dinsdag 19 mei 2015

Derde Helft (252)


Profvoetballer bij Veendam was nooit een vetpot. Of dat de reden is dat de helft van de 230 ingeschreven reünisten de 25 dikkedakeuro’s  voor de ultieme reünie niet tijdig overmaakte, is onduidelijk. Wel duidelijk is dat organisator Willem Molema, tevens voorzitter van oud-Veendam, daardoor deze festiviteit voor 29 mei rücksichtslos heeft afgeblazen. Molema is zeer teleurgesteld over de lethargie bij de oudgedienden. Een van hen, Rob McDonald, evenzeer. Voor hem waren een paar pinda’s, wat kaas en worst ook best te verteren geweest. Kost ook nog eens nagenoeg niks, zei hij veelbetekenend.

Hoe dan ook, er komt toch een soort van reünie bij de ter ziele gegane profclub. Dat gebeurt in het kader van het zogeheten Tweede Divisietoernooi, een nostalgische vondst van het journalistenduo Leo Oldenburger (SBS) en Edwin Struis (o.a. Nu Sport). Dat evenement, waaraan behalve Veendam ook FC Wageningen, HFC Haarlem en SVV Schiedam meedoen, staat voor vier woensdagen in juni op de agenda. Voor de romantici onder ons: de finale is op de Langeleegte en wel op 24 juni. Bij Veendam staan toppers van vroeger en nu op de spelerslijst. Coach Jan Korte kan een beroep doen op René Alberts, Harm Brouwer, Erwin Buurmeijer, Angelo Cijntje, Martin Drent, Henk de Haan, Michiel Hemmen, Ewald Koster, Patrick Lip, Bert Meertens, Danny Menting, Rudolf Metz, Martin Oudman, Marcel Roode, Marcel Seip, Guus de Vries en Arjan Wiegers. Ook bij HFC Haarlem staan inmiddels illustere namen op de spelerslijst, zoals cultspits Piet Keur, Joop Böckling en Barry van Galen.

Veel doet bij Be Quick 1887 niet meer denken aan de status van eliteclub, die de Good Old lang met zich meedroeg. Het Tegeldiner, een dikkedakavond voor heeren (dames worden nog steeds geweerd) met veel dienstjaren, is zo’n overblijfsel uit die tijden van weleer. En ook de jaarlijkse autorally, daterend uit de jaren dat Jan met de pet nog geen auto had, behoort daartoe. De editie van 2015, verreden op Hemelvaartsdag, is gewonnen door de equipe van Tiny Steensma, Peter Eimers, Pieter Idema en Hilde Otten.

Nog even een leestip: Tom Saintfiet heeft een boek geschreven, getiteld Trainer zonder Grenzen. Tom Saintfiet? Jawel, dat is de Belg die met Luchtbal Boys op zijn cv ooit op de Meerdijk door FC Emmen uit de hoge hoed werd getoverd en het er zelfs tot technisch directeur bracht. Nadien werd hij trainer in landen als Tanzania, Zimbabwe, Namibië, Ethiopië en Jordanië. Collega Walter Meeuws noemt Saintfiet de Belgische Special One, met een knipoog naar Chelseacoach José Mourinho. Saintfiet is in elk geval kleurrijker.

Nog even eresaluut aan Johan Bolhuis. De oud-speler van GVAV en Veendam had op zijn wensenlijst een parachutesprong staan en tot zijn verrassing is die tijdens z’n vakantie op Ameland even geregeld. Bolhuis, tegenwoordig in het Brabantse Nuenen huizend, gaat nu met een uitdaging minder door het leven. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.