dinsdag 17 november 2015

Derde Helft (278)


Bij RTV Noord willen ze er niet aan, maar ook amateurvoetbal kan schitterende televisie opleveren. Met voorlopig hoogtepunt dit seizoen de peptalk van Buinerveen-trainer Ludie Hulshof, voorafgaand aan de prestigieuze derby tegen Buinen. Niels Dijkhuizen, anchorman van de sport bij RTV Drenthe, was er bij en kwam met een historische reportage terug op zijn basis in Assen. Hulshof sprak zijn spelers, die stijf onderaan staan in 5F van het zondagvoetbal, in de kleedkamer vol vuur toe, op basis van het PIK-principe: Plezier, Instelling en Karakter. Tegen Buinen moest het maar eens gebeuren, ging Hulshof voor in de strijd. Nog nooit een amateurtrainer met zo veel passie en vuur horen orereren. Edoch… het beoogde effect bleef uit. Buinen won met 6-0. Ludie Hulshof was vervolgens de Sjaak op de sociale media. Zijn nu al legendarische peptalk was vorige week trending topic.

Steenwijk heeft afscheid genomen van haar beste wielrenner aller tijden, Bennie Groen. Hij overleed op 70-jarige leeftijd, nadat hij de laatste 15 jaar door een herseninfarct al veel waarden van het leven had moeten inleveren. Bennie Groen maakte naam als coureur met een scherpe eindsprint en staat op de door Herman Snoeijink (72 zeges!) aangevoerde eeuwige criteriumlijst van wielerstatisticus Foppe de Vries ex-aequo als 18de genoteerd met 22 zeges in de drie noordelijke provincies. Maar wat velen niet weten was dat Bennie ook goed kon schaatsen. Hij behoorde, met winnaar Reinier Paping, tot de helden van de apocalyptische Elfstedentocht van 1963 door als 17-jarige deze Siberische editie van de Tocht der Tochten uit te rijden. Met hem lukte dat slechts 68 (!!!) andere toerrijders.

Betere berichten van Harm Noor, de spreekstalmeester van de noordelijke wegatletiek. Hij heeft een diepe fysieke depressie achter de rug en lag wekenlang in het ziekenhuis. Maar het herstel is ingezet en vandaag (dinsdag) werd dat gemarkeerd met een enkele reis huiswaarts. Hopelijk kan Harm volgend jaar de microfoon weer met zijn karakteristieke enthousiasme ter hand nemen.

We blijven even in de atletiek, bij Ties Bolhuis. Hij streed in zijn gloriejaren, gehuld in het rode hemd van Nurmi, tegen toppers van de lange adem, zoals meervoudig landskampioen Frans Kuenen, Willy Weert en Evert Roffel. Maar nu werkt hij, als 81-jarige, aan zijn herstel nadat hij als toeschouwer bij de Vier Mijl door een hartstilstand werd getroffen. Zoon Gerard, die zich in de Groninger sportwereld onderscheidt als sponsor (Bloemenmozaiek), laat gelukkig weten dat Ties, net als Harm Noor, het goede spoor van het genezingsproces te pakken heeft en inmiddels naar Maartenshof is overgeplaatst voor verdere revalidatie.

Opvallend: De herfst is voor veel clubs de tijd van de speldenregen. Maar de oogst is dit jaar blijkbaar matig. Tot dusver heb ik slechts melding van zegge en schrijve één uitgereikte speld gekregen, die vanwege clubtrouw (40 jaar) belandde op de revers van Gerriet Zielstra, die nog met de Koemannen heeft gespeeld en nu eminent slager te Vries is.

   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.