dinsdag 2 mei 2017

Derde Helft (347)


De nieuwe generatie toeschouwers bij Donar keek zich de ogen uit zaterdagavond, voorafgaand aan de tip-off van de wedstrijd tegen New Heroes Den Bosch. Kwam daar de mascotte van de Groninger basketbaltrots, Thunder genaamd, zo maar uit de nok van MartiniPlaza vallen. Maar wel aan een stevig koord, zodat hij niet te pletter kon vallen.

Voor het trouwe publiek dat al jarenlang rondloopt bij Donar, was het een verrassende act uit het verleden, begin deze eeuw geïntroduceerd door Theo de Dondergod, de toenmalige mascotte. Thunder durfde deze 'dodensprong' nu dus ook aan en daardoor zat de sfeer er direct al goed in. Ook met dit vermaak is Donar met afstand koploper in de Dutch Basketball League.

Feyenoordsupporters heb je in alle hoeken en gaten van Nederland; van Delfzijl tot Vlissingen en van Vaals tot Den Helder. Dus ook in Groningen. Eén ervan is de directeur van het Groninger Huis voor de Sport, Rob de Waard. Hij is al op jeugdige leeftijd door zijn oom met het Kuipvirus besmet geraakt en heeft het slagschip van de Rotterdams volksclub daar inmiddels zo'n 500 keer in actie gezien.

De Waard is zo gek van Feyenoord dat hij deze week per fiets naar Rotterdam koerst, om daar het het nakende kampioenschap van Feyenoord mee te vieren. De tocht verdeelt hij over drie etappes. De eerste eindigt in Emmeloord. Donderdagmorgen trapt hij de eerste meters weg vanaf het Huis van de Sport, tegenover sportpark Corpus den Hoorn. Vertrektijd 9.00 uur.

Over sportpark Corpus den Hoorn gesproken, daar behoort Truus Visser tot de vaste inboedel. Al vele, vele jaren – 40 om precies te zijn – is zij het (vriendelijke) kantinegezicht van GRC Groningen en gooit zij haar hele ziel en zaligheid in dit vrijwilligerswerk. Dat is nu op passende wijze beloond, want Z.M. Koning Willem Alexander heeft het behaagd Truus, ook de trouwe eega van voormalig eerste-elftalspeler Korrie Visser, op te nemen in het ledenbestand van de Orde van Oranje Nassau. De daarbij behorende versierselen werden uitgereikt door Groningens burgemeester Peter den Oudsten. Truus Visser, als Truus van der Veur ooit spelend voor het vlaggenschip van Nic., van harte!

Maken we van sportpark Corpus den Hoorn een ferme stap noordwaarts, om uit te komen bij het studentensportcentrum Paddepoel, bij de gebruikers ervan beter bekend als de ACLO. Daar waar de fundamenten zijn gelegd van basketbalclub Donar, dat eind jaren zestig van de vorige eeuw zo'n goede lichting binnen kreeg (o.a. Jan Loorbach, Hans Lesterhuis, Ton Nederhoed, Jan Kamman, Jan 'Laseroms' Houwing, Leo Wubbolt en Arend-Jan Julius, dat het promoveerde naar de eredivisie en daarin tot op de dag van vandaag nog altijd acteert. En hoe!

Zit er bij Donar nog steeds geen sleet op – in tegendeel zelfs – dat is wel het geval met de ACLO-behuizing. Die gaat dan ook binnenkort tegen de vlakte, vertrouwde Gerro Dijksma, de voorzitter van de Raad van Advies van Donar, mij toe. De dames en heren studenten krijgen een compleet nieuwe, eigentijdse accommodatie. Ter meerdere glorie van de Groninger sport.


En tot slot ook nog een welverdiende hommage aan het tweede elftal van Be Quick 1887, dat voor de 17de (jawel, zeventiende) maal in de afgelopen twintig jaar noordelijk kampioen is geworden. Het team stond dit keer onder technische leiding van beginnend trainer Germain Beck, de man die als speler vooral furore heeft gemaakt bij de Asser clubs ACV en Achilles '94. Het is de zoveelste indicatie dat het bij de Good Old qua voetbalopleiding dik in orde is. Binnenkort mag Be Quick 2 in Zeist andermaal proberen landskampioen aller tweede elftallen van Nederland te worden. Het wordt tevens de afscheidsparty voor Beck, die komend seizoen als hoofdtrainer bij SC Stadspark aan de slag gaat. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.