woensdag 18 mei 2016

Derde Helft (304)


Voetbalclub Muntendam vierde afgelopen weekend haar 90-jarig bestaan. Op zich niets bijzonders, ware het niet dat de zwartwitte club wellicht het lid met de meeste ‘contributiejaren’ van Noord-Nederland in haar midden heeft. Zijn naam: Wessel Wijsbeek, 95 jaar oud en daarvan 83 (!!!) als lid van Muntendam. Dat verdient een eresaluut. Overigens heeft Muntendam, dat medio vorige eeuw geruime tijd op het hoogste amateurniveau actief was, ook nogal wat spelers voor het profvoetbal voortgebracht. Een greep: Piet Jager (Veendam, Be Quick, VSV Velsen, Telstar en FC Zaanstreek), keeper Jans Rademaker (Be Quick), Roelie Abee (GVAV), Jan Schipper en Jan (Jampie) Pluim (beiden FC Groningen), Eppo Lemain, Sietse Boiten (beiden Veendam) en Harm Drenth (SC Veendam). En ook in de bestuurderssector bracht de club enkele prominenten voort, zoals Frits Bos (werd zelfs nog bondsridder), Otto Maarsingh (tevens ex-clubarts BV Veendam), Engbert Gruben (vooral bekend van RTV Noords Ruilbeurs) en Nantko Boddema, die op de Langeleegte nog administrateur was.

Over clubtrouw gesproken. Niet alleen Wessel Wijsbeek is daar een voorbeeld van, maar zeker ook Wietze Rozema, het oudste lid van Velocitas 1897. De vader van LTC-voorzitter Jan en ex-FC Groningen-fysio Ton, die afgelopen week toevallig ook 95 is geworden, staat 80 jaar op de ledenlijst van Velo. Hij is – denk ik – de enige nog levende Velocitaan die de bekertriomf op Feyenoord bewust heeft meegemaakt.

Met Velo gaat het trouwens weer goed, meldt secretaris Roel Kok. Kreeg de aloude rivaal (Be Quick 1887) onlangs de Rinus Michels Award voor de beste jeugdopleiding van het land, ook bij de groenwitte volksclub heeft de jeugd, na jaren van verval, weer de toekomst. A1 is gepromoveerd naar de hoofdklasse, B1 gaat van de derde naar de tweede divisie en E1 is kampioen geworden van de hoofdklasse. Met dank aan het beleid van Menno Kramer, Koos van Dingen, Danny Oosterbaan, Bert Kramer en Menno Luttje, gezamenlijk de jeugdcommissie vormend. En niet te vergeten dank zij de steun van makelaar/sponsor John Schokker.

De Groninger basketbalscène gaat Bill Pijl, de man die BVG tot grote hoogte (eredivisie) deed stijgen, herdenken. Dat gebeurt op 2 juli in de gymzaal aan de Goudlaan, de plek waar de vorig jaar overleden basketbalgoeroe zijn pupillen de eerste beginselen van het spel bijbracht. De organisatie berust bij de topspelers Jeroen Talens en Eddie Landman, als ook Pijls dochter Bianca. Omdat niet alle adressen van voormalige Pijlpupillen bij hen bekend zijn, roepen zij oud-BVG’ers op zich voor 10 juni te melden. Dat kan op dit adres: jeroentalens@gmail.com

Tot de weinige toeschouwers bij de wielertitelstrijd van District Noord in Annen behoorde Boele de Vries, voormalig Nederlands kampioen kortebaanschaatsen. De Roldenaar is op 86-jarige leeftijd nog zo fit als een hoentje en fietste vorige week ‘even’ op en neer naar zijn caravan op Ameland, al met al zo’n 240 km. In Grijpskerk heeft hij een vast ravitailleringadres, bakker Jager, voor warme chocolademelk en broodjes. "Man, ik moet er op deze leeftijd tegen eten om een beetje op gewicht te blijven." Hoeveel dat gewicht is? 64 kilo!
 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.