vrijdag 26 mei 2017

Derde Helft (348)

De organisatie die druk doende is met het binnenhalen van het WK wielrennen op de weg in 2021, heeft de steun gekregen van een Denktank met zwaargewichten uit het bedrijfsleven. Die kwam afgelopen woensdag, voorafgaand aan de play-offwedstrijd FC Groningen en AZ in de FC-Viploge in het Noordleasestadion, voor het eerst bijeen op uitnodiging van Gerard Kemkers, de prestatiemanager van FC Groningen.

De Peizenaar is één van de leden van de Denktank, die verder bestaat uit Arjan Bos (CEO TVM Verzekeringen), Gerard de Boer (eigenaar Initio communicatie en advies), oud-topwielrenner Jan-Hendrik Dekker (nu oprichter en CEO Equipe Zorgbedrijven, Hans Feenstra (voorzitter Raad van Bestuur Martini Ziekenhuis, Martin Sitalsing (voorzitter Raad van Bestuur Lentis/GGZ) en Lambert Zwiers (voorzitter VNO-NCW Noord.
Een wielerman die korfbalclub Nic. weer nieuw (topsport)leven in moet blazen. Jawel, die taak heeft niemand minder dan Thijs Rondhuis, de koersdirecteur van zowel de Healthy Aging Tour als Olympia's Ronde van Nederland, op zich genomen op voorspraak van voormalig eerste-elftalspeelster Lisette Hamminga. Bij deze koersen verricht Lisette hand- en spandiensten voor Rondhuis en van het één kwam dus het ander, Nic. in dit geval.

Als de ledenvergadering het in juni goed vindt, wordt Rondhuis voorzitter van de stichting die bij Nic. de topteams voor senioren en jeugd gaat runnen. Rondhuis krijgt daarbij assistentie van Willem van Kalsbeek (technische zaken).

Het 'gewone' bestuur van Nic. krijgt inmiddels ook weer vet op de botten. Interim-voorzitter Wiebe van der Ploeg en secretaris Nancy Lenstra krijgen welkome aanvulling van Tineke Schoppen (vice-voorzitter) en Rebecca van Lieshout (jeugdzaken). Naar een penningmeester wordt nog gezocht. Rondhuis heeft een ambitieuze doelstelling: de groenwitte tijgers moeten in 2020, als Nic. 100 jaar bestaat, in de Ziggodome staan, daar waar de finale van de Korfballeague voor 12.000 toeschouwers wordt gespeeld.

In 2020 is het trouwens ook exact honderd jaar geleden dat Be Quick 1887 landskampioen werd. De beslissende wedstrijd tegen VOC krijgt 3 juni een (veteranen)reprise op de Esserberg, als de Rotterdamse club een van de deelnemers is aan het zogeheten ONEC-toernooi, ofwel clubs die rond de overgang naar de twintigste eeuw zijn opgericht. Er komt, laat Arnoud Redder van oud-Be Quick weten, nog veel meer oude glorie naar Groningen. Zelfs Ajax geeft acte de présence, misschien wel met Sjaak Swart, die als Mister Ajax door zijn veteranenleven gaat.

Ook de oudste profclub van Nederland, Sparta Rotterdam (1888), staat op de deelnemerslijst, evenals als de alleroudste voetbalclub van Nederland, de Koninklijke HFC (anno 1879).

Aan de andere kant van de stad, op sportpark Kardinge, hebben de Vrienden van GVAV een nieuwe voorzitter gekregen. Het is Wouter van Oord, die ook al oer-GVAV'ers als Henk Kalf (jawel, de voormalige marathonkampioen van Nederland), Ronald Senechal en Alex Huisinga als medebestuursleden heeft mogen begroeten.
De blauwwitte club raakt overigens ook weer eens twee talentvolle jeugdleden kwijt aan een profclub. De ene is Cass Pinas, de 15-jarige zoon van de succesvolle oud-basketbalcoach Glenn Pinas en die daarmee duidelijk maakt dat het aloude gezegde zo vader zo zoon niet altijd opgeld doet. Cass Pinas krijgt, samen met Brian Pattiwael, een plaats in de selectie -17 van Cambuur Leeuwarden. Jongens, succes gewenst daar in Ljouwerd.

Minder goed nieuws over de voorzitter van GRC Groningen, Henk Mekenkamp. Hij werd vorige week geveld door een hartinfarct. Gelukkig is Henk, die op De Punt ook nog een fitnessbedrijf (GetFit Pitstop) runt, na een geslaagde dotterbeurt aan de beterende hand. Het gaat inmiddels weer zo goed met hem dat hij zich zondagmiddag al weer liet zien bij de promotiewedstrijd voor een plaats in de hoofdklasse, GRC-Velo (Wateringen). Dat GRC via een 1-0 nederlaag uitgeschakeld werd, mocht voor Henk uiteraard de pret niet druk drukken. Zijn supersnelle herstel, dat was het enige dat voor hem telde.

In het Noordleasestadion hebben FC Groningen en het Dagblad van het Noorden afscheid genomen van voetbaljournalist Jan Mennega, de man die de FC twee decennia op de voet heeft gevolgd. Mennega, die in de beginjaren '70 bij FC Groningen onder contract stond als veelbelovende spits en later met ACV Nederlands kampioen der amateurs werd, gaat met pensioen en is uitgeleide gedaan met een exclusief forum over de voetbaljournalistiek in Nederland.



Tot slot nog even hart onder de riem van van Lammert Huitema, die in de kreukels ligt als gevolg van een ernstig ongeluk tijdens een fietstochtje in Duits/Twentse grensstreek. De voormalige schaats- en wielerklepper botste hoogst ongelukkig tegen een auto aan en moest in het ziekenhuis van Nordhorn operatief worden behandeld. Middels is hij weer bij zijn Margriet in Roden, waar de revalidatie een langdurig proces wordt. Lammert kerel, sterkte gewenst hierbij. Via de sociale media kunt u, waarde lezers, hem ook steunen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.