dinsdag 16 september 2014

Derde Helft (117)


Onrust in de Groninger schaatswereld. En waarom dan wel? Nou, Taeke Plas, de statisticus van het Geweest, dreigt te stoppen met zijn Grunneger Scheuveljoarbouk. Hij werkt nog wel aan de 43ste editie die binnenkort verschijnt, maar een 44ste is zeer dubieus. Want de puf is er bij Taeke uit. Dat heeft enerzijds te maken met het feit dat hij niet meer de jongste en evenmin de fitste is, anderzijds met zijn continue strijd tegen de in zijn ogen welig tierende misstanden in deze sport. Zijn tirades waarmee hij zijn jaarboekjes pleegt te openen, zijn meedogenloos. Inmiddels heeft Plas al talrijke verzoeken gehad om toch vooral door te gaan met zijn nauwgezette werk van het Groninger schaatsen. En terecht, want dizze scheuveljaorbouk’n mogen inmiddels als cultureel sporterfgoed van de provincie worden betiteld.

Geloof het of niet maar Henk (HH) Steenhuis stopt met scheidsrechteren. Beter gezegd, wéér! Hij is de koning van het afscheid nemen. Heintje Davids is er niets bij. Afgelopen zondag leidde de Bedumer zijn aller, aller-allerlaatste wedstrijd; GRC Groningen tegen GAVC Grouw. Dat was op de kop af zijn 1111de voetbalwedstrijd als scheids. Steenhuis kan de motivatie niet meer opbrengen. HH blijft wel in het wereldje actief, want hij wordt de opvolger van Roel Bellinga als trainer van Groninger scheidsenclub. Bij Bwin kunt u inmiddels inzetten op weer een rentree van deze ref.

De 38ste Gerard Gibcus Trofee is een prooi geworden voor de Groninger wieleramateur Ron Timmermans. Hij zette zijn zege glans bij door de laatste uurrit te winnen op de baan op Corpus den Hoorn. De Gibcus Trofee is vernoemd naar de man die sinds jaar en dag elke donderdag tijdens de zomertijd een koersje organiseert voor een bonte mengeling van recreanten, jeugdrenners, amateurs en zelfs profs. Wekelijks levert dat een imposant peloton van zo’n 125 m/v op. Gibcus wordt als koersdirecteur bijgestaan door zijn dochter Karin, technicus/geluidsman Jan Willem Nicolay en supervrijwilliger Jopie Buiter.

Een select fietsgroepje van het Fitness Gezondheidscentrum Tynaarlo trok naar de Dolomieten om een aantal klassieke cols van de Giro d’Italia te bedwingen. De Koninginnerit naar de top van de gevreesde Stelvio leverde een ietwat verrassend verdict (sic. Mart Smeets) op. Niet de favoriete Diesel van Donderen, Jacob Groenhof, kwam als eerste boven, maar de (heel) hard fietsende burgemeester van de gemeente Borger-Odoorn, Marco Out.

Boelo Meijboom leek ooit vergroeid met de voetbalclub GRC Groningen; Liefst 16 jaar verdedigde hij er het doel. Tegenwoordig is deze Meijboom wekelijks langs de lijn bij Viboa (Voetballen Is Bij Ons Aangenaam) te vinden. Verhuizing naar Winsum, vandaar. Meijboom zet zich in om het de eerste selectie van Viboa zo aangenaam mogelijk te maken. Samen met Jan van der Kooi heeft hij een doelpuntenfonds ingesteld. Voor elke goal die Viboa maakt, moet een halve euro afgetikt worden. Zo’n 80 sympathisanten deden afgelopen seizoen mee en waren goed voor ruim 1700 euro. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.