vrijdag 20 mei 2022

Derde Helft (370) dan wel

Terug van weggeweest. De Derde Helft werd gemist, zei collega Jan A. van der Veen. Maar ja, het kwam er een tijdje niet van vanwege andere werkzaamheden. Hoe dan ook, de draad is weer opgepakt (voor onbepaalde tijd).

Beginnen we met slecht nieuws. Voetbal Groningen, het magazine met een voetbalculturele inslag, is niet meer. Na een veelbelovend begin is er na zes afleveringen een punt achter gezet door de schrijvers, zijnde Merijn SlagterThijs de Jong, Jelle Teitsma en Koen Olde MonnikhofDat heeft alles te maken met de uitgever, Jos Miedema. Die heeft er volgens de scribenten een organisatorisch zootje van meegemaakt. Eén van hen, Merijn Slagter, licht toe: "Jos kwam afspraken niet na en kreeg daardoor de ene na de andere persoon lijnrecht tegenover zich. (...) Dan kom je jezelf een keer tegen. Alle schrijvers zijn dan ook op een nare manier vertrokken. Het spijt ons als schrijvers ook heel erg voor de mensen die een abonnement hadden, dat Jos zijn verplichtingen niet nakomt. Hopelijk kunnen we nog eens iets soortgelijks opstarten, maar dan zonder Jos Miedema. Dat is beter voor zowel de schrijvers als Jos zelf."

Toen de boel enkele maanden geleden op springen kwam te staan, was de reactie van Jos Miedema dat deze plooien zouden worden gladgestreken en dat het blad binnen afzienbare een wederopstanding zou maken. Nee dus. Hij mag nog eens reageren.

Er is ook goed nieuws. Volgend jaar september - 2023 dus -bestaat het professionele Donar 50 jaar en dat jubileum zal niet geruisloos voorbij gaan. Zo komt er een boek over dat halve eeuw topbasketbal in Groningen, een periode waarin de club uitgroeide tot de grootste zaalsportclub van Nederland. Een waar A-merk zelfs, marketingtechnisch gezien. Dat is ook de kernvraag die in het boek uitgebreid aan de orde komt. Wat maakt Donar zo bijzonder? De projectleiders Martin Kuizenga en Geertiena Kuizenga-Albada zullen het daadwerkelijke proces van het maken van het boek controleren, begeleiden en uitvoeren. De projectgroep wordt compleet gemaakt met de mensen van het Donar-museum,  Jeroen Nienhuis, Sander de Jong en Bert Nienhuis. Er is ook al een ervaren redactieteam samengesteld om te werken aan de inhoud van het boek, bestaande uit Bas Kammenga, Emiel Venema, Geert Jan Darwinkel en Sarah Euwema. Met dank aan deze mooie groep enthousiaste Donar mensen ligt er straks een bijzonder naslagwerk op tafel. Ruim 250 pagina’s boordevol verhalen, foto’s en informatie.

Voor meer informatie over het project kunt u informatie opnemen met: Martin Kuizenga, 06-23657217 – martinkuizenga@gmail.com Jos Timmer, 050-5413897 – Jostimmer@hotmail.com  

Ook goed nieuws vanuit de wereld van de noordelijke drafsport. De dravers mogen dan uit de stad Groningen verjaagd zijn door een coup van de wethouders Inge Jongman en Glimina Chakor, in het Ommeland wordt deze weggeworpen handschoen met vereende krachten opgepakt. En wel in Aduard en Eenrum, waar de baanbesturen zich hebben gemeld voor opname in het Regio Banen Circuit, waaraan een aantrekkelijk prijzenstelsel en leuke acties zijn verbonden. Drafsportpromotor Kees de Bock meldt dat  Aduard haar poorten zal openen op woensdag 15 juni en Eenrum volgt twee maanden later op woensdag 17 augustus. Er worden reeds allerlei sponsorinitiatieven ontplooid om de benodigde financiële middelen bij elkaar te krijgen, onder meer via een gezamenlijke Club van 50. Doneert u voor 1 juni 50 euro, dan krijgt u als lid van de Club van 50 op beide banen een gratis consumptie. Tijdens de meeting van Eenrum ontvangt u tevens 2 gratis loten voor de verloting met als hoofdprijs een rondvlucht voor 2 personen boven de provincie Groningen vanuit Lelystad. U kunt zich aanmelden door uw bijdrage over te maken op NL61RBRB0982949405 t.n.v. Stichting Drafsport Aduard Zuidhorn onder vermelding van uw naam en Club van 50.

En alsof het niet op kan ook nog een mooi bericht van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen. Deze gerenommeerde onderwijsinstituten eren studenten, oud-studenten en medewerkers die op de Olympische Spelen actief zijn geweest in combinatie met hun studie/werk bij één van beide onderwijsinstituten. Ze krijgen een plekje op de in 2012 geïntroduceerde Olympische Wand in het universitair sportcentrum op de Zernike Campus. Na de Zomerspelen van vorig jaar en de Winterspelen van begin dit jaar wordt de Olympische Wand op 17 juni uitgebreid met de volgende topsporters: Xandra Velzeboer (shorttrack), Caroline Groot (parabaanwielrennen), Inger Smits (handbal), Ymkje Clevering (roeien) en Leonie van Vliet (atletiek) namens de RUG en Sanne in 't Hof (schaatsen), Ellia Smeding (schaatsen, onder de vlag van Groot Brittannië), Eythora Thorsdottir (turnen) en Dennis Veenker (bobslee) namens de Hanze.    

Tot slot ook nog een trieste melding. Jannes Neinhuis is, nota bene een dag voor zijn 78ste verjaardag, onverwachts overleden. Hij was jarenlang Mister Zaterdagvoetbal bij het Nieuwsblad van het Noorden, waar hij wekelijks met grote punctualiteit de overzichten van de hoogste klassen voor zijn redactionele rekening nam. Geen doelpuntenmaker of hij werd minimaal een keer geverifieerd. Daardoor scoorden zijn rubrieken de hoogste graad van betrouwbaarheid. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.