dinsdag 23 februari 2016

Derde Helft (292)


Hij heeft een van de leukste baantjes bij FC Groningen, Egge Knol. De docent aan het Alfa College verzorgt al heel wat jaartjes in Stad en Ommeland de jeugdclinics van de Trots van het Noorden. Maar dat niet alleen, hij is ook keurmeester. Na afloop van zo’n happening bestelt hij steevast een gehaktbal en de club die in een clinicjaar de beste bal offreert, wordt beloond met de Gouden Gehaktbal plus VIP-arrangement voor een thuiswedstrijd van de FC. Voor 2015 ging de eer naar Onstwedder Boys. En dat is vooral een puike beloning voor dorpsslager Johnny Hemmen, die de ballen in de kantine van de Boys aflevert. Knol: “Zelden zo’n lekkere bal gegeten. Vorm en structuur goed en top gekruid.” Secretaris Klaas Dirk Hilgenga was niet verbaasd: “Johnny heeft een naam hoog te houden als het gaat om kwaliteit.”

Eén van de aller-oudste stadse sportverenigingen, De Hunze, vierde afgelopen vrijdag haar 130ste (!!!) verjaardag. Dat werd uiteraard gevierd, onder aanvoering van Frank de Vries, de oud-(sport)wethouder van Groningen die momenteel aan de Praedeniussingel de feestcommissie van de De Hunze voorzit. Ja, aan notabelen op de ledenlijst heeft het De Hunze nooit ontbroken. De illustere industriëlen Jan Evert Scholten en Theodorus Niemeijer stonden er op, als ook de sjieke middenstander Bruins Oving (juwelier) en Hens de Vries, directeur van het Grand Theatre in haar glorietijd. Mede daardoor kreeg De Hunze het predicaat Koninklijk, iets wat zelfs voor Be Quick 1887 niet was weggelegd. Lien Veenstra mag zich ook een prominent lid noemen. Ze is zelfs erelid en behoorde, halverwege de vorige eeuw met haar dubbeltweepartner Antje ter Braake tot de nationale roeitop en als oudste lid (91 inmiddels) mocht zij de festiviteiten openen met het dopen van een nieuwe boot.

Wouter Haan is ook oud-topsporter, maar dan wel een ‘stukkie’ jonger. De Bedumer telt nog slechts 24 lentes, maar liet twee jaar geleden het topwielrennen voor wat het waard is. De man die op de erelijst (2011) staat van de prestigieuze Ronde van Overijssel kon het simpelweg niet meer opbrengen. Hij ging bij Moeke Vaatstra in Zuidwolde achter het buffet staan, maar is inmiddels op Texel neergestreken. Daar is hij filiaalmanager geworden van Stella Fietsverhuur, in het sfeervolle Den Burg (Weverstraat 70). Het is maar dat u het weet als u naar dit eiland gaat.

Rik van der Kolk leek als talentvol waterpoloër met een ziedend schot ook topsporter te worden. Echter, ook hij strandde onderweg. Maar het voormalige kanon van De Walvisch is toch in de topsport terecht gekomen, als toegewijd fysiotherapeut van de succesvolle nationale dameswaterpoloploeg.

Harm Noor is een topper in de kantlijn van de sport. De spreekstalmeester van de noordelijke wegatletiek lag eind vorig jaar echter geruime tijd volledig uitgeteld in het ziekenhuis. Inmiddels is hij zodanig hersteld dat hij afgelopen zondag zijn zo geliefde microfoon weer ter hand kon nemen bij de Wintertrail van Exloo.

    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.