woensdag 24 januari 2018

Einde Nic. als topclub lijkt onafwendbaar

Door Dick Heuvelman

Groningen – En weer verloor Nic., nu met dikke cijfers (29-17) van de Amsterdamse traditieclub ROHDA, ofwel Recht Op Het Doel Af. De vaandeldrager van het Groninger korfbal lijkt nu reddeloos verloren in de strijd tegen degradatie uit de hoofdklasse. Mocht Nic. deze dreigende ontluistering inderdaad ondergaan, dan is het (voorlopig in elk geval) over en uit met de status van topclub die het nog altijd met zich meedraagt.
Want als het tij niet razendsnel wordt gekeerd, waar geen signalen voor zijn, zakt Nic. af naar het derde niveau van Nederland, de overgangsklasse. En dat kan onmogelijk een topplatform worden genoemd. Met alle vervelende consequenties vandien, bijvoorbeeld als het om sponsoring gaat. Nic. behoort sinds de oprichting van sponsorpool Energy Valley Topclub tot de bevoorrechte clubs die door dit consortium van bedrijven financieel wordt ondersteund. Ook na de degradatie uit de Korfbal League mocht Nic. zich aan deze geldkraan blijven laven, in de hoop dat daardoor een snelle terugkeer naar het hoogste podium kon worden gerealiseerd.
Die hoop is inmiddels nagenoeg vervlogen en de vraag is nu of de leiding van EVT Nic. nogmaals de hand boven het hoofd zal houden. Als dat zo zou zijn, kan de lettergreep top wel worden verwijderd uit de naam van deze suikeroom. Bovendien doe je daarmee andere clubs in Groningen tekort, zoals de schaakclubs Sissa en Groninger Combinatie, die wel op het hoogste plan actief zijn, maar geen geld toegestopt krijgen van EVT.
Maar er dreigt nog meer financieel onheil, want wat gaat de kersverse hoofsponsor John Schokker doen? De Hoogkerker makelaar heeft weliswaar een tweejarig contract ondertekend, maar met de clausule dat dat kan worden ontbonden in geval van degradatie. Schokker is geen man die sponsort uit goedertierendheid, maar puur uit zakelijk oogpunt. Met andere woorden, hij eist een redelijke hoeveelheid exposure. In de overgangsklasse zal dat niet veel zijn, want de media-aandacht voor deze klasse is minimaal.
Dus is het zaak dat Nic. Schokker een plan kan overleggen, waarin een snelle promotie kansrijk is. In dat geval zal deze sponsor wellicht niet afhaken, ook al omdat hij een zwak voor Nic. heeft. Het is echter twijfelachtig of Nic. zich sportief nog kan herpakken. De gelederen zijn bepaald niet gesloten als het om topsport gaat. Een grote groep leden is aanhanger van het klassieke Olympische adagium dat nog aan deze oorspronkelijke familiesport hangt; meedoen belangrijker is dan winnen.
Het is ook de reden dat wielerorganisator Thijs Rondhuis binnen de kortste keren weer bij Nic. is vertrokken, nadat hij medio vorig jaar op verzoek het Nic.-nest werd binnengevlogen in een poging om de club weer in de vaart van het vooruitstrevende korfbalvolk op te stuwen. Dat wilde Rondhuis, onder het motto niks is onmogelijk, wel. Hij had een even ambitieus als snel plan van aanpak in het vizier. Dit seizoen consolideren, volgend jaar (2019) promoveren om vervolgens in 2020, als Nic. 100 jaar bestaat, in de Ziggo Dome kampioen van Nederland te worden.
Zo'n plaatje kost echter nogal wat geld en dat ligt bij Nic. niet voor het opscheppen. Binnen het bestuur werd het Rondhuis, aangesteld als een soort topsportmanager, al snel duidelijk dat hij aan een dood paard zat te trekken. Hij kreeg niet het mandaat dat nodig is om zijn ambities waar te kunnen maken. Zo had hij de Taiwanese sterspeler Ricky Wu graag voor een langere periode naar Groningen gehaald om de kans op consolideren te vergroten, maar dat voornemen stuitte zowel op praktische als financiële problemen. Het bleef, in het kader van een huwelijksreis, daardoor bij een eenmalige rentree van de Messi van het Korfbal in het Alfa College, toevallig ook nog eens tegen de ongenaakbare koploper Groen Geel. Dat werd voor ongetrainde Wu een mission impossible.
De korfballer Ricky Wu is van grote klasse, maar zonder capabele medespelers begint hij ook niet veel. Waarmee we bij het grote probleem van Nic. zijn aangekomen, het huidige vlaggenschip mist zelfs de kwaliteiten voor de hoofdklasse. Zowel bij de mannen- als de vrouwensectie. De tijd dat Nic. aantrekkingskracht had op toppers, zoals in het verleden Mike Schreurs, Taco Poelstra, Michiel Gerritsen, Friso Boode, Geertje Hoekstra en Rianne Echten, is is al lang en breed voorbij.
Dat heeft te maken met geldstromen die ook het topkorfbal in Nederland zijn gaan beheersen. In de Korfbal League worden spelers door de toonaangevende clubs verleid met lucratieve vergoedingen. Ook door de noordelijke clubs DOS '46 (Nijeveen) en LDO in Gorredijk. Nic. moest en moet nog altijd passen in deze financiële ratrace binnen het huidige topkorfbal, met als gevolg dat de Groninger club jaarlijks wordt afgeroomd. Zo hielpen Friso Boode en Rianne Echten recentelijk het Sassenheimse TOP aan twee landstitels, verhuisde het Hoogkerker talent Joost Hofman naar KZ in Koog aan de Zaan en ging een andere Jong Oranjeklant, Tim Flokstra, naar LDODK.
In dit moderne korfbalspectrum is er voor Nic. geen eer meer te behalen. Daarvoor zijn de door Energy Valley Topclub en makelaardij Schokker geinjecteerde sponsorbedragen te mager. Met de viering van het eeuwfeest (2020) in aantocht, lijkt Nic. qua topsport op een dood spoor te zitten. Dat is ook jammer voor sportstad Groningen, die zich een alom gerespecteerde en sympathieke topclub ziet ontvallen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.