dinsdag 22 december 2015

Derde Helft (283)


Het Nederlands handbal floreerde afgelopen week als nooit tevoren. Het oranje vlaggenschip verbaasde de sportwereld met een unieke prestatie, zilver op het WK. Tot de hoofdrolspeelsters behoorde Lois Abbingh, een van de beste schutters van het toernooi. Lois Abbingh is een 24-karaats erfenis van het eens zo machtige stad-Groninger handbalbolwerk, toen clubs als Brunhilde, Olympia en Vlugheid & Kracht tot de landelijke top behoorden. Lois komt uit de blauwwitte Vlugheidfamilie. Haar vader Jans keepte in het eerste team en moeder Diana (geboren Woudstra) speelde altijd een vooraanstaande rol in Dames 1. Zij is weer de dochter van Martin Woudstra, die de glorietijden van Heren 1 van V & K nog heeft meegemaakt. En dan zijn er vanuit de Abbinghtak ook twee tante’s (zussen van vader Jans): Gieneke Abbingh, die eveneens het Oranjeshirt droeg en Jeanine Abbingh, beiden - uiteraard - eveneens prominente V en K-sters.

En de kans dat Lois Abbingh op haar beurt ook een tophandbal(st)er voortbrengt is niet denkbeeldig. Ze heeft al geruime tijd een relatie met Erik Huizing, spelend voor het Emmer E & O. Als eredivisiespeler derhalve ook gezegend met bovenmodale handbalkwaliteiten. Overigens was Groningen met nog een WK-speelster in Denemarken vertegenwoordigd. Sanne Hoekstra is haar naam en zij is een dochter van Sape Hoekstra, jarenlang (voetbal)keeper BV Veendam.  

Fréderick Stokker gaat na een periode van 15 jaar, eerst drie jaar bij RTV Drenthe en vervolgens 12 jaar op de sportredactie van RTV Noord, de sportwereld verlaten. Hij krijgt met ingang van 1 januari 2016 in de Mediacentrale, daar waar ‘Noord’ is gehuisvest, een nieuwe stoel. In het eindredacteurschap  van de nieuwsdesk heeft hij, zoals dat heet, een nieuwe uitdaging gevonden en gekregen.

Archivaris Henk Iwema van Velocitas 1897 is al een tijdje niet op zijn donderdagse post in het clubhuis. Het gevolg van een verjaardagscadeautje. Henk kreeg een leuk Ameland-arrangement aangeboden in het kader van de jaarlijkse kunstmaand aldaar. Toen hij een van de tentoongestelde buitenobjecten beter wilde bekijken, moest hij een heuveltje beklimmen. Dat ging goed, maar er af niet. Een ongelukkige glibberpartij bezorgde hem een gebroken enkel. Beterschap!

Geen Wim Bulten dit jaar in het Leekster Voetbalgala, dat momenteel voor de 30ste keer volop draait. Maar wél voetballende vrouwen, een primeur. En dat betekent ook weer een nieuwe trofee. Nadat eerder Duurt Louwes, Henk Assies en oud-international Gerrie Mühren, allen in de eeuwigheid opgenomen, op deze wijze blijvend worden geëerd voor hun LVG-verdiensten, gaan tien vrouwenteams strijden om Roel Klazenga Trofee. Klazenga overleed in mei van dit bijna afgelopen jaar en was een van organisatoren van het eerste uur.

Wellicht komt er, voor de hand liggend bij Abiant/Lycurgus (beste speler van het seizoen?), ook nog eens een Sebo Gankema Bokaal. Deze jarenlange Lycurgus-watcher, als ook sportnieuwsverspreider op internet (sportgroningen.com en Groninger Internet Courant) is afgelopen week plotseling overleden. Sebo, vader van oud-subtoptennissser Jacques Gankema, mocht ‘slechts’ 71 jaar worden.        

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.