maandag 28 januari 2019

Derde Helft (373)


De beste stuurlui, die vooral bij voetbalwedstrijden aan wal staan, worden door de scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken uitgedaagd om maandag 25 februari hun spelregelkennis te komen demonstreren in het clubhuis van GRC Groningen op sportpark Corpus den Hoorn. Ze kunnen zich daar meten met niemand minder dan eredivisiescheidsrechter Jochem Kamphuis, die de aanwezigen aan de hand van actuele videobeelden hun mening vraagt over buitenspel, hands (of niet), overtredingen en andere beslissingen die veelvuldig in een wedstrijd voorkomen. Voor meer info: www.covsgroningen.nl
Dus dames en heren arbitragekrakers, nou niet te benauwd zijn en pak die handschoen op. Misschien schuilt er in u zelfs een topscheids.

Ook aanstaande topcoaches, althans zij zich tot deze gecompliceerde professie willen bekwamen, krijgen de kans de nodige kennis op te doen om te slagen. Die kans wordt hen gegeven door Sport Science Institute Groningen, waar alle wetenschappelijke sportkennis binnen de rijksuniversiteit voor handen is. Dat organiseert op woensdag 20 februari een symposium onder de titel De Opvolgers.

Heb je altijd al een keer willen sparren met Erik Braal of Arjan Taaij over hun teamprocessen of ben je benieuwd naar de route die Danny Buys of Marc Materek hebben afgelegd om zich te kunnen nestelen in de topsport? Wil je nader kennis maken en delen met Hein Gerd Triemstra en Kees Vlietstra of Alfons Arts, Bote Talsma of Byron BakkerDan adviseer ik u zo snel mogelijk te melden bij www.ssig.nl/de-opvolgers Wees er snel bij, want vol is vol.

Ze waren een attractie op zich in het prestigieuze Tata Steel-schaaktoernooi in Wijk aan Zee, de Groninger familie Van Foreest. Liefst vier van de zes kinderen van vader Nicky van Foreest en moeder Sheila Timp hielden aflopen twee weken de eer van een hele oude schaakdynastie hoog in het Wimbledon van de schaaksport.

Reden voor de Volkskrant om daar in de sportbijlage van afgelopen twee hele pagina's aan te besteden. De oudste, de 19-jarige Jorden, speelt er in de hoogst gedoteerde groep, die der Masters, tegen de wereldtop. De 17-jarige Lucas van Foreest zit daar een klasse onder, die der Challengers, terwijl de tweeling Machteld en Nanne van de partij in een tienkamp voor amateurs. Het spel op de 64 velden zit al heel lang in de genen van de Van Foreesten.

Er wordt voortvarend gewerkt aan de uitvoering van de voetbalopera Veendammer Wind, de wereldprimeur die eind juni de opkomst en ondergang van de profclub Veendam op de bühne van het even beroemde als beruchte stadion De Langeleegte brengt. Producent Jaap Alkema laat weten dat het niet alleen een artistiek spektakel wordt, maar dat er ook tal van side-events zijn geprogrammeerd. Zo komt er een meisjes voetbaltoernooi om de Henk Nienhuis Bokaal, een pannatoernooi voor jongens, een competitie balletje hooghouden, huiskamertoneel, opera- en dramalessen op scholen van het voortgezet onderwijs en maken de leden van Veendam Fanatics een verhalenbank, die wordt geplaatst in de buurt van het voetbalstadion en bevat kleurrijke mozaïeken die herinneren aan het bestaan van de profclub (1954-2013)
Voor meer info: www.voetbalopera.nl

Een opmerkelijke tweet - inclusief selfie -  afgelopen weekeinde van de algemeen directeur van het NOC*NSF , Gerard Dielessen. Hij werd vetrzonden van de top van de Col du Vam bij Wijster, de nieuwste hotspot van fietsend Drenthe. Het deed hem als verwoed toerfietser zichtbaar deugd dat hij deze scherprechter nu op zijn bucketlijst heeft staan.

Helaas moet ik ook weer overledenen uit de noordelijk sportwereld melden. Drie zelfs. Eerst was er het heengaan van Louwe Hekkema uit Haren. Hij was een topofficial uit Haren, die jarenlang het in het grote internationale werkt actief was. De gemeenteambtenaar was ook een verwoed golfer. Louwe Hekkema is 84 jaar geworden.

Vorige week is ook Wim van der Dam ons ontvallen. Deze Assenaar maakte naam als veelgevraagde fysiotherapeut in de sportwereld. Ook was hij in de glorietijd van de volleybalclub SFC (nu Sudosa/Desto) jarenlang coach – samen met Björn Spoelstra, van Dames 1, dat destijds met meiden als Els Kruims, Boukje van Diggelen, Carina Hiemink en Aly Hoekman in de eredivisie speelde. Wim van der Dam moest het laten bij 69 levensjaren.

En last but no least is ook Henk Drewes, op de gezegende leeftijd van 93 jaar, gaan hemelen. Henk Drewes heeft een grote reputatie opgebouwd in de noordelijke voetbalwereld. Eerst als speler van GVAV 1, waarmee hij, samen met coryfeeën als Otto Roffel, Rikkert La Crois, Johnny de Grooth, Jaap van Oosten en Siep Benninga, in de beginjaren van het betaalde voetbal naar de eredivisie promoveerde. Na zijn spelersjaren werd hij een succesvol trainer bbij clubs als ACV, Emmen, Be Quick 1887 en Velocitas 1897

Hij beheerste het trainersvak zelfs zo goed, dat hij eind jaren vijftig van de vorige eeuw door de KNVB werd benaderd om Elek Schwartz als bondscoach op te volgen. Deze uitdaging liet Henk Drewes echter aan zich voorbij gaan, onthulde hij mij eens op hoge leeftijd. Toen hij bij zijn werkgever, de Nederlandsche Bank op het Hereplein, deze optie ter sprake bracht, antwoordde zijn chef: “Maar meneer Drewes, weet waar u aan begint!! U weet wat u hier hebt, een goede baan en en goed salaris, maar u weet niet van u krijgt in de ongewisse wereld van het profvoetbal.
Die waarschuwing nam Henk Drewes, in goed overleg met zijn vrouw, ter harte. Hij ging wel werken voor de bond, maar in zijn vrije tijd, als docent van de trainerscursus. Ook was hij jarenlang bestuurslid van de VVON, de vereniging van oefenmeesters.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.