afstaan voor een semi-interland, zodat de publieke waarde op slag verdween.

Profs doen er ook in semi-interland-nieuwe-stijl niet mee. Het blessurerisico is te groot. En bovendien vieren de broodvoetballers vakantie in deze tijd. Het gaat nu tussen de beste amateurs van beide regio's. Daarmee wordt ook het noordelijke amateurelftal, dat in de jaren tachtig van de vorige eeuw ter ziele was gegaan, weer nieuw leven ingeblazen.

Hoe dan ook, voor Harry Walstra is dit uit de as herrezen project een mooi persoonlijk succes. De Friese liefhebber van voetbalnostalgie lanceerde zijn plan twee jaar geleden en slaagde er stukje bij beetje in een comité met de nodige slagkracht om zich heen te krijgen, zoals daar waren Wim Mensen, oud-directeur van de Groninger Sportraad en postiljon d'amour van Duits-Nederlandse sportcontacten; Harm Lassche, de topambtenaar in de gemeente als het op sport aankomt; Wim Beekman, de inmiddels ex-directeur van FC Emmen; Jan van Driel, de ex-voorzitter van het district Noord van de KNVB; Haverkort, de nieuwe directeur van FC Emmen en Jaap Sanders, in het verleden financieel expert bij de Groninger Sportraad.

Al gauw werden er contacten gelegd met de topvoetbalbestuurders van over de grens en werden er, zowel in Noord-Nederland als in Noord-Duitsland, de nodige financiële potjes gevonden om dit project te kunnen bekostigen. Zo doen alle noordelijke provincies. Dus Groningen, Friesland en Drenthe, een financiële duit in dit sportieve zakje, waar dat in de Bondsrepubliek gebeurt door het Niedersächsiches Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten und Regionale Entwicklung.

De revival krijgt zijn beslag op zaterdag 15 juni, in het stadion De Oude Meerdijk van FC Emmen. Er staat een groots opgezette happening op stapel, want er wordt niet alleen gevoetbald. Het beging in de ochtenduren met een Olympische sportdag rond jet stadion voor Nederlandse en Duitse schoolkinderen. Ook is er 's morgens een bedrijven-ontmoetingsdag, geïnitieerd door de Vereniging Parkmanagement Bargermeer, kortweg VPB Emmen genaamd. Rond het middaguur is er wedstrijdje Walking Football tussen Noord-Nederlandse en Noord-Duitse veteranen, terwijl de jonge generatie aan bod komt met een demonstratie E-voetbal. Luuk Jans, de zoon van de noordelijke coach Ron Jans, neemt het op tegen een E-speler van SV Meppen. 
De bobo's worden onthaald met toesoraken van Emmens sportieve burgemeester Eric van Oosterhout en de Matthias Groote, voorzitter van de EDR, de Eems Dollard Regio.  
Maar waar het allemaal uiteindelijk om draait, is das Duell, zoals de wedstrijd Noord-Nederland – Noord -Duitsland is geafficheerd. De aftrap hiervan is om 15.00 uur nadat Gruno's Postharmonie, geheel volgens de uit 1913 stammende traditie, de beide volksliederen ten gehore heeft gebracht. Het Groninger orkest onder aanvoering chef-dirigent Peter Kleine Schaars, heeft voor deze gelegenheid ook nog even het befaamde Koning Voetbal hernieuwd ingestudeerd.

De bekendste speler aan Nederlandse zijde is zonder meer Gibril Sankoh, die jarenlang het shirt van FC Groningen droeg en afgelopen seizoen bij ACV actief was. Hofleverancier is derde divisionist Harkemase Boys met doelman Erick Jansema, Jesse Renken, Hennie Bouius en Joris Voets. Be Quick is met Arnoud Bentum van de partij en Oranje Nassau levert Ruendel Martina. FC Groningen levert overigens wel twee beloften, Daniël Bouman en Kellian van der Kaap.

Het is voor Harry Walstra te hopen dat De Oude Meerdijk een passend decor krijgt, dus met een flink aantal toeschouwers. Voor de prijs hoeven ze het in elk geval niet te laten, want u kunt er 'voorgees' in. Voor nul komma nul euro dus kunt u getuige zijn van een historische gebeurtenis. Heb je dan maar mooi op je (sportieve) bucketlijst staan.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.