maandag 25 februari 2019

Derde Helft (377)


Het Dagblad van het Noorden moet het voortaan zonder Ewoud Broeksma doen. De fotograaf van pikante sportfoto's overleed vorige week maandag op 61-jarige leeftijd plotseling in zijn slaap als gevolg van een hartstilstand. En zo kwam, na liefst 25 jaar, bruut een einde aan zijn populaire rubriek Hemd van het Lijf. Zijn uitvaart op de begraafplaats van het Selwerderhof werd opgeluisterd door enkele prominenten, zoals de ijskoningin van de Olympische Spelen van Nagano, Marianne Timmer, Lycurgus-volleyballer Chris Voth, de atleet Wilfred van Holst, Groningens burgemeester Peter den Oudsten, de Dagblad van het Noorden-(sport)redacteuren William Pomp, Harm Vonk en Peter Souhoka, fotograaf Corné Sparidaens, als ook de nieuwbakken GroenLinks-wethouders van de stad, Philip Broeksma en Glimina Chakor. Philip is één van Ewouds broers.

Een van de sprekers was Cees Wijburg, communicatie- en mediatrainer, als ook vriend van Broeksma. Hij drukte de aanwezige kopstukken van de stad op het hart Ewoud Broeksma te eren met een prijs en/of een expositie in het Groninger museum of het binnenkort gereed komende Forum aan de Grote Markt. Een straatnaam zou ook passend zijn.

Hoewel regerend volleybalkampioen van Nederland Abiant/Lycurgus momenteel aan de latten hangt, verscheen het technisch kader van de volleybalclub bij de verloren bekerfinale in oogverblindend mooie, lichtblauwe blazers langs de rand van het veld. Nee, dat werd niet betaald uit de lege clubkas, maar door Gert Velting van het gelijknamige autobedrijf in Bedum. Het effect mocht er zijn, want de upgrading van coach Arjan Taaij en de zijnen was indrukwekkend te noemen.

Jarenlang was hij een trouwe, tevens aanvalslustige knecht in het professionele wielerpeloton. Inmiddels heeft Martijn Keizer een nieuwe uitdaging gevonden, in de kickboksring. De Muntendammer heeft zich gemeld in de sportschool van oud K1-wereldkampioen Semmy Schilt in Zuidlaren om zich de technieken van deze vechtsport eigen te maken. Of en wanneer hij zijn vuurdoop krijgt in de ring, is nog niet bekend.

De gemeente Stadskanaal bestaat dit jaar 50 jaar en wil dat niet ongemerkt voorbij laten gaan. Zo is het een alliantie aangegaan met de organisatie van de Giro zonder Grenzen, een jaarlijkse toertocht door de Nederlands-Duitse grensstreek van Oost-Groningen. Die gaat nu voor het eerst Stadskanaal aan doen en wel op 18 en 19 mei. Organisator Wim Mensen is verheugd over de participatie van Stadskanaal. “Het refereert aan de doorkomst van de Giro d'Italia in 2002, waar heel Stadskanaal voor uitliep. Dit spektakel was toch één van de meest memorabele gebeurtenissen in de afgelopen vijftig jaar op 'Knoal'.

Het blijft niet bij fietsen dat weekend. De bedoeling is dat er ook nog expositie komt over de Giro in Stadskanaal, terwijl in de Sint Josephkerk in Zandberg door pastoor Jos Deuling een heilige mis wordt opgedragen aan verongelukte fietsers, zowel in de toer- als wedstrijdsector.

De noordelijke basketbaltrots Donar, anno 1951, kan bogen op een rijke historie. Die is, onder het motto zonder verleden geen toekomst zorgvuldig en liefdevol opgeslagen in het Donarmuseum, geïnitieerd door Jeroen Nienhuis, Bert Nienhuis en Sander de Jong. Inmiddels heeft het bestuur van Donar het werk van de heren een officiële status gegeven, vastgelegd in een aparte stichting. Voorzitter Jannes Stokroos: “Met deze oprichting wordt gewaarborgd dat dat het verleden bewaard en gekoesterd wordt.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.