zondag 29 april 2018

Derde Helft (364)


Om te beginnen twee felicitaties richting Eemsmond. In Delfzijl is Jan Wildeman door ZKH Willem-Alexander vereerd met het lidmaatschap in de Orde van Oranje Nassau vanwege grote verdiensten in de vrijwilligerssector. Onder meer bij FC Groningen, waar hij eerst de Stem van het Oosterpark was en sinds de verhuizing in 2006 de Stem van de Groene Kathedraal, ofwel de Euroborg.

Een eindje westwaarts, in Appingedam, viel Hans Meijer eenzelfde eerbetoon ten deel. Meijer was in de gloriejaren van de vv Appingedam onder meer trainer op het Burgemeester Wellemansportpaark en heeft bij BV Veendam technisch zaken gedaan. De laatste jaren is Hans Meijer, samen met de al koninklijk gelauwerde Kees Bijmolt, aanjager van sportevenementen in 'Daam'. Zo hebben zij er een prachtige schaatsmarathon van het ijs getild en hebben beide heren Appingedam als één van de startplaatsen ook op de kaart van het WK wielrennen 2020 gezet.

Eens sportvrouw, altijd sportvrouw. Dat is zeker van toepassing van Daniëlle Bekkering, die afgelopen seizoen als 40plusser een punt zette achter een glorierijke loopman als marathonschaatsster. Maar de Den Hamse is niet op jaar lauweren gaan rusten. Ze is momenteel druk in training voor wéér een marathon. De meest klassieke marathon zelfs, de looptocht over 42 kilometer en 195 meter. Ze hoopt deze uitdaging over vier weken te volbrengen in Kopenhagen. We wensen haar alle succes.

Zandberg, het gehucht in de zuidoosthoek van de provincie Groningen dat internationaal bekendheid kreeg als plaats waar de eerste punten voor de bergtrui in de Giro d'Italia van 2002 waren te verdienen, laat ook weer van zich horen. Komende zaterdag wordt er in plaatselijke St Josephkerk door pastoor Jos Deuling een heilige mis opgedragen aan alle slachtoffers die tijdens hun sportbeoefening het leven lieten. Het koor Sometimes zorgt voor de muzikale omlijsting. Organisator Wim Mensen, man van het eerste Gironingen-uur, is op dat idee gekomen nadat de laatste weken twee Belgische wielrenners, Michael Goolaerts en Jeroen Goeleven, zijn overleden. De mis is de plechtige opmaat voor de zevende editie van de Giro zonder Grenzen, de toertocht van Musselkanaal naar het Duitse pretpark Schloss Dankern en weer terug (55km). Daar bent u – op 6 mei dus – vanaf 9 uur ook van harte welkom. Fiets meenemen.

Als u op de A28 ter hoogte van de afslag Assen-Noord rijdt, ziet u naast het pand van de ANWB Alarmcentrale een grote zuil verrijzen. Dat is een schepping van onder andere Paolo Assorgia, in het verleden bekend als profvoetballer van FC Groningen en BV Veendam. Samen met Henk Wijsbeek en Niels Vanderveen laat Assorgia daar het grootste, meest duurzame, digitale billboard van Nederland plaatsen. Vanaf 1 mei worden er op deze zogenaamde greenledwall via twee schermen van 100 vierkante meter boodschappen en berichten geplaatst die ongetwijfeld de aandacht zullen trekken tienduizenden automobilisten die er dagelijks langs rijden. De tarieven voor gebruik van het scherm zijn 170 euro per uur, 's avonds gereduceerd tot 70 euro.

Nu Anjo Mekel, voormalig assistent-coach van Donar, als kijker naar zijn zoon Quinn (topcorer van Velocitas 1897) de voetbalvelden afstruint, ziet hij ook dingen die beter kunnen in deze sport. Bijvoorbeeld, vindt Mekel, zouden er individuele P's moeten worden uitgedeeld na een overtreding. Drie persoonlijke fouten zou in zijn visie bestraft moeten worden met geel, vijf met rood. Net als in het basketbal dus. Mekel: "Je hebt spelers die niets anders doen dan overtredingen maken om het spel van de tegenstanmder te ontregelen. Dat is hoogst irritant. Met de invoering van P-tjes is dat mijns inziens snel afgelopen en komt dat het spel ook nog eens ten goede."

Sportliefhebber c.q. -aanjager Jack Suiveer is afgelopen zaterdag aan het groundhoppen geweest in Noord-Holland. Eerst bracht hij, vergezeld door zijn vriend Menno Kramer,  een bezoek aan de oudste voetbalclub van Nederland, de Koninklijke HFC, die hij zag remiseren (1-1) met het Groesbeekse De Treffers. Vervolgens ging het naar sportpark Schonenberg in Velsen-Zuid, de thuishaven van Telstar. Daar genoot hij van de ambiance rond de wedstrijd tegen SC Cambuur. Suiver: "Geweldig gezellige businessclub en een no-nonsensecultuur. Gewoon heerlijk ouderwets naar een potje voetbal gaan. Deed me denken aan bezoeken bij SC Veendam."

Dat Veendam nog altijd in de harten van veel noordelijke voetballiefhebbers voortleeft, werd zaterdag ook duidelijk in Vries. Daar organiseerde Gert Feunekes, nog altijd supporter van de ter ziele gegane cultclub, een heuse Veendam-party. De feestgangers kregen als dresscode de kleuren geel en zwart voorgeschreven. Als ceremoniemeester c.q. gangmaker was Henk de Haan, inclusief bugel, gecontracteerd.

In schril contrast hiermee is de stemming in huize Kortekaas in Eelde, waar basketbalfreak Hans Kortekaas na een kort ziekbed is overleden. Een kwaadaardige hersentumor zorgde er voor dat hij slechts 61 jaar mocht worden. Hans Kortekaas was noordelijk correspondent van de website van de Dutch Basketball League. Als zodanig bezocht hij altijd de thuiswedstrijden van Donar en Aris Leeuwarden. Bevlogenheid en grote kennis van zaken karaktiseerden zijn verhalen. De basketbalscene zal hem missen. Ik wens de familie en vrienden van Hans veel sterkte toe bij het verwerken van dit zware verlies.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.