maandag 1 maart 2021

Derde Helft (407)

Mooi nieuws voor de Groninger voetballiefhebbers. Er is iets nieuws gelanceerd en wel Voetbal Groningen Magazine. Het is het broertje van Voetbal Friesland Magazine, dat inmiddels met succes een plaatsje in de Friese voetbalwereld heeft gekregen. Het kersverse magazine richt zich vooral op de rijke historie en de cultuur van het voetbal in Stad en Ommeland. De gangmakers van dit project zijn Jos Miedema en Jelle Teitsma. Laatstgenoemde geniet in deze contreien nog enige bekendheid als oud-spits van ACV Assen en later Groen Geel, de cultclub 2.0 van de stad. Het eerste exemplaar is inmiddels van de pers gekomen en er wordt onder meer afgetrapt met Hans Nijland, in de vorm van een diepte-interview. Ook heeft aloude columnist een bijdrage (met een boodschap) geleverd. Ook digitaal is Voetbal Groningen Magazine zijn te lezen. En wel tien keer per jaar. We wensen deze aanwinst op de sportieve mediamarkt veel succes en de toekomstige clientèle veel leesgenot.

Ongetwijfeld zal ook GVAV Rapiditas in aanmerking komen voor een verhaal. Immers, de historie van deze club is rijk en uniek. Het is de club die in 1956 de stad Groningen eredivisievoetbal bezorgde met voetbalegendes als trainer Otto Bonsema, keeper Otto Roffel, Klaas Buist, Siep Benninga, Johnny de Grooth, Piet(je) de Koe en Rikkert La Crois. Maar ook de atletiektak (Rapiditas) bracht tal van coryfeeën op, zoals de Smitten (Hans, Jaap en Wim), Fred van Herpen, Henk Kalf, Sjouk Tel en Henk Evers. Deze succesvolle fusieclub werd 26 januari jongstleden 100 jaar. Alle reden voor een bruisend eeuwfeest, ware het niet dat een onzichtbare duivel, Corona genaamd, hier een stokje voor stak. Maar wat in dit jubileumvat zit, verzuurt in dit geval niet, laat het bestuur ons van de website weten. Een tip derhalve voor de redactie van Voetbal Groningen.

Wie kent hem nog, Sjors Beukeboom? Ooit als junior-verslaggever op pad voor het Dagblad van het Noorden en ook een aardig wielrennertje in de dop. Vooral bergop school er talent in het jochie uit Paterswolde. Maar tot een professioneel coureur heeft hij het niet gebracht. Desondanks heeft Beukeboom beroepsmatig toch zijn entree kunnen maken in wielerwereld. De Potjewolder, die tegenwoordig in de Noord-Spaande 'wielerstad' Girona zijn huisadres heeft, staat op de loonlijst van de ploeg Israel Start-Up Nation, dat in viervoudig Tourwinnaar Chris Froome haar meest opzienbarende uithangbord heeft. Sjors Beukeboom moet ervoor zorgen dat deze World Tour-formatie de nodige exposure krijgt. Hij is er aangesteld als public relations-officer. Zo was hij afgelopen week drukdoende in de UAE Tour in de Verenigde Arabische Emiraten. "Dat is het mooie van dit werk, je komt nog eens ergens."

Beukeboom is niet de enige noorderling die in het kader van een wielerorganisatie actief is. Ook Sven Jonker, de oud-korfballer van DOS '46, verdient zijn geld in het cyclisme. Hij is in 2017 begonnen als pr-man van Astana, de blauwe brigade die op Kazachstaans kapitaal is gebouwd en in oud-Olympische kampioen Alexander Vinokourov haar technisch directeur heeft. Afgelopen winter kreeg Jonker echter het aanbod om algemeen directeur te worden van het Nederlandse SEG Racing, dat naam maakt als opleidingsploeg. Jonker: "Ik ben erg enthousiast over dit nieuwe hoofdstuk in mijn carrière in het sportmanagement. Ik kijk er naar uit  samen te werken met de staf die de ervaring heeft beloften op te leiden voor het hoogste niveau in deze prachtige sport."

