dinsdag 28 mei 2013

Derde Helft (49)


Alles wat een beetje voorstelt op sportgebied in Groningen was afgelopen vrijdag naar het H.N. Werkman College aan de Melisseweg genood. Want Hans Zaaijer werd er uitgeluid.

Hij was de Grote Stuurman van deze LOOT-school, waar sporttalenten les krijgen aan de hand van een sport gerelateerde schoolagenda. Hans gaat na bruisend sportleven van Drees trekken en kreeg een afscheid in stijl. Dus met toeters en bellen, geproduceerd door Hetty Kroon. Hoofdmoot was een symposium over topsport en onderwijs, met in de hoofdrollen Neerlands topsportgoeroe Joop Alberda en de Groninger sportwetenschapper prof. dr. Chris Visscher.

Alberda kwam met een bevlogen betoog, waarin hij de vloer aanveegde met de gedachte dat Nederland een goed topsportklimaat heeft. In tegendeel zelfs. Ook het onderwijs, Hans Zaaijer ten spijt, kreeg een vette veeg uit Alberda’s pan. Het was maar goed dat ex-judoka Karin Kienhuis er nog niet was. De huidige directeur van Alfa Collega was verlaat. Dat scheelde Joop een houdgreep. Gelukkig was Visscher er voor wat tegenwicht. De prof. meldde dat na tien jaar onderzoek is komen vast te staan dat topsporters betere leerlingen zijn dan niet-sporters.

Wie deze voordrachten zoal aanhoorden? Nou, Hans Robben, de vader van . En Romke Hoogstra, de directeur van Eurovoetbal. Hij verklapte dat hij op de goede weg is met een herstart van een vermaarde jeugdtoernooi. Er was ook een debutant in dit circuit, het raadslid Max D. Blom van de VVD, die zich op Twitter Blomsnor noemt. Hopelijk had Max zijn oren wijd open staan, want vooral voor politici was het een (zeer) leerzame séance.

Bij de deur werden we opgewacht door een achterneef van de beroemde acteur Henk van Ulsen, van wie me de voornaam even is ontschoten. Maar hij stond aan de wieg van de volleybalfusie van Donar en Unitas, sindsdien Donitas geheten. Er zat trouwens een bijzonder hoog volleybalgehalte in de zaal. Niet verwonderlijk, want Hans Zaaijer was in zijn jeugdjaren een (goede) eredivisiespeler. Heeft ook nog met Joop Alberda een balletje geslagen. Deed dat zelfs veel beter dan Joop, gaf de man die Nederland in 1996 (Atlanta) als coach naar goud loodste eerlijk toe. Hans Zaaijer kon trouwens eigenlijk alle sporten goed, wist Joop. Of het nou onderwaterhockey, squash of jeu de boules was.

Terug naar de volleybalscène. Die was ook vertegenwoordigd door Rob Birza, het huidige bestuurslid technische zaken van Lycurgus. Vanuit Heerenveen, waar de Nevobo Noordoost zetelt, waren Teun-Jan Scheer en Edith Frijlink afgereisd.

Acte de présence gaf ook Anjo Mekel, de scheidend hoofdmeester van het Regionaal Trainingscentrum Basketbal. Uiteraard waren er ook topsporters, zoals sprinter Giovanni Codrington en hockeyster Willemijn Bos. 

Kreeg Hans Zaaijer nog wat? Ja, om zijn nek was een gouden plak uit een supermarkt gehangen. Onder de gouden laag zat chocola verpakt. Symboliek voor een periode vol zoete herinneringen.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.