woensdag 15 januari 2014

Dig Istha profileert zich als slippendrager van FC Groningen


Groningen – De wereld is ongelijk verdeeld, al sinds mensenheugenis. En dat daar ooit nog eens verandering in komt, mag gerust een utopie worden genoemd. Gelukkig zijn er desondanks nog idealisten die met hart en ziel werken aan die utopie. Zoals je ze in dit land hebt in de Partij van de Arbeid, de partij die de slogan eerlijk delen uitdraagt. Vooral verbaal dan, als het op daden aankomt wil het doorgaans niet zo opschieten. Neem Dig Istha, de PvdA-wethouder die nu ruim een jaar aan de sporttouwtjes trekt in de stad Groningen en vooral opvalt als slippendrager van FC Groningen.

Voor de kleintjes in de Groninger sportwereld heeft Dig Istha geen oog en dat mag opmerkelijk worden genoemd voor een socialist, die immers principieel behoort op te komen voor hen die het minder breed hebben hangen. Istha’s rol in de realisering van FC Groningens trainingscentrum op sportpark Corpus den Hoorn is even dubieus als respectloos. De manier waarop hij de amateurclub Gronitas in deze zaak behandelt, is zonder meer als schofferend te kwalificeren. Hij is de spil in een Groot Mistig Spel en schuift, als een croupier die zich verliest in playfixing, alle fiches naar de speler met de dikste buik. Ook de met FC Groningens directeur Hans Nijland bekokstoofde, alternatieve gemeentelijke Nieuwjaarsreceptie in de Euroborg mag in dit licht worden bezien.

Natuurlijk verdient een club als FC Groningen, als vaandeldrager van de Groninger sport, een optimale trainingsaccommodatie. Maar dat kan blijkbaar niet op een nette, transparante wijze. Want wat er allemaal bij wordt gehaald om de bouw van dit trainingscentrum te realiseren en dus deze mega-miljoenenoperatie aan de burger te verantwoorden, roept een hele reeks vraagtekens op. En dat Rob Schuur, de bestuursvoorzitter van het Noorderpoortcollege, zich voor deze kongsi leent, kan ook onder het predicaat bevreemdend worden ondergebracht.

Rob Schuur is namelijk blij met de komst van een topsporthal op het huidige trainingsveld van FC Groningen, achter de mediacentrale. Als oud-voorzitter van Gasterra Flames zou hij beter moeten weten, want het wordt gewoon een huis-, tuin- en keukensporthal, zoals je die ook hebt staan in Gieten, Bedum en Zuidlaren. De eerste lettergreep (top) dient slechts om de schijn op te houden. De Flames kunnen er mooi trainen, zegt Schuur. Nou, dat is heel wat anders dan spelen. Ook trainen zal trouwens moeilijk worden, want overdag moeten zijn leerlingen er gebruik van maken. En juist op die tijden trainen ook professionele basketballers.

Istha verhoogde quasi de feestvreugde op de door hem geregisseerde persconferentie door te melden dat deze Noorderpoorthal een mooi alternatief is voor de afgedankte sporthal De Wijert. Nee dus! De bewoners van De Wijert, die worden opgezadeld met twee ‘lullige’ spelhallen, hebben hun woede over deze gang van zaken al kenbaar gemaakt. Jarenlang is hen de worst van een nieuwe sporthal voorgehouden, om nu te horen dat ze daarvoor helemaal naar de Euroborg moeten.

En dan de grootste verschoppeling in dit verhaal, de voetbalclub Gronitas. De Amsterdammer Istha dacht met de branie die Mokumers eigen is, dit clubje wel even van Corpus den Hoorn af te blazen. Dat krijg je dus als je stadsbestuurders, die ook nog een hautaine inslag hebben, van buiten haalt. Gronitas is al bijna 90 jaar een gerespecteerde club in het stadse sportleven en dat moet ook een sportwethouder weten als die met de club in de slag moet om ingrijpende plannen te realiseren. Dan gaat het niet aan deze club als minderwaardig weg te zetten, bijvoorbeeld door met een verhuizingfooi op de proppen te komen. En de door Gronitas aangedragen alternatieven achteloos af te wijzen.

Met zijn arrogante gedrag zette Istha stekels op bij Gronitas, dat vervolgens haar heil heeft gezocht bij de rechterlijke macht. Maar ook daar heeft Istha dus lak aan. Terwijl het toch gebruik is in dit land niet vooruit te lopen op controversionele zaken alvorens de magistratuur uitspraak heeft gedaan, ging Istha met zijn persconferentie dwars door de juridische porseleinkast. Eraan toevoegend dat hij (nou, de stad Groningen dus) het eventuele financiële verlies zal nemen. Maar daarmee heeft hij Gronitas nog altijd niet weg van Corpus den Hoorn, want de amateurclub overweegt een bodemprocedure. Gaat dat inderdaad gebeuren, dan gaat Istha met zijn grootspraak (wat er ook gebeurt, we gaan dit voorjaar beginnen) toch echt nat. Want bodemprocedures nemen gemiddeld een jaartje of vijf in beslag.

Opmerkelijk in dit verhaal is trouwens de opstelling van de stedelijke raadsleden in deze. Alleen VVD-nestor Jan Evenhuis heeft zijn oor te luisteren gelegd bij Gronitas, de rest vindt de handelwijze van Istha blijkbaar dik in orde. Wellicht ook omdat zij vorig jaar in shirts van FC Groningen een toernooitje mochten spelen. Maar ook collega-vertegenwoordigers van de media hebben de als een verlicht despoot opererende Istha hoog te paard gezet; als de wethouder van de verfrissende aanpak. Wat heet verfrissend? Dat je voorbij gaat aan normen en waarden en de rechterlijke macht tart?

Istha heeft ondertussen Gronitas dusdanig het bloed onder de nagels vandaag gehaald dat de club zich heeft verdiept in de juridische regels van het spel rond het nieuwe trainingscomplex van de FC. Bestuurslid Merijn Goris vindt de hele operatie vooral ook misleidend. ”Miljoenen investeren in een private partij, FC Groningen, en proberen er mee weg te komen door te zeggen dat het een investering in de breedtesport is.” Hij voorziet ook problemen bij de Europese commissie, die nogal zuiver op de graat is in dit soort zaken.

Maar er zijn meer verliezers. De Groninger (top)zaalsportclubs die al jaren verlangen naar een eigentijds sportpaleis, waarin alle clubs met topsportambities (Donar, Lycurgus (2x), Nic. en GIJS) hun ei kwijt kunnen. En eigenlijk hebben zij zo’n accommodatie ook verdiend, want ze hebben nog nóóit wat van de gemeente gekregen. Terwijl ze toch de afgelopen 50 jaar prachtige visitekaartjes hebben afgegeven. Dat mag ook wel eens worden beloond. Bijvoorbeeld door de bouw van het FC-trainingscentrum te verbreden met een échte topsportarena, eentje waarin genoemde clubs ook een eigen verdienmodel kunnen creëren? Had ook mooi gepast bij de Energy Valley Topclub-filosofie, die de Groninger topclubs graag in een Barcelona-model ziet opgaan.

Een (dikke) gemiste kans. Maar bij Istha, hartstochtelijk Ajacied ook, telt dus alleen voetbal.

Waarvan akte!

 

 

Dick Heuvelman

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.