dinsdag 6 februari 2018

Derde Helft (361)


Donar is tegenwoordig niet alleen een (succesvolle) basketbalclub, maar zeker ook een reisclub. De club reist de laatste karen kriskras door Europa om haar internationale verplichtingen na te komen. Maar ook de Leden van de businessclub doen dat, alleen wat minder vaak. Maar ook dit jaar – 15 t/m 19 maart – is er weer het inmiddels traditionele uitstapje naar een Europese basketbalstad, nu Malaga. Daar speelt één van de beste clubs van Spanje - Unicaja Malaga - en dat is een bezoek waard, aldus Donars commercieel manager Peter van der Molen.

Hij heeft, samen met Internoord-CEO Getie Kramer, weer een gevarieerd programma samengesteld. Niet alleen Unicaja – Panathinaikos in het kader van de Euroleague (het allerhoogste niveau), maar ook een uitstapje naar het wereldberoemde Alhambra in het nabije Granada. Uiteraard is er ook tijd voor dikkedakken, in de vorm van een wijnproeverij met tapas.

Er is een nieuwe club opgericht: de VGKN. Deze kapitalen staan voor Vereniging Gedecoreerden KNVB Noord. Jan van Driel is benoemd tot de eerste voorzitter van dit selecte gezelschap, bestaande uit bondsridders, leden van verdienste en zij die ooit een gouden speld op hun revers kregen geprikt. Van Driel, in het verleden onder meer voorzitter van het district Noord van de KNVB, legt uit waarom de VGKN er is gekomen: “De KNVB wil op deze wijze de vele vrijwilligers nog eens extra bedanken voor alles wat zij hebben gedaan in het belang van ons voetbal. De bond stort per lid ook subsidiegeld in de kas van de gedecoreerden, zodat er twee keer per jaar in gezamenlijkheid activiteiten kunnen worden georganiseerd. Beilenaar Van Driel en zijn medebestuursleden, Minne Modderman (Joure), Henk Haze (Hoogezand) en Ben Vinke (Emmeloord), hebben inmiddels 159 leden ingeschreven.

Op het veld wil het niet zo vlotten met Luuk Jans, die met zijn (zaterdag)club Groen Geel in degradatienood verkeert. Maar als E-voetballer, dus achter de computer, draait de zoon van FC Groningens technisch manager Ron als een tierelier. In het shirt van FC Emmen staat hij op een fraaie positieve score en onlangs maakte hij indruk op het Carmel College in Emmen, waar de fitnessinstructeur van FGT in Tynaarlo voor een simultaanoptreden was gestrikt. Geen van de Carmelscholieren – dat waren er volgens Jans een stuk of veertig – slaagde er in hem te verslaan. Nieuwe uitdagers, aldus Jans, zijn welkom.

In zorgcentrum De Twaalf Hoven in Winsum is Klaas van der Veen overleden. Hij staat in de boeken als de eerste Noord-Groninger voetbalprof, die medio de jaren vijftig van de vorige eeuw door toenmalig profclub Velocitas 1897 bij Hunsingo werd weggekocht. De Winsumer club incasseerde met deze deal 3000 gulden. Van der Veen was een hardwerkende spits, herkenbaar aan zijn strak achterover gekamde haar, tijdens de wedstrijden vaak door een elastiekje in de plooi gehouden. Klaas, die als een kopspecialist gold, was bij Velo ook succesvol.

Zijn goals in de Tweede Divisie B bleven niet onopgemerkt in Almelo, waar eerstedivisionist Heracles hem goed genoeg achtte voor een stapje hoger. Bij de zwartwitten speelde hij onder meer met clubicoon Steve Mokone, alias de Zwarte Meteoor, de eerste gekleurde voetballer op de Nederlandse velden. Na zijn proftijd keerde Van der Veen terug bij zijn geliefde Hunsingo, waar hij rustig doorging met doelpunten maken in het beste Hunsingo aller tijden. Klaas van der Veen is 83 jaar geworden.

Ook de Groninger roeiwereld heeft afscheid moeten nemen een coryfee uit een grijs verleden, Lien Veenstra. Zij was medio de vorige eeuw één van de vaandeldragers van De Hunze en werd in 1951, samen met Toos van Waning, Willy Bonset, Sonja Steenmeyer en stuurvrouw Frouk de Vries-Evenhuis, officieus Europees kampioen in het Franse Maçon. Officieus omdat wedstrijdroeien voor vrouwen toen nog in een experimenteel stadium verkeerde.

Vier jaar later werd ze, eveneens in de vier met, ook officieel Europees kampioen. Lien Veenstra diende De Hunze na haar actieve loopbaan onder meer als coach en voorzitter. Voor haar verdiensten is ruimschoots gedecoreerd. Ze is – op 95-jarige leeftijd – niet alleen heengegaan als Ridder in de Orde van Oranje Nassau, ook was erelid van zowel De Hunze als de KNRB, de Koninklijk Nederlandse Roei Bond.

En alsof dat nog niet genoeg is, moet de noordelijke damwereld eveneens verder zonder een icoon. Want ook Harm Schurer is uit de tijd getreden en wel op 89-jarige leeftijd. Schurer was een begrip als beheerder van de wekelijkse damrubriek in het Nieuwsblad van het Noorden. Liefst 36 jaar, van 1962 tot 1998.

Zijn opvolger, oud-Nederlands kampioen Auke Scholma merkte bij de overname op dat Schurer hem de liefde voor het spel heeft meegegeven. “Hij kon met aan vertedering grenzende toewijding probleempjes behandelen.” Ook was Harm Schurer, wiens zoon Gert al heel lang de basketbalclub Aris Leeuwarden leidt, in de jaren tachtig van de vorige eeuw de organisator van het Rabenhaupttoernooi, het eerste in haar soort met met geldprijzen. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.