dinsdag 6 januari 2015

Derde Helft (233)


Een nieuw jaar, een nieuw begin. Onder dit motto begaf Hans Top zich op de tweede dag van 2015 naar Surhuisterveen voor een revival in de atletiek. Voor de voormalige langeafstandsloper, die vorige week op deze plek meldde dat hij een punt ging zetten achter zijn sponsoractiviteiten in de voetballerij, leek een cross over 10 kilometer een passende start van zijn nieuwe levensstijl: meer beweging. Speaker Harm Noor begroette de Hoogkerker dakdekker als een verloren zoon. Maar het liep slecht af. De vijftigplusser werd na het voltooien van zijn loop, waar hij ruim een uur voor nodig had, onwel. Per ambulance werd hij afgevoerd naar het UMCG, waar een hartinfarct werd geconstateerd. Top op Facebook: “Wil ik weer broezen, lig ik voor Jan Lul op de hartbewaking.”

Op dit ‘hoogste adres’ qua medische verzorging ligt ook Theo Jurriens nog steeds. De veelgeprezen astronoom, die zich bij schaats- en wielerevenementen onderscheidt als chef computerondersteuning, verblijft er nu al anderhalve week. Eerst met pijn in de heupstreek, maar nu met nóg meer sores. Een reeks van onderzoeken wees uit dat een verderfelijke bacterie hem te grazen heeft. Die heeft nu ook zijn hartklep aangetast. De medici hebben hem tot zes weken infuus veroordeeld. Hij ondergaat zijn lot met veel activiteit op de sociale media, maar zou als vrijgezel kaartjes en bezoek zeer op prijs stellen. Zijn adres: UMCG, afdeling Thorax B2, kamer 27, Postbus 30000, Groningen.

Blijven we even aan het schaatsfront. Het Gewest Groningen van de KNSB, waar Uitham overigens erelid van is, is naarstig op zoek naar een nieuwe vaandeldrager, nu Dirk Wijma al weer een tijdje geleden is opgestapt als voorzitter. Secretaris Cees Hoek, sinds jaar en dag de spil van het Gewest, verzoekt kandidaten zich te melden. Hij/zij is verzekerd van (gratis) dikdakkerijen bij grote en kleine schaatsfestijnen. Inmiddels heeft Hoek wel een nieuwe penningmeester mogen begroeten. Martin Sanders, afkomstig uit de wielerwereld (bestuurslid Stormvogels Veendam) gaat Hans Swart opvolgen.

Wat Clarence Seedorf doet voor het Surinaamse voetbal, wil Gino Naarden realiseren voor het volleybal in onze voormalige kolonie. Het aanvalskanon van Lycurgus ziet, kijkend naar zijn eigen kwaliteiten, veel potentie voor deze sport in Suriname. Lenigheid en sprongkracht zat. Daarom gaat Naarden zich inzetten voor de realisering van een opleidingscentrum voor jonge volleyballers (m/v) in Paramaribo.

Het gaat een beetje hard met sporttoppers die ons ontvallen. Nu is Henk Ebbinge ’aan de beurt’. Op 65-jarige leeftijd verdwijnt hij in de eeuwigheid. Als rooie Ebbinge maakte hij furore als voetballer. Eerst bij Oosterparkers, waar hij met jongens als Dick Nanninga, Gerrie van der Ploeg, Japie Helder, Egbert Reitsma, Jopie Potgieter (keeper) en trainer Gabe Westerdiep furore maakte bij volksclub Oosterparkers. Net als Dick Nanninga werd hij over het hoofd gezien door de scouting van FC Groningen. Daar kwam hij toch terecht nadat Ebbinge, vader van ook oud-prof Arjan, zich ook bij Heerenveen had onderscheiden. Zijn laatste profclub was Veendam.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.