dinsdag 12 augustus 2014

Derde Helft (112)


De Historische Sportbibliotheek, gevestigd in de Hanzehogeschool voor Sportstudies, is een gedenkwaardig document ten deel gevallen. Het is een boek, dat getiteld is De Verloren Spelen en geschreven door Marjolein te Winkel, vriendin van RTV Noord-verslaggever Arnoud Bodde. Hij schonk de sportbieb dit ‘geschiedenisboek’, dat gaat over de Nederlandse boycot van de Olympische Spelen in Melbourne (1956) als gevolg van de Sovjetinval in Hongarije. Het boek is weer actueel geworden nu van diverse kanten wordt aangedrongen op het boycotten van sportevenementen in de Sovjet Unie van Poetin, zoals het nakende WK judo waar onze Groninger toppers Kim Polling en Henk Grol furore willen maken. Zij zien daarom niets in een boycot. Wie de moeite neemt het boek van Te Winkel te lezen, zal te weten komen dat een boycot per definitie niet het gewenste effect heeft.

Wie ook de historie is ingedoken, is Jaap Lenstra, de Groninger korfbalgoeroe. Hij is bezig met een afkickproces wat korfbal betreft en dat doet hij door veel te reizen met zijn partner Marijke. Dit jaar deed hij al BraziliĆ«, Cuba en de Verenigde Staten aan. Ook verdiept hij zich in handbal, die wat Nederland betreft in Groningen haar fundamenten heeft liggen. Met name de persoon Annie van Zuiden, zuster van Velocitas’ bestuursicoon Eite van Zuiden, intrigeert Lenstra. Zij werd - in de jaren ’30 - met haar club kampioen van Nederland. Maar die club, vond Lenstra terug, heette toen Turnkring Groningen en dat vindt hij vreemd. Een handbalclubnaam  zou meer voor de hand liggen. Een kluifje voor stadshistoricus Beno Hofman?

Nog meer geschiedenis, maar dan hedendaagse. Want Jasper van Buiten heeft bij Oranje Nassau een primeur gekregen. Voor het eerst eerde de club der mannenbroeders een speler voor zijn verdiensten met een testimonial, een erewedstrijd English style. Van Buiten, die 12 jaar de eer van ON verdedigde en in die periode goed was voor bijna 250 officiƫle wedstrijden, speelde met de kampioensploeg van 2003 tegen het huidige ON-keurkorps. Jasper blijft Oranje Nassau trouw als trainer van de tweede selectie.

En dan is er nog Cor van Leeuwen, de wielrenner van de NWVG die geschiedenis wil schrijven met de slechtziende Rinne Oost. Zij berijden een tandem met Paralympische ambities in 2016. Vooralsnog gaat alles volgens plan met beide heren. Ondanks een zware val in een wereldbekerwedstrijd in het Spaanse Segovia, hebben ze zich gekwalificeerd voor het WK in het Amerikaanse Greenville, eind deze maand. Meer weten, ga dan naar hun vernieuwde site: www.leeuwentandem.nl

En tot slot dacht ook Bas Kammenga, communicatiemedewerker van FC Groningen, geschiedenis te schrijven toen hij en partner Jiddy hun onlangs geboren tweede kind bij de burgerlijke stand presenteerden als Iem. Kammenga dacht dat hij hiermee een Nederlandse primeur had. Een foute inschatting. Er zijn niet veel Iems (of Iemen), minder dan vijf zelfs, maar genoeg om hem en zijn prille zoon van een primeur af te houden.

    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.