Bauke Mollema heeft zijn sporen in dit métier inmiddels ruimschoots verdiend. De Groninger behoort tot het puikje wereldtoppers in het peloton dank zijn triomfen in de Tour de France, de Clasica San Sebastian en de Ronde van Lombardije. Nu de wereld vanwege corona in een langdurige dip is verzeild geraakr, leek het Bauke een goed idee om ons vanuit Monaco een hart onder de riem te steken met een motivatiegeschrift. Enkele citaten hieruit:

"Mijn droom is werkelijkheid geworden, en die leef ik nu. Inmiddels heb ik de Tour tien keer gereden. En wedstrijden gewonnen. Je moet talent hebben, maar er ook iets mee doen. Iedere dag weer. De brug over het Aduarder Diep, die nu de Mollema Bult wordt genoemd, was voor mij een col die ik steeds sneller wilde nemen. Doorzettingsvermogen. Met een duidelijk doel een plan en kun je heel veel bereiken."

Citaat 2: "Ik heb als kind altijd veel gesport, ik had beweging echt nodig. Moest mijn energie kwijt. Gelukkig was ons gezin heel sportief en was het 'normaal'. Ik weet dus hoe belangrijk het is om te sporten, te sporten en soswieso gezond te zijn. Ik wil ook nog enkele jaren doorgaan en ben nog nooit zo fit geweest."

Citaat 3: "Ik woon nu met mijn gezin in Monaco. Vijf jaar geleden vielen we daar echt op als we met de kinderen op de fiets rondreden. Nu zie je het steeds meer. Op verschillende locaties staan publieke elektrische fietsen, die je kunt meepakken na aanmelding via een app. Belangrijk voor het milieu. Daar zet ik me daar ook graag voor in, voor de toekomst van onze kinderen."

De gehele tekst van Bauke Mollema in te vinden op zijn twitteraccount en website.

Inmiddels heeft Bauke ook in de praktijk deze mentalspeech nog eventjes extra kracht bijgezet door de eerste Italiaanse klassieker te winnen, de Trofeo Laigueglia, een koers door de streek van de Ligurische kust. Mollema reed in de finale alleen weg en bereikte met 37 seconden voorsprong de finish. De Colombiaanse klimmer Egan Bernal werd tweede en de Belg Mari Vansevenant derde. Het was al de tweede seizoenzege van Mollema, die vorige maand ook al een etappe in de Tour de Var op zijn naam bracht.

Jammer dat Bé Jansema Mollema's tekst niet meer kon lezen, deze oud-wielrenner zou deze boodschap van harte onderstrepen. Bé is ons echter op 14 februari ontvallen in Maspalomas op Gran Canaria. Hij is 78 jaar geworden. Net als Bauke Mollema was ook Bé Jansema, geboren en getogen aan de Hoofdweg 133 in Wagenborgen, een noordelijke wielertopper. Dat was in de jaren zestig van de vorige eeuw, toen hij de legendarische Drentse Melkploeg als ook de zwarte brigade van RIH-Fongers, veel jubelende publiciteit bezorgdeOok Jansema was gelijk Mollema geen stylist met natuurlijk talent, maar meer Vlaamse stoemper. In die hoedanigheid kon hij zijn levensmotto goed kwijt: Altijd doorzetten, ook bij storm en tegenwind, zoals boven zijn overlijdensadvertentie stond. Waar Mollema een succesvolle overstap naar de profs maakte, hield de amateur Jansema het fietsen om het hardst na ruim vijftig overwinningen voor gezien. Hij leek hem verstandiger zich te richten op een maatschappelijke carrière. Net als Mollema is hem dat goed gelukt, met burgemeestersposten in plaatsen als Coevorden, Harlingen, Rossum en Heerewaarden.   

   De wielrenner Bé Jansema, gehurkt tweede van links, tijdens de presentatie van de RIH-Fongers[loeg in 1965. Links naast hem ploegleider Aldert Brander en rechts van hem Jan Bols (tevens schaatstopper) en Wiebe Boonstra. Staande vlnr Piet Schreur (de locomotief van Wolvega), Roel Hendriks (de fietsende onderwijzer). Nico Been (destijds koffieshopouder in hartje Groningen), Henk Hoekstra (de flits van Ureterp) en Jan Koster.    


   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